Schokkende beelden onthullen de hartverscheurende stroperijpraktijken achter de illegale handel in pangolins. Een undercoveronderzoeker wist beelden te schieten die bevestigen dat de handel in pangolins van de meest wrede soort is. De beelden maken deel uit van een tweejarig onderzoek door World Animal Protection (voorheen WSPA) en de Universiteit van Oxford naar stroperijpraktijken in de Indiase staat Assam voor traditionele Aziatische medicijnen.

Een undercoveronderzoeker kon in het Indiase Assam schokkende beelden vastleggen met een mobiele telefoon. Daarop is te zien hoe een doodsbange pangolin aan stropers probeert te ontkomen – zonder succes. De stropers smoren het dier met rook, waardoor hij buiten bewustzijn raakt en ze hem te pakken krijgen. Het dier wordt in een zak gestopt en meegenomen naar een hut, waar hij herhaaldelijk met een kapmes wordt geslagen. Bloedend, maar vermoedelijk nog altijd levend, wordt het dier in een pot kokend water gegooid, waar het tragisch aan zijn eind komt.
Volgens hoofdonderzoeker Dr. Neil D’Cruze, Global Wildlife Advisor bij World Animal Protection lijden pangolins enorm door deze stroperij: ‘Dit videomateriaal illustreert hoe schokkend de stroperij van pangolins is. We maken ons niet alleen grote zorgen over het voortbestaan van deze diersoort, maar bovenal over het welzijn van de individuele dieren. Als we pangolins willen behoeden van het pijn en lijden in de landen van herkomst, moeten we de illegale stroperij keihard aanpakken.’


Schubben voor de zwarte markt

Voor het onderzoek werden 140 lokale stropers bevraagd, die bevestigden dat de pangolins voornamelijk gestroopt worden voor hun schubben. Lokale stropers verdienen aan een pangolin een bedrag dat gelijk staat aan een salaris van vier maanden. De stropers uit deze lokale gemeenschappen zijn zich duidelijk niet bewust van hun rol in de internationale illegale handel. De handelaren die de dierlijke producten over de grens op de zwarte markt verkopen, maken veel winst.

Professor David Macdonald van WildCRU – het Department of Zoology aan de Universiteit van Oxford – zegt: ‘De groeiende vraag naar traditionele Aziatische medicijnen zorgt ervoor dat de handel in pangolins lucratief is. De reden dat dieren commercieel verhandeld worden, is eenvoudig: de pangolins kunnen soms een astronomisch bedrag opleveren voor de mensen die in deze gemeenschappen leven. Maar, het is in geen geval een duurzame oplossing. Het aantal wilde pangolins daalt drastisch.’

Met uitsterven bedreigd
Pangolins worden beschouwd als een van de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld. Er zijn geen betrouwbare schattingen van het aantal pangolins dat nog in het wild voorkomt, maar geschat wordt dat tussen 2000 en 2013 meer dan een miljoen pangolins uit het wild zijn gehaald. Er bestaan acht soorten pangolins; al deze soorten worden met uitsterven bedreigd.

De pangolin is gewild vanwege zijn schubben, waar een grote vraag naar is voor de productie van traditionele Aziatische medicijnen – met name in China en Vietnam. De schubben bestaan voor een groot deel uit keratine, hetzelfde materiaal dat in menselijke nagels en haar zit, en hebben geen enkele genezende werking. In sommige landen wordt hun vlees als delicatesse beschouwd en worden schubben gebruikt als attributen bij rituelen en als sieraad.

Maatregelen
Om deze wereldwijde handel in pangolins tegen te gaan en de dieren te beschermen tegen immens lijden, roept World Animal Protection op tot de volgende maatregelen:
– Strikte handhaving van nationale en internationale wetten.
– Het schrappen van pangolins in het Pharmacopoeia of the People’s Republic of China– het handboek voor traditionele medicijnen.
– Promotie van middelen met bewezen genezende werking.
– Gecombineerde en gecoördineerde aanpak door overheden, stichtingen en de traditionele Aziatische medicijnen-gemeenschap om een einde te maken aan de vraag naar medicijnen op basis van pangolins, met name in China en Vietnam.
– Support voor alternatieve manieren om in levensonderhoud te voorzien en armoede tegen te gaan. En inzetten op educatie binnen gemeenschappen waar pangolins leven – om deze slacht tegen te gaan.

 

Bron: WAP

Lees ook: Verbod op kippen in kooien