Er zijn meerdere redenen voor een castratie van een konijn. Sproeien, agressief gedrag en vruchtbaarheid worden het meest genoemd. Maar vanaf wanneer kan je konijn worden gecastreerd en hoe lang duurt het voordat hij onvruchtbaar is?

 

Voordelen castratie van een konijn

De castratie van een konijn kan verschillende voordelen hebben:

  • Voorkomen ongewenste nakomelingen
  • Preventie baarmoederkanker en -ontstekingen
  • Schijnzwangerschap voorkomen
  • Het sproeien kan minder worden of zelfs helemaal stoppen
  • Hormonaal gestuurd agressief gedrag wordt voorkomen of verminderd

 

Verschil castratie en sterilisatie 

Als het om een ram gaat wordt, heeft men het vaak over castratie en bij voedsters over sterilisatie. Toch wordt een voedster veelal gecastreerd of kiest men voor een tussenvorm van de twee ingrepen. Maar wat is het verschil tussen castratie en sterilisatie?

Bij een castratie verwijdert de dierenarts de zaadballen en zaadleiders of de baarmoeder en eileiders. Bij sterilisatie worden zaadleiders of eileiders onderbroken. Soms bindt men bij voedsters de eileiders af (sterilisatie) en wordt de baarmoeder verwijderd (gedeeltelijke castratie).

 

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

castratie van een konijn leeftijd

 

Vruchtbaar vanaf 3 tot 5 maanden oud

De meeste konijnen zijn al vruchtbaar vanaf een leeftijd van 3 tot 5 maanden. Een voedster kan dan direct drachtig worden. Overigens kan dit ook meteen na een eventuele worp gebeuren.

 

Leeftijd castratie konijn

Een ram kan doorgaans vanaf 4 – 5 maanden oud gecastreerd worden. Bij een voedster adviseren dierenartsen meestal te wachten tot 6 maanden. Omdat de dieren al eerder vruchtbaar zijn, zal je een mannetje-vrouwtje-koppel tijdig uit elkaar moeten halen. Dat is ook verstandig als het om een al geholpen voedster, maar nog vruchtbare ram gaat. Het mannetje zal namelijk door zijn gierende hormonen het vrouwtje lastigvallen.

Sommige dierenartsen voeren de operatie al eerder uit, we spreken dan van een vroegcastratie. Over de voor – en nadelen van deze vervroegde ingreep zijn de meningen verdeeld.

 

Ik wil meer weten over het koppelen van konijnen

 

Ram nog vruchtbaar na de castratie

Na de castratie is een ram nog enkele weken vruchtbaar, bovendien kan zijn hormonaal gedrag nog wat langer na de ingreep voortduren. Voor de zekerheid houd je de ram daarom nog 6 tot 8 weken apart van de voedster.

 

 

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Castratie van een konijn nazorg

 

 

Na de operatie…

Na de castratie bij een konijn moet het dier nog even bij de dierenarts blijven. Als hij eenmaal goed wakker is en geen complicaties heeft, mag hij mee naar huis. Soms krijgen konijnen een rompertje aan om de operatiewond te beschermen.

Houdt goed in de gaten of je dier binnen 24 uur na de operatie eet, drinkt , poept en plast. Als dit niet gebeurt, moet je direct contact opnemen met de dierenarts. Controleer dagelijks of de operatiewond niet geïnfecteerd is en volg daarnaast de verzorgingsrichtlijnen van de dierenartsenpraktijk.

 

Zo maak je een konijn zindelijk

Naast de castratie van een konijn als maatregel tegen het sproeien, kan het ook zinvol zijn om hem zindelijk te maken.

 

Lees verder over het zindelijk maken van konijnen

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine