Een zieke kat weet zijn klachten soms goed te verbergen. Misschien gaat het om iets onschuldigs, maar mogelijk heeft je dier te maken met een ernstig gezondheidsprobleem. Lees je als kattenbaasje daarom zorgvuldig in over ziektes en aandoeningen die regelmatig bij katten voorkomen, hun symptomen en mogelijke behandelingen.

 

Suikerziekte

De katten met suikerziekte nemen helaas in aantal toe. Dikwijls hebben de huistijgers diabetes 2 en maakt hun alvleesklier onvoldoende insuline aan. De lichaamscellen krijgen daardoor niet meer genoeg ‘brandstof’ aangevoerd, wat verregaande gevolgen voor een kat kan hebben. Meer drinken en plassen is het bekendste symptoom bij deze ziekte. Het grootste gedeelte van de katten met suikerziekte heeft overgewicht, een belangrijke risicofactor.

Lees verder

 

Kattenziekte

Panleucopenie, ook wel bekend als kattenziekte, is een zeer besmettelijke en gevaarlijke maagdarminfectie. Het parvovirus veroorzaakt deze ziekte, waarbij diarree, koorts en braken de meest voorkomende symptomen zijn. Bij nog ongeboren kittens kan kattenziekte zelfs hersenbeschadigingen veroorzaken waardoor de levensvatbaarheid van de kleintjes zeer gering wordt. Kattenziekte moet zeer serieus genomen worden omdat het grootste gedeelte van de patiënten overlijdt.

Lees verder

 

Atrose

Artrose is een gewrichtsaandoening die katten het bewegen lastig maakt. Bovendien kunnen de chronische ontstekingen en slijtages van de gewrichten de dieren veel pijn geven. Vaak sluipen de eerste symptomen onopgemerkt in het kattenleven. Als verzorger moet je daarom alert zijn op de eerste signalen zoals het minder vaak ergens op willen klimmen of springen en minder enthousiast zijn om überhaupt te bewegen. Ook zullen katten met artrose vaak dichter bij huis blijven.

Lees verder

 

veel voorkomende ziekten bij kat: artrose

Blaasontsteking

Veel katten krijgen te maken met een blaasontsteking. Een bacteriële infectie kan onderliggend zijn, maar veel vaker gaat het om stress. Ook blaasgruis of –stenen kunnen pijnlijke irritaties aan de kattenblaas veroorzaken. Plotse onzindelijkheid of het juist niet kunnen plassen, bloed in de urine of plasjes met een gekke geur; het kan allemaal op een blaasontsteking wijzen. Voordat de juiste behandelingen gekozen kan worden, moet de oorzaak eerst achterhaald worden.

Lees verder

 

Niesziekte

Twee verschillende soorten en zeer besmettelijke virussen veroorzaken niesziekte bij katten: het Feline herpesvirus en Feline calcivirus. Zoals de naam van deze ziekte al doet vermoeden is niezen een veel voorkomend symptoom daarvan. Maar ook koorts, lusteloosheid en geïrriteerde ogen komen vaak voor. Het kwijlen en zweren in de kattenbek zijn typerend voor een besmetting met het calcivirus. Alhoewel een infectie met één van de virussen vaak alleen milde klachten geeft, kan het doorzetten en bijvoorbeeld uitmonden in een ernstige longontsteking. De overlevingskans is bij niesziekte groot maar wel afhankelijk van de weerstand, vaccinaties en algehele gezondheid van een dier.

Lees verder

 

FIP

Feline Infectieuze Peritonitis, beter bekend als FIP, is een virale infectie bij katten, veroorzaakt door een mutatie van een coronavirus. Dit virus is zelf niet ziekmakend voor katten, maar weet in hun lichaam soms te muteren naar FIP. Dit gebeurt bij een kleine gedeelte van de besmetten katten, maar is zo gevaarlijk dat iedere besmetting met het coronavirus serieus genomen moet worden. Een infectie tast de buikholte van een kat aan en in sommige gevallen ook de borstholte. Er is sprake van een droge of natte vorm van Feline Infectieuze Peritonitis.

Lees verder

 

FelV

Feline Leukemie Virus, FelV, is een andere virusziekte onder katten en staat ook bekend als leucose. De ziekte wordt onder katten gemakkelijk doorgegeven en kent helaas een dodelijk afloop doordat het de weerstand van de dieren ernstig aantast. Bloedarmoede en infecties aan organen of luchtwegen kunnen een eerste indicatie zijn. Toch blijkt lang niet iedere kat die het FelV oploopt ziek te worden, een deel van de viervoeters kan het virus overwinnen. Mocht een dier ziek worden, dan is een fatale afloop onvermijdelijk. Hoe snel het ziekteproces verloopt verschilt per kat.

Lees verder

 

FIV

FIV, voluit Feline Immunodeficiente Virus, lijkt veel op het HIV-virus dat onder mensen voorkomt. Daarom wordt bij ziekte na besmetting vaak over kattenaids gesproken. Besmetting onder katten vindt plaats via bloedcontact en is niet gevaarlijk voor mensen. Het ziekteproces verloopt in 5 verschillende fases waarin het afweersysteem van het dier steeds verder verzwakt. Door het aangetaste immuunsysteem kan een simpel ogende infectie al zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. De diverse stadia kennen elk hun eigen symptomen.

Lees verder

 

veel voorkomende ziektes bij katten: FIP, FelV en FIV

 

Gebitsproblemen en tandvleesontstekingen

Tandplak dat zich al binnen 24 uur kan omzetten in tandsteen, is de start van veel gebitsproblemen bij katten. En wordt het tandplak niet tijdig verwijdert, ontstaan vervolgens nare tandvleesontstekingen. Een stinkende adem en rood, gezwollen tandvlees zeggen vaak al genoeg. Uiteindelijk heeft een huistijger zoveel pijn in zijn bek dat hij niet meer wil eten en vermagert. Laat het niet zover komen door het gebit van je kat dagelijks te verzorgen, periodiek te laten controleren en eventueel tandsteen direct te laten verwijderen.

Lees verder

 

Parasitaire infectie

Parasieten zijn zeer ongewenste gasten voor je kat, maar ook voor jou en je gezin. Onder katten komen vlooien, teken en wormen het vaakst voor. Deze nare beestjes gebruiken je huisdier als gastheer en profiteren van zijn lichaam. Eenmaal uitgekeken op de kat, gaat een parasiet voor een volgende levensfase gewoon op zoek naar een nieuwe gastheer. De symptomen verschillen erg per parasiet, en soms ook per wormsoort. De meeste wormen nestelen zich namelijk graag in het maagdarmkanaal, maar de hartworm en longwormen hebben een andere voorkeur. Niets voor niets zijn zij berucht vanwege het gezondheidsgevaar dat ze voor je kat opleveren.

Spreken we over teken, dan hebben we het in Nederland en België vaak over de ‘gewone schapenteek’, welke op zich al gevaarlijk genoeg voor mens en dier kan zijn. Maar daarnaast is de reuzenteek helaas aan een opmars richting het noorden bezig.

Lees verder

 

Houd je kat langer fit

Als katteneigenaar wil je natuurlijk het beste voor je dier. Ziektes en aandoeningen kun nooit helemaal voorkomen, zo kan genetische aanleg kan ook een belangrijke rol spelen, maar met de juiste verzorging en bescherming geef je een kat de beste basis. Houd je kat zo lang mogelijk fit en gezond:

Verzorgingstips katten