De kattenziekte is levensgevaarlijke infectie voor je kat en is bovendien erg besmettelijk. Ontdek onder andere hoe je de ziekte kunt voorkomen, aan welke symptomen je kattenziekte herkent en welke rol het parvovirus bij katten én bij honden speelt.

 

Wat is de kattenziekte?

De kattenziekte, ook wel panleucopenie genoemd, is een maagdarminfectie bij katten met vaak een dodelijke afloop. De ziekte wordt door het feline parvovirus veroorzaakt en tast onder meer de darmwanden aan. Daardoor kan een kat amper tot geen voeding en vocht meer opnemen. Bovendien zal de ziekte de weerstand van een kat ook ernstig verzwakken wat hem vatbaarder maakt voor andere virussen en bacteriën.

 

Hoe raakt een kat besmet met het parvovirus?

Katten raken met het feline parvovirus besmet via direct of indirect contact met de ontlasting van besmette dieren. Indirect contact kan bijvoorbeeld via de handen van een verzorger plaatsvinden. Daardoor zijn ook binnenkatten kwetsbaar voor de kattenziekte.

Is een drachtige poes drager van het virus, dan kunnen de kittens al in de baarmoeder besmet raken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenziekte symptomen

 

Mogelijke symptomen van kattenziekte

Na een besmetting met het feline parvovirus zal een kat binnen enkele dagen tot twee weken symptomen van de kattenziekte ontwikkelen:

  • Diarree
  • Braken
  • Buikpijn
  • Koorts
  • Uitdroging
  • Miskraam
  • Kittens met aangeboren hersenschade

 

Snel verloop van de ziekte

Wanneer een huistijger de kattenziekte heeft, zal deze snel verzwakken. Soms overlijdt een kat al binnen 24 tot 48 uur nadat de ziekte zich heeft gemanifesteerd.

 

Als je kat mogelijk besmet is…

Vermoed je dat je kat besmet is met het parvovirus, neem dan direct contact op met de dierenarts. Je kat zal in quarantaine verzorgd moeten worden vanwege het besmettingsgevaar. Pas als met zekerheid kan worden gezegd dat je huistijger niet besmet is, kan hij weer vrijuit rondlopen.

Als je meerdere katten in huis hebt, moeten alle dieren onderzocht worden. Waarschuw ook de eigenaren waarvan je weet dat hun kat recent met jouw huistijger in aanraking is geweest.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenziekte onderzoek

 

Diagnose kattenziekte

De dierenarts zal naast het bekijken van het klinisch beeld van je kat, ook zijn ontlasting en eventueel zijn bloed laten onderzoeken. Alleen aan de hand van de uitslag van dat onderzoek kan kattenziekte definitief worden vastgesteld of uitgesloten.

Mocht een huistijger plots overlijden, dan kan ook daarna het parvovirus nog aangetoond worden. Dat gebeurt dan middels een sectie.

 

Behandeling en overlevingskans

Het parvovirus is helaas niet met medicatie te bestrijden. De intensieve behandeling zal zich richten op de symptomen van kattenziekte, in de hoop uitdroging en overlijden te voorkomen. Toch lukt dit slechts bij een zeer klein percentage van de besmette katten. Direct na de besmetting ingrijpen geeft de beste overlevingskans.

Als je kat de ziekte overleefd, zal hij wel de rest van zijn lever drager van het virus en dus besmettelijk voor soortgenoten blijven.

 

Vaccinatie beschermt je kat

Vaccinatie biedt de beste bescherming tegen de kattenziekte. De inenting wordt gegeven als katten 9 weken, 12 weken en één jaar oud zijn. Vervolgens moet hij om de drie jaar herhaald worden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenziekte kittens

 

Uitbraken kattenziekte;  wie loopt het meeste gevaar?

Zo nu en dan vindt er een uitbraak van kattenziekte plaats. Zo’n uitbraak is levensbedreigend en kan pas voorkomen worden als de vaccinatiegraad onder katten voldoende hoog is.

Naast ongevaccineerde katten zijn kittens het kwetsbaarst voor die ziekte door hun lage weerstand. Zij krijgen tijdens de eerste weken weliswaar antistoffen via de moedermelk binnen, maar de concentratie van deze stoffen neemt af naarmate een moederpoes langer zoogt.

Op plaatsen waar veel katten samenkomen, bijvoorbeeld in asielen, is een verhoogd risico op de kattenziekte en een uitbraak daarvan.

 

Hoe zit het bij Parvo bij honden?

De ziekte Parvo bij honden wordt veroorzaakt door het Canine parvovirus (CPV), terwijl het Feline parvovirus (FPV) de boosdoener bij kattenziekte is. Maar zoals je al uit de naam op kunt maken, zijn beide virussen wel aan elkaar verwant.

Vooralsnog gaat men er in de dierengeneeskunde vanuit dat honden niet ziek worden van een besmetting met FPV. Wel kunnen de viervoeters drager zijn van dit virus en katten besmetten. Het effect van beiden virussen op zowel honden als katten, is een blijvend onderzoeksthema in de medische wetenschap.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kattenziekte hond

 

Kattenziekte bij mensen

Toxoplasmose bij mensen wordt ook wel eens ‘kattenziekte’ genoemd, maar deze ziekte wordt niet door het Feline Parvovirus veroorzaakt. Je kunt Taxoplasmose krijgen wanneer je in aanraking komt met de Toxoplasma Gondii. Dit is een parasiet die zich met name in katachtigen weet voort te planten, vandaar de bijnaam ‘kattenziekte’.

 

Ontvang de nieuwste dierentips

Wil jij op de hoogte blijven van de allernieuwste online verzorgingstips voor dierenbaasjes? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

 

Ja, houd mij op de hoogte van dierentips

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine