Help je kat afkoelen tijdens warme zomerdagen. De meeste huistijgers zijn echte zonaanbidders terwijl hitte ook voor katten verraderlijk kan zijn. Bovendien vragen hoge temperaturen ook voorzichtig met voeding en het spelen te zijn. Tips om je kat zonder problemen warme zomerdagen door te laten brengen…

 

Help kat afkoelen door schaduwplekken te creëren

Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in de tuin en om het huis. Dit kun je bijvoorbeeld doen door grote, hoge planten op de juiste plek neer te zetten. Heb je geen groene vingers of niet de mogelijkheid om iets te planten? Maak dan hutjes en afdakjes voor je kat.

 

Laat je kat meer water drinken

Voldoende water binnenkrijgen is voor je kat het hele jaar door belangrijk. Toch vragen warme dagen ook bij hem om meer vochtinname. Katten zijn doorgaans echter slechte drinkers. Daarom vragen warme dagen mogelijk om wat creativiteit voordat je kat meer zal gaan drinken.

Maak het water bijvoorbeeld aantrekkelijker door er wat eigen gemaakte bouillon aan toe te voegen. Zorg er wel voor dat dit bouillon is waar je geen zout of andere smaakmakers aan toe hebt gevoegd.

Meer tips om water interessant te maken voor moeilijk drinkende katten

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat afkoelen water drinken

 

 

Laat kattenvoer niet te lang in warmte staan

Als je kat natvoer krijgt, is het heel belangrijk dit gekoeld te bewaren. Bij voorkeur bewaar je het eten in de koelkast. Haal het daar wel tijdig weer uit om het op kamertemperatuur te laten komen, voordat je het voer aan je kat geeft.

Laat kattenvoer bij hoge temperaturen niet langer dan een half uur liggen. In de zomer is de kans namelijk groter dat vliegen hun kans zien om eitjes in het eten te leggen. Daarmee zou het bedorven raken en zelfs gevaarlijk voor je kat kunnen zijn.

 

Kat afkoelen met vochtige doeken

Ook met vochtige doeken kun je je kat afkoelen. Maar let op! Het is belangrijk dat je alleen zijn buikje koelt en niet de doek over zijn hele lijfje legt. Dat zou verstikking kunnen veroorzaken.

 

Gebruik gelpacks, geen icepacks

Tijdens zeer warme dagen kun je gelpacks gebruiken om je kat af te laten koelen. Ook die leg je enkel tegen zijn buikje en niet tegen de rest van het kattenlijf. Gebruik bovendien nooit icepacks. Naast eventuele verstikking, veroorzaken die packs mogelijk brandwonden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat afkoelen huis

 

 

Woning als koele oase voor je kat

Zorg er voor dat je woning zo koel mogelijk blijft. Overdag houd je de gordijnen dicht of laat je rolluiken en jaloezieën zakken. Tijdens koele avonduren moet je het huis juist goed ventileren.

Pas op met ventilatoren of airco. Wanneer je kat blootgesteld wordt aan tocht kan hij namelijk allerlei gezondheidsklachten ontwikkelen.

 

Wel blijven bewegen, maar met mate

Bewegen is gezond, ook voor katten, maar tijdens hete zomerdagen laat je het spelen overdag buiten beschouwing. Verplaats jullie speelmomenten naar de koelere avonduren zodat je kat zijn energie wel kwijt kan, maar niet oververhit raakt.

 

Kat heeft bij hitte mogelijk meer haarballen

Tijdens warme dagen poetsen katten zich nog meer dan anders. Dit is voor hen een manier om af te koelen.  Daardoor krijgen ze bij hitte vaak wel meer losse haren binnen en hebben ze wat extra hulp nodig deze weer kwijt te kunnen raken. Bied je bijvoorbeeld kattengras aan, dit helpt om een ophoping van haarballen en verstoppingen te voorkomen.

Dit kun je nog meer tegen haarballen doen

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

kat afkoelen poetsen

 

Ook kat kan zonnebrandcrene gebruiken

Zeker witgekleurde katten zijn heel gevoelig voor verbranding. Maar ook andere huistijgers kunnen daar last van hebben. Bescherm je kat door de binnenkant en aanhechting van zijn oortjes, en zijn neusje met zonnebrandcrème in te smeren. Gebruik daarvoor een crème met een hoge beschermingsfactor die ook geschikt is voor baby’s.

 

Extra ‘quality time’ met het baasje

Extreme warmte kan bij katten stress veroorzaken. Houd daarom het welzijn van je dier extra in de gaten en zorg voor wat extra ‘quality time’ met je kat. Of je dit moet vertalen in extra kroelen of mentale uitdagingen voor je huistijger, hangt natuurlijk van zijn voorkeuren af.

 

Meer katteninformatie voor jou

Andere interessante kattenartikelen:

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine