Help je kat afkoelen tijdens warme zomerdagen. De meeste huistijgers zijn echte zonaanbidders terwijl warmte ook voor katten verraderlijk kan zijn. Bovendien vragen hoge temperaturen ook voorzichtig te zijn met voeding en het spelen. Tips om je kat zonder problemen warme zomerdagen door te laten brengen.

 

Help kat bij warmte door koele schaduwplekken te creëren

Zie jij je kat bij warmte heerlijk uitgebreid in de zon luieren? Laat hem daar gerust van genieten, maar zorg voor voldoende koele, schaduwrijke plekken in de tuin en om het huis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door grote, hoge planten op de juiste plek neer te zetten. Heb je geen groene vingers of niet de mogelijkheid om iets te planten? Maak dan hutjes en afdakjes voor je kat.

Zo maak je een kattenhoek in de tuin

 

Laat je kat meer water drinken

Voldoende water binnenkrijgen is voor je kat het hele jaar door belangrijk. Toch vragen warme dagen ook bij hem om meer vochtinname en dat terwijl katten doorgaans slechte drinkers zijn. Daarom moet je tijdens zomerse dagen extra creatief zijn om je kat tot extra drinken aan te zetten. Maak het water bijvoorbeeld aantrekkelijker door er wat eigen gemaakte bouillon aan toe te voegen. Zorg er wel voor dat dit bouillon is waar je geen zout of andere smaakmakers aan toe hebt gevoegd. Meer tips om water interessant te maken voor moeilijk drinkende katten

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat afkoelen water drinken

 

 

Laat kattenvoer niet te lang in warmte staan

Als je kat natvoer krijgt, is het heel belangrijk dit gekoeld te bewaren, bij voorkeur bewaar je dit eten dan ook in de koelkast. Haal het daar wel weer tijdig uit om het op kamertemperatuur te laten komen voordat je het voer aan je kat geeft. Bij hoge temperaturen geldt dat je kattenvoer niet langer dan een half uur laat liggen. In de zomer is de kans namelijk groter dat insecten zoals vliegen hun kans zien om eitjes in het eten te leggen. Daarmee zou het bedorven raken en zelfs gevaarlijk voor je kat kunnen zijn.

 

Kat afkoelen met vochtige doeken

Lang niet alle katten staan dit toe, maar als jouw huistijger het prima vindt zijn vochtige doeken een goede afkoelmethode. Maar let op! Het is belangrijk dat je alleen zijn buikje koelt en niet de doek over zijn hele lijfje legt. Dat zou verstikking kunnen veroorzaken. Bovendien moet je dit alleen doen als je kat laat zien deze koelte fijn te vinden.

 

Gebruik gelpacks, geen icepacks

Tijdens zeer warme dagen kun je gelpacks gebruiken om je kat af te laten koelen. Ook die leg je enkel tegen zijn buikje – ingerold in een handdoek – en niet tegen de rest van het kattenlijf. Gebruik bovendien nooit icepacks. Naast eventuele verstikking, kunnen die packs brandwonden veroorzaken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat afkoelen huis

 

 

Woning als koele oase voor je kat

Zorg er voor dat je woning zo koel mogelijk blijft. Overdag houd je de gordijnen dicht of laat je rolluiken en jaloezieën zakken. Tijdens koele avonduren moet je het huis juist goed ventileren. Pas echter wel op met ventilatoren of airco. Toch is namelijk niet goed voor katten en veroorzaakt mogelijk gezondheidsproblemen.

 

Wel blijven bewegen, maar met mate

Bewegen is voor katten heel belangrijk, ook binnenshuis. Spelen motiveert je dier en heeft nog veel meer functies voor hem, maar tijdens hete zomerdagen laat je het spelen overdag even voor wat het is. Verplaats jullie speelmomenten naar de koelere avonduren zodat je kat zijn energie wel kwijt kan, maar niet oververhit raakt.

 

Tekenen dat kat oververhit is

Omdat katten ook last kunnen hebben van de warmte en sommige niet snel genoeg de koelte weer op kunnen zoeken, komt ook bij deze dieren oververhitting voor, zeker bij tropische temperaturen. Dit is erg gevaarlijk, zelfs de organen van je kat zouden hierdoor beschadigd kunnen raken. Houd je dier daarom extra in de gaten tijdens zomerse dagen en bij één of meer van onderstaande symptomen bel je direct de dierenarts:

  • kwijlen
  • sloomheid, suf reageren
  • diarree, braken
  • hijgen
  • door de poten zakken

 

Help je kat bij extra haarballen

Tijdens warme dagen poetsen katten zich nog meer dan anders, dit is voor hen een manier om af te koelen.  Daardoor krijgen ze bij hitte vaak wel meer losse haren binnen dan anders en kunnen extra haarballen ontstaan waar je dier last van heeft. Gelukkige zijn er verschillende manieren je kat te helpen deze sneller en beter kwijt te raken.  Bied bijvoorbeeld kattengras aan, dit helpt om een ophoping van haarballen en verstoppingen te voorkomen. Dit kun je nog meer tegen haarballen doen

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat afkoelen poetsen

 

Ook katten verbranden

Wist je dat katten ook kunnen verbranden? Zeker de witgekleurde huistijgers zijn daar gevoelig voor, maar ook andere huistijgers kunnen daar last van hebben. Bescherm je kat door de binnenkant en aanhechting van zijn oortjes, en zijn neusje met zonnebrandcrème in te smeren. Gebruik daarvoor een crème met een hoge beschermingsfactor die ook geschikt is voor baby’s.

 

Extra ‘quality time’ met het baasje

Extreme warmte kan bij katten stress veroorzaken. Houd daarom het welzijn van je dier extra in de gaten en zorg voor nog meer ‘quality time’ met je kat. Of je dit moet vertalen in extra kroelen, babbelen of mentale uitdagingen voor je huistijger, hangt natuurlijk van zijn voorkeuren af. Zorg er in ieder geval voor dat hij weet er niet alleen voor te staan en bied hem afleiding. Daarnaast zijn kwalitatieve kattenslaapjes ook belangrijk, juist bij warmte. Want ook al lijkt je kat bij hitte bijzonder weinig uit te voeren; alleen al het verdragen van hoge temperaturen kost een hoop energie!

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips