De vachtverzorging van een langharig konijn vraagt meer tijd dan die van kortharige soortgenoten. Toch moet ook de vacht van deze konijnen regelmatig gekamd en geborsteld worden. Tips!

 

Een konijn kammen?

Bij  konijnen beseft niet iedereen dat hun huisdieren een goede vachtverzorging nodig hebben. Maar een konijnenvacht moet schoon en in goede conditie gehouden worden. Daarvoor verwijder je de klitten en eventueel vuil uit de vacht. Maar wist je dat langoren ook twee keer per jaar een ruiperiode doormaken? Net als bij honden katten is dat in het voor- en najaar. Door te kammen en te borstelen help je een konijn dan van de losse haren af.

 

Aan de slag!

Start met het doorkammen van eventuele klitten in de konijnenvacht. Zeker bij langharige konijnen vergt dit wat tijd; hun lange haren verwarren dubbel zo snel. Na het ontklitten kam je de rest van de vacht. Gebruik hiervoor een kam speciaal voor konijnen, toegespits op het vachttype van jouw dier. Hierna gebruik je een borstel met zachte haren, deze is handig om vuil en stof uit de konijnenharen te borstelen.

 

Ieder hoekje gehad?

Start met het kammen en borstelen van de rug en flanken van je konijnen. Dit zijn de makkelijkst bereikbare plekken. Vervolgens werk je de vacht vlak voor vlak af en vergeet vooral de haren op de pootjes en de buik niet. Die hebben het vaakst contact met de grond en kunnen daarom behoorlijk wat stof en vuil verzamelen.

 

konijnenvacht verzorgen kammen

 

Tijdens het kammen en borstelen

Controleer de vacht en de huid tijdens het verzorgen van je konijn. Vind je kale plekken, huidschilfers of rode plekken? Dan is er iets aan de hand. Mogelijk heeft je langoor een schimmelinfectie of heeft hij last van vlooien. Beide zijn goed te behandelen, maar vraag eerst advies aan je dierenarts voordat je een middel inzet. Controleer losse haren die je uit de kam haalt altijd op vlooienpoepjes, herkenbaar als zwarte spikkeltjes.

 

Hoe vaak kam je een konijn?

Hoe vaak je konijnen borstelt en kamt is afhankelijk van hun vachttype. De vacht van een kortharig konijn verzorg je zo’n één keer per week, alleen tijdens de rui vaker. Langharige dieren kam je dagelijks. Daardoor kun je klitten direct aanpakken en voorkom je dat hun vacht gaat vervilten.

 

Konijn rustig laten wennen aan de vachtverzorging

Een konijn kan de vachtverzorging best spannend vinden. Daarom is het goed wanneer het dier al van jongs af aan de handelingen went. En dan nog kan hij het soms niet vertrouwen wanneer je de borstel en kam tevoorschijn haalt. Dit zie je vooral terug bij kortharige konijnen; langharige soortgenoten worden dagelijks gekamd dus raken daar eerder aan gewend. Tips voor het kammen en borstelen van de konijnenvacht:

  • Pak het verzorgen van de vacht altijd rustig en met veel geduld aan.
  • Laat eerst de kam en borstel zien, en eventueel besnuffelen, voordat je echt aan de slag gaat.
  • Blijf tijdens het verzorgen van de konijnenvacht rustig tegen je dier praten.
  • Forceer niets en besef dat straffen niet goed zal werken, beloon je dier juist als het wel goed gaat.
  • Vraag eventueel iemand anders je konijnen vast te laten houden terwijl jij hen kamt en borstelt. Zorg er wel voor dat dit iemand is die je huisdieren goed kent.

bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips