Voor varkens zijn modderpoelen van levensbelang. Tijdens warme dagen is een duik in een modderbad hun manier om af te koelen. Wakker Dier zet daarom graag de boeren in het zonnetje die varkens deze mogelijkheid geven. Ieder jaar organiseert zij daarom de Mooiste Modderpoel-verkiezing. 5000 mensen brachten dit jaar hun stem uit.

Bron: Wakker Dier

 

De mooiste modderpoel ligt in Heino

De winnaar van de Mooiste Modderpoel-verkiezing van Wakker Dier is John Reimert in Heino. Bijna 5000 stemmers kozen in meerderheid voor de poel van John met schaduwbomen en schuurpalen. “Dit voelt als een grote eer. Een modderpoel is fijn voor varkens. Je ziet ze genieten. Soms blijven voorbijgangers staan om te kijken.”

 

modderbad heino

 

Aandacht voor belang modderbad

De Mooiste Modderpoel-verkiezen is ook een manier om extra aandacht te vragen voor het belang dat iedere varken toegang heeft tot een modderpoel, want in Nederland is dat vaak nog niet het geval.

Anne Hilhorst van Wakker Dier: “In Nederland leven de meeste varkens binnen, op betonnen vloeren en dicht op elkaar. Wij vinden dat varkens lekker buiten door de modder moeten kunnen rollen en wroeten. Ze zijn er dol op. Tijdens warme dagen is het hun voornaamste manier om af te koelen. Varkens kunnen niet zweten.”

 

De winnaar doet het al langer goed

John Reimert werd in 2016 al eens nipt tweede. Op zijn boerderij in Heino is hij in 2012 overgestapt naar biologisch. Zijn mooi aangelegde modderpoel biedt genoeg ruimte voor de zeugen. Er zijn grote boomstammen en palen waar ze tegen aan kunnen schuren om zich te ontdoen van jeuk en aangekoekte modder. En er zijn veel schaduwplekken. Als de modderpoel leeg begint te lopen, vult John de poel weer lekker bij.

 

nieuwsbrief dierentips