Overweeg je een nieuwe kat in huis te nemen? Zorg dan dat je weet wat zijn verzorging allemaal inhoudt, dat je de juiste spulletjes in huis hebt en hem voldoende tijd en aandacht kunt geven. Tips om te achterhalen of een kat adopteren een goed idee is én om je goed voor te bereiden op de komst van je nieuwe kat.

 

Voordat je een kat in huis neemt: heb je voldoende tijd?

Ga eerst na of je voldoende tijd hebt voor een huisdier voordat je een kat adopteert. Huistijgers hebben meestal minder zorg en aandacht nodig dan een hond, maar vergis je niet! Naast spelen en knuffelen, waarvan de behoefte van het karakter van je kat afhangt, is er natuurlijk ook de fysieke verzorging:

 

Kat en gezin

Het is belangrijk dat jij en je partner samen achter de keuze voor een kat staan. De komst van een kat een huisdier heeft immers op ieder gezinslid invloed. En heb je kinderen? Alleen een dier adopteren om zij dat zo graag willen, is geen goed idee. Besef dat jullie als ouders verantwoordelijk blijven voor de verzorging van jullie huistijger.

Houd bij het kiezen van een kat rekening met je gezinssamenstelling. Een druk en enerverend thuis is bijvoorbeeld niet geschikt voor een huistijger die vooral rust zoekt en met rust gelaten wil worden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Een kitten of volwassen kat adopteren?

Natuurlijk smelt iedere kattenliefhebber weg bij de kraaloogjes en het pluizige vachtje van een kitten. Maar besef ook dat zo’n kleintje alles nog moet leren en meer zorg vraagt dan een volwassen kat. Bovendien is het adopteren van volwassen dieren heel dankbaar omdat zij meestal lastig een nieuw thuis vinden.

Kies je voor een kitten, neem dan minimaal twee kleintjes uit hetzelfde nest in huis om de overgang minder spannend te maken. Voor wie één kat in huis wil hebben, is een volwassen dier dat gewend is om de enige huistijger te zijn de beste keuze.

 

Als je al een kat hebt…

Als je al een kat in huis hebt, hoeft een soortgenootje geen probleem te zijn. Sommige katten leven zelfs op zodra ze een soortgenootje om zich heen krijgen. Natuurlijk zijn er ook huistijgers die een ander huisdier niet zullen tolereren.

Ontdek of jouw kat een vriendje nodig heeft

 

Binnen – of buitenkat

Bij het adopteren van een kat kun je een binnen – of buitenkat kiezen. De stelregel hierbij is dat als een kat gewend is om naar buiten te gaan, je hem die mogelijkheid ook bij jou thuis moet bieden.

Houd er wel rekening mee dat ook een buitenkat de eerste 4 tot 6 weken binnen moet blijven voordat hij veilig op avontuur kan gaan.

Zo gaat je nieuwe kat veilig voor het eerst naar buiten

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat in huis naar buiten

 

Kater of poes

Of je liever een kater of poes adopteert, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Geslachtsspecifieke karaktertrekken zijn er namelijk doorgaans niet bij gecastreerde katten. Het karakter van een dier is grotendeels afhankelijk van zijn individuele persoonlijkheid.

Meer informatie over de castratie van katten

 

Ga langs bij het asiel om kat te adopteren

De asielen zitten bomvol en ook daar vind je superlieve katten. Veel van de dieren komen daar terecht door de situatie van hun baasje en dus niet vanwege probleemgedrag. De medewerkers kennen de dieren goed en kunnen aangeven welke katten het best bij jouw thuissituatie passen. Bovendien is het asiel ook op de hoogte van eventuele extra zorgbehoeften die een huistijger heeft.

 

Welkom kleine tijger! Maak je huis katvriendelijk

Zorg dat je alle benodigde kattenspulletjes in huis hebt voordat de huistijger arriveert. Natuurlijk zijn de krabpaal en de kattenbak belangrijk, maar ook slaapplekjes en uitkijkposten zijn onmisbaar om je kat gelukkig te maken. Gebruik het verlanglijstje van katten als checklist om je huis katvriendelijk te maken voordat jullie nieuwe huistijger arriveert.

bron: Hart voor Dieren Magazine