Als je kat voor het eerst naar buiten gaat, kan dat best spannend zijn. Wanneer hij veilig het buitenavontuur op kan zoeken, is voor een kitten anders dan voor een volwassen huistijger. Oefen volop met je kat en tref de nodige voorzorgsmaatregelen voordat hij voor het eerst naar buiten gaat.

 

Binnen wennen voordat kat voor het eerst naar buiten gaat

Je kat moet aan zijn nieuwe omgeving wennen voordat hij veilig voor het eerst naar buiten kan. Voor hem is dit namelijk nog niet zijn nieuwe thuis.  Zijn thuisinstinct zou hem buiten naar andere plaatsen brengen waarna de kans op verdwalen groot is.

Zorg dat de nieuwe omgeving voor je kat een fijne plek is die in al zijn behoeften voorziet.

Checklist de 9 dingen die katten nodig hebben

 

Hoe lang duurt het voor een kat naar buiten kan?

Houd een volwassen kat minimaal een maand binnen, daarna kun je het naar buiten gaan langzaam opbouwen. Sommige huistijgers die erg onzeker van zichzelf zijn, kunnen wat langer nodig hebben.

Een kitten houd je langer binnen. Eerst moet zijn vaccinatie op orde zijn en zorg je dat hij gecastreerd of gesteriliseerd is.  Dit betekent dat je kitten pas rond de leeftijd van 6 maanden voor het eerst naar buiten kan gaan.  Denk er ook aan om je kleintje tegen parasieten te beschermen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat voor het eerst naar buiten 2

 

Bouw het naar buiten gaan stapsgewijs op

Bouw samen met je kat het naar buiten gaan in stappen op. Eerst oefenen jullie in de tuin, daarna kan je kat onder jouw begeleiding de directe omgeving verkennen. Heb je een open tuin? Sluit deze dan voor je kat af met een tijdelijke omheining. En blijf bij je kat als hij de nieuwe tuin verkent zodat je zeker weet dat hij niet kan ontsnappen.

 

Oefenen met een kattenharnasje

Een kattenharnasje is een prima hulpmiddel om samen met je kat de directe omgeving te verkennen.  Daarvoor is het wel belangrijk dat je hem binnenshuis al aan het harnasje laat wennen. Laat het uitgebreid besnuffelen, doe het een keer bij je kat om en loop vervolgens samen rondjes door het huis.

Bij iedere stap beloon je je huistijger als het goed gaat. Gaat het een keer niet goed? Vindt hij het bijvoorbeeld eng om aan een lijn te lopen? Ga dan geduldig terug naar de vorige stap en train van daaruit samen verder.

Hoe jonger de kat kennismaakt met het harnasje, hoe groter de kans is dat hij het op latere leeftijd ook accepteert.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat voor het eerst naar buiten harnas

 

Tips als een kat voor het eerst naar buiten gaat

 • Een kitten kun je de eerste paar keer in je armen mee de tuin in nemen.
 • Train vooraf binnen met het terugroepen. Iedere keer dat je kat netjes naar je toe komt, beloon je hem. Verplaats deze oefening vervolgens naar de afgesloten tuin.
 • Laat hem – zeker in de eerste periode – niet ’s avonds of ’s nachts naar buiten.
 • Loop de eerste paar keer nog een stukje met je huistijger mee.
 • Geef je kat op vaste tijden zijn eten en laat hem in het begin alleen naar buiten vlak voordat hij zijn voeding krijgt. Roep hem rond etenstijd terug terwijl je met het bakje brokjes rammelt.
 • Roep je kat tussendoor ook wel eens naar binnen om een snack te geven en hem vervolgens weer naar buiten te laten. Zo voorkom je dat hij het terugkomen associeert met het lang binnenblijven.
 • Voorkom dat je kat voor een dichte deur moet wachten. Dat zou hem namelijk niet motiveren om een volgende keer netjes terug te komen. Kies bij voorkeur voor een kattenluikje.

Ik wil verder lezen over veilige kattenluikjes

 

Denk ook aan deze voorzorgsmaatregelen…

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas ook voor katten. Bovendien kan iedere huistijger een keer verdwalen. Zorg daarom dat je onderstaande voorzorgsmaatregelen geregeld hebt voordat je kat voor het eerst naar buiten gaat:

 • Chippen en registreren
 • GPS-systeem voor aan de halsband
 • Recente foto van je kat
 • Stappenplan met contactgegevens van dierenartsen en asielen in de buurt.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

 

Houd je kat gezond en gelukkig

Ontdek ook de andere kattentips om je huistijger langer gezond en gelukkig te houden.

Ja, ik wil tips om mijn kat gezond en gelukkig te houden