Weinig en pijnlijk plassen, onzindelijkheid, bloed in de urine. Blaasontstekingen komen bij katten vaak voor.  De juiste behandeling hangt af van de oorzaak, wat dikwijls geen bacteriële infectie is. Maar hoe kom je daar achter en wat moet je doen als blaasontstekingen niet vanzelf over gaan?

 

Blaasontstekingen bij katten

Veel katten krijgen in hun leven te maken met een blaasontsteking.  Sterker nog, het merendeel van de huistijgers krijgt er minimaal één keer in zijn leven mee te maken. Over het algemeen is de infectie of irritatie goed te bestrijden.  Oudere katten en poezen blijken gevoeliger voor blaasontstekingen dan hun jongere en mannelijke soortgenootjes.

 

Herken een blaasontsteking: de symptomen

Als een kat blaasproblemen heeft, laat hij één of meer van onderstaande symptomen zien:

 • Pijnsignalen bij het plassen zoals miauwen;
 • Kat wil plassen maar het lijkt niet te lukken;
 • Veel kleine plasjes;
 • Onzindelijkheid;
 • Bloed in urine;
 • Afwijkende geur urine;
 • Kat was zich opvallend vaak rond geslachtsdeel.

Vaak is een blaasontsteking de boosdoener van bovenstaande klachten, maar het kan ook op een ander gezondheidsprobleem wijzen. Bij katers kan bijvoorbeeld door gruis de plasbuis verstopt zijn, ook wel een plaskatergenoemd.  Zeker als het plassen niet lijkt te lukken, kan de situatie levensbedreigend zijn. Maak bij bovenstaande symptomen daarom direct een afspraak bij de dierenarts.

 

Bij de dierenarts: diagnose stellen

De dierenarts zal aan de hand van de klachten en lichamelijk onderzoek een klinisch beeld proberen te vormen. Maar om een blaasontsteking aan te tonen of uit te kunnen sluiten, zijn vervolgonderzoeken nodig:

 • urineonderzoek
 • bloedonderzoek
 • echo
 • bacteriekweek van de urine

Of alle onderzoeken ingezet moeten worden, is afhankelijk van de eerste uitkomsten.

 

Mogelijke oorzaken ontsteking in de blaas

 • Stress
 • Blaasgruis of -stenen
 • Afwijkende slijmlaag in de blaas
 • Bacteriële infectie

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat blaasontsteking: drinken plassen

 

Stress als oorzaak

Veel blaasontstekingen bij katten kennen stress als oorzaak. Huistijgers zijn echte gewoontedieren en gevoelig voor wijzigingen in hun leefomgeving  en spanningen.  Wanneer deze dieren gestrest zijn, reageert onder meer hun hormoonstelsel daarop, wat fysieke veranderingen teweeg kan brengen.

Wanneer je kat inderdaad last van stress blijkt te hebben, achterhaal je wat dat veroorzaakt en pak je dat aan. Veelal gaat de blaasontsteking dan vanzelf weg. Je dier krijgt waarschijnlijk wel pijnstilling mee tegen de irritatie van zijn blaas.

 

Wat zijn blaasgruis en blaasstenen?

Blaasgruis zijn minuscule kristalletjes in de urine van je kat. Deze kunnen de blaaswand helaas behoorlijk irriteren, net als blaasstenen. Dit zijn veel grotere kristallen, hoe groot verschilt per steen. Zowel het gruis als de stenen kunnen de plasbuis van katers verstoppen.

Blaasgruis wordt behandeld met een aangepast dieet, stenen worden bijna altijd operatief verwijderd.

 

Bacteriële infectie

Bacteriële infecties komen in de blaas van katten bijna niet voor. Dat is dan ook niet de eerste oorzaak waar je aan denkt bij een blaasontsteking. Toch kan het natuurlijk wel voorkomen. Huistijgers lopen extra risico op een bacteriële infectie in hun blaas als ze:

 • geopereerd zijn aan hun urinewegen;
 • behandeld worden met prednison;
 • verminderde weerstand hebben;
 • overmatig drinken door gezondheidsprobleem als nierfalen, schildklierproblemen of suikerziekte;
 • besmet zijn met FelV of FIV

 

Moeilijke drinkers

Katten worden nogal eens omschreven als ‘moeilijke drinkers’. Deze dieren doen inderdaad zuinig aan met hun drinkwater, dat heeft te maken met hun oorspronkelijke habitat. Hun urine is daardoor zeer geconcentreerd. Een pluspunt daarvan is dat het de kans op bacteriële infectie verminderd. De kans op blaasgruis en –stenen wordt daardoor juist groter. Je kat hoeft dus  geen liters op een dag te drinken, maar houdt het drinkgedrag wel in de gaten.

 

Blaasproblemen door kanker

Kanker is de schrik van iedere huisdiereigenaar. Misschien schiet de gedachte daaraan dan ook even door je hoofd wanneer je kat blaasproblemen heeft. Alhoewel  tumoren in de blaas bij katten wel voorkomen, is dit zeer zeldzaam.

 

Als blaasontsteking niet over gaat

De meeste katten genezen goed van een blaasontsteking. In sommige gevallen blijven de klachten echter terugkomen. Dit wordt vooral gezien bij katten met wat ze ook wel ‘idiopathische’ plasproblemen noemen:  oorzaak onbekend / niet aantoonbaar. Stress valt daar onder, maar ook de uitzonderlijke gevallen waarbij een kat zijn urine niet kan concentreren of zijn plas op te houden. Zo’n dier moet dan bijvoorbeeld extreem vaak plassen, terwijl onderzoek geen uitsluitsel biedt.

In uiterste gevallen wordt antidepressiva aan katten voorgeschreven. Dit gebeurt pas nadat alles is geprobeerd om met aanpassingen in het kattenleven het probleem te verhelpen.

 

Blaasproblemen voorkomen

Blaasproblemen zoals een ontsteking kun je bij katten nooit helemaal voorkomen, maar je kunt wel met preventieve stappen aan de slag:

 

nieuwsbrief