Heb je door onverwachte omstandigheden financieel minder te besteden? Het kan iedereen overkomen. Hart voor Dieren geeft bezuinigingstips, altijd met het oog op het welzijn van de dieren, en duikt in de gemiddelde kosten voor een hond of kat.

 

Financieel verantwoordelijk voor huisdier

Wie voor een huisdier kiest, kiest voor een trouwe vriend maar ook voor verantwoordelijkheden en kosten. Viervoeters zijn volwaardige gezinsleden en verrijken ons dagelijks leven. We kunnen onze meest persoonlijke gevoelens en gedachten aan hun oren toevertrouwen. Ongeacht of we ziek zijn, onze baan hebben verloren of een relatiebreuk hebben doorstaan, onze viervoeters geven ons hun voorwaardelijke liefde. En wij, als eigenaren, hebben de plicht hen de best mogelijke zorg te bieden, zelfs als we door het noodlot in financiële moeilijkheden verkeren. Veel hondenbezitters, kattenliefhebbers en eigenaren van kleine huisdieren geven er dan ook – terecht– de voorkeur aan om hun broekriem wat strakker aan te trekken in plaats van hun geliefde dier iets te onthouden.

 

Wat kost een hond of kat gemiddeld?

Een kat kost in de loop van zijn leven gemiddeld minstens €11.450,-. Honden kosten minimaal €12.000,- tot €17.000,-, afhankelijk van hun grootte en ras. Kleine dieren zoals cavia’s, konijnen en grasparkieten zijn goedkoper in onderhoud, maar hebben minimaal één soortgenoot aan hun zijde nodig om op de juiste manier te worden gehouden. Naast de aanschafkosten zijn de belangrijkste zaken op de lijst uitrusting en verzorgingsspullen, het voer, de dierenarts en de kattenbakvulling of bodembedekking. Welk besparingspotentieel hebben deze zaken? 

 

Koopjes jagen

Voerbakken, manden, transportboxen en riemen kunnen goedkoop aangeschaft worden, bijvoorbeeld op de rommelmarkt, bij de discounter of via berichten op de sociale media (de zogenaamde ‘gratis af te halen-groepen’). Het maakt onze viervoeters echt niet uit of het ontwerp van de voerbak de laatste trends volgt of dat er ooit een ander dier in de transportmand zat – zolang alles voor gebruik maar grondig is schoongemaakt en veilig in gebruik is. Neem wel de gemiddelde levensduur van de producten mee in je overweging. Goedkoop hoeft niet altijd duurkoop te betekenen, maar kijk hier wel goed naar voordat je iets aanschaft.

 

Zelf maken

Handige huisdiereigenaren kunnen ook zelf krabpalen, speelgoed en mandjes maken van goedkope materialen zoals sisal, vilt en hout. Tip: veel katten houden van kartonnen dozen die op de grond of op een plank staan en gebruiken ze graag als slaapplaats – een gratis mand!

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

 

Voer

Een andere belangrijke kostenfactor bij het houden en verzorgen van een huisdier is het voer. Regelmatig leest men horrorverhalen dat goedkoop katten- en hondenvoer slachtafval bevat waar onze dieren ziek van kunnen worden. Maar moet het dan perse het dure merkvoedsel zijn? Voor iedereen die elke euro meerdere keren om moet draaien geldt: je kunt redelijk goedkoop natvoer vinden bij de discounter dat door de keuringsdienst als ‘zeer goed’ beoordeeld is – een blik op het etiket kan de moeite waard zijn. Als je meerdere hongerige monden hebt om te voeden, kun je dierenvoeding bij de groothandel afhalen, soms zelfs rechtstreeks bij de fabrikant. Vaak krijg je dan een bullkorting. Belangrijk: als je het voer van je dier wilt veranderen in een goedkoper alternatief, neem dan van te voren contact op met je dierenarts. Hij kan je informeren over eventuele allergieën en ziektes van je trouwe viervoeter, waarvoor mogelijke aangepaste voeding nodig is.

 

Dierenvoedselbank

Een goed aanspreekpunt voor eigenaren van gezelschapsdieren in financiële moeilijkheden is een dierenvoedselbank. Dergelijke faciliteiten zijn er in veel grotere steden. De vrijwilligers daar voorzien dierenliefhebbers in nood met gedoneerd voedsel en enkele met steun voor de rekening van de dierenarts.

 

Medische kosten

Laat één ding duidelijk zijn; de gezondheid van je huisdier staat voorop. Het uitstellen van behandelingen, gebruik van middelen tegen parasieten of vaccinatie/titreren is nooit een optie. Maar soms kun je op medische kosten van je huisdier besparen door simpelweg de prijzen van dierenartsen te vergelijken, die lopen soms sterk uiteen. En wanneer een complexe behandeling zoals een operatie financieel moeilijk is, kun je in overleg met de dierenarts vaak in termijnen betalen.

Onverwachte kosten voor zijn

Zorg dat je voortaan onverwachte kosten van de dierenarts gedekt hebt. Dit kun je op twee manieren doen:

  • Huisdierenverzekering
  • Zelf een financiële buffer opbouwen

Bij een huisdierenverzekering betaal je maandelijks een premie. Let bij het afsluiten hiervan goed op de dekking en maximale vergoedingen die een verzekeraar biedt. Zelf een financiële buffer opbouwen betekent maandelijks geld opzij zetten in een ‘spaarpot’ waardoor je vermogen opbouwt. Bedenk daarbij wel dat bijvoorbeeld een echo al €50 tot €100 kan kosten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Stichting bevordering huisdierenwelzijn 

Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn richt zich op het welzijn van de huisdieren van mensen die (tijdelijk) zelf zijn aangewezen op de voedselbank of op financieel gelijk minimumniveau verkeren en onder bewind staan en niet of onvoldoende kunnen voorzien in de basiszorg voor hun huisdier. Denk bijvoorbeeld aan voeding en acute medische zorg. Met donaties maakt de stichting acute medische zorg mogelijk. De stichting fungeert bovendien als een landelijk platform voor informatie en samenwerking gericht op het welzijn van deze groep huisdieren. De zorg betreft alleen steun aan honden en katten, niet aan knaagdieren, vissen, vogels en reptielen.

Samenwerking 
De stichting zoekt actief naar een goed samenspel met collega dierenwelzijnsorganisaties, dierenartsen en specialisten, bewindvoerders, maatschappelijke organisaties, bedrijven, diervoeding leveranciers, reguliere voedselbanken, dierenvoedselbanken en gemeenten om een wegwijzer te kunnen zijn voor mensen met een hulpvraag.

Werkwijze
Goede zorg voor een huisdier kan voor een eigenaar een probleem zijn omdat er niet voldoende middelen zijn voor bijvoorbeeld diervoeding of medische zorg. Nijpend wordt het als het huisdier acuut ernstig ziek wordt of gewond raakt. De stichting steunt geen huisdieren die door de eigenaar zijn aangeschaft in de financieel al moeilijke periode en geen basiszorg, zoals: entingen, vlooienmiddelen, chippen, castratie en sterilisatie.

 

Ook interessant voor jou: