Het castreren van een kat is een andere ingreep dan een sterilisatie. Beiden maken onvruchtbaar maar er zit verschil in het gedrag achteraf. In dit artikel ontdek je het verschil, de voor – en nadelen van deze operatieve ingreep én de gemiddelde kosten van een castratie bij katten.

 

Castratie v.s. sterilisatie

Wanneer je kat wordt gesteriliseerd haalt de dierenarts zijn testikels of haar eierstokken weg. Bij een poes zal de dierenarts ook de baarmoeder direct onderzoeken. Vindt hij daar afwijkingen, dan zal hij de baarmoeder preventief verwijderen vanwege het risico op kanker. Bij de sterilisatie van een kat worden de ei- of zaadleiders onderbroken. Deze ingreep is minder ingrijpend, maar het dier zal wel seksueel actief blijven. Je kat is hierna wel onvruchtbaar maar in zijn of haar gedrag zal dus niets veranderen.

Voordelen castratie kat

Omdat het castreren van katten specifieke voordelen kent, zetten we deze voor je op een rij:

  • Onvruchtbaarheid; ongewenste nestjes voorkomen
  • Poes zal niet meer krols worden en trekt geen katers meer aan
  • Poes krijgt geen schijnzwangerschappen meer
  • Katers minder geneigd tot vechten; kleinere kans op kattenziektes
  • Eventueel sproeigedrag verdwijnt
  • Verminderde risico op ziektes als baarmoederhalskanker en melkklierkanker

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

castratie van een kat vechten

Minder risico op overdracht kattenziektes

Wat hebben kattenziektes met castratie te maken? Omdat het verminderde risico misschien een minder vanzelfsprekend voordeel is, lichten we deze verder toe: Ongecastreerde katers hebben doorgaans een sterke voortplantingsdrang, wat ‘vechtersgedrag’ in de hand werkt. Sommige kattenziektes, zoals FIV en FIP, kunnen tijdens dat vechten overgebracht worden. Het speeksel van een besmette kat kan via wondjes in de bloedbaan van de ander terechtkomen. Een castratie maakt de meeste katers rustiger, waardoor de kans op vechtpartijen kleiner is.

 

Op welke leeftijd laat je een kat castreren?

Het beste is om kittens te laten castreren als ze tussen de 4 en 6  maanden oud zijn, vlak voordat ze geslachtsrijp zijn. Dit geldt ook voor poezen. Het is namelijk een mythe dat een vrouwtje eerst een nestje moet krijgen voordat ze veilig gecastreerd kan worden. Vroege castraties – voordat een kat 4 maanden oud is – komen ook voor. Maar de narcose levert vanwege de jonge leeftijd dan wel meer risico’s op.

Wat kost een castratie van een kat?

De vergoedingen die dierenartsen vragen voor het castreren  van een kat, lopen uiteen. Voor de castratie van een kater wordt gemiddeld €70 à €75 gevraagd, voor die van een poes €130 à €135. Het kan lonen om offertes van dierenartsen bij jou in de buurt op te vragen. Als je een ziektekostenverzekering voor je dier afsluit, wordt een castratie soms vergoed. Let daarom goed op de voorwaarden wanneer je een polis afsluit.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

castratie van een kat na operatie

 

Nadelen en risico’s castratie

Net als aan iedere operatieve ingreep zijn aan de castratie van een kat ook risico’s verbonden. De ingreep gebeurt immers onder volledige narcose en er ontstaat een operatiewond. Goede nazorg en controle zijn ontzettend belangrijk om ontstekingen te voorkomen.

Andere mogelijke nadelen van een castratie:

 

Maakt een castratie mijn kat direct onvruchtbaar?

Poezen zijn direct na de ingreep onvruchtbaar, katers echter niet. Zij moeten voor de zekerheid nog 7 weken binnengehouden worden.

Tips om verveling bij katten te voorkomen

Tijdelijk onvruchtbaar: anticonceptiepil of chemische castratie

De anticonceptiepil voor poezen en de chemische castratie van katers, zijn alternatieve methodes om een kat onvruchtbaar te maken. Deze middelen werken echter maar tijdelijk en kunnen gepaard gaan met bijwerkingen. Daarom kiezen de meeste mensen voor een sterilisatie of castratie van een kat.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips