Hoe vaak borstel je de vacht van een hond en welke vachtverzorging heeft hij nog meer nodig? Ontdek welke viervoeters geknipt en getrimd moeten worden, wanneer het wassen nodig is, en welke borstel het best bij jouw hond past.

 

Te vaak borstelen hondenvacht ook niet goed

Het is belangrijk te achterhalen hoe vaak je jouw hond moet kammen. Door losse haren regelmatig te verwijderen help je hem het vilten van de vacht deels tegen te gaan, en zorg je dat er nog zuurstof bij zijn huid kan komen. Het te vaak borstelen van je hond is echter niet goed. Dit kan er juist voor zorgen dat je viervoeter extra gaat verharen. Tijdens de rui mag je honden natuurlijk wel wat vaker kammen dan normaal.

 

Kortharige honden ook vachtverzorging nodig

Kortharige honden zoals labradors zijn qua vachtverzorging minder veeleisend dan langharige honden zoals de Newfoundlander. Borstel kortharige viervoeters twee keer per week met een borstel of noppenhandschoen.

Let op! Ook kortharige honden zonder ondervacht, zoals de Boxer of Wippet, verliezen haren. Bovendien laten korte haren zich minder makkelijk van een bank en uit tapijt verwijderen, regelmatig borstelen is bij deze viervoeters dus ook belangrijk.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vacht hond 2

Langharige honden dagelijks borstelen

Langharige honden zoals de Bobtail of Bearded Collie vragen meer aandacht voor hun vachtverzorging. Hun vacht moet eigenlijk dagelijks geborsteld worden. In tegenstelling tot hun kortharige soortgenootjes, moet je bij deze honden juist eerst tegen de haarrichting in borstelen. Borstel vervolgens van voor naar achter, met de groeirichting van de haren mee.

 

Trimbeurten voor ruwharige honden

Van ruwharige honden zoals de Cocker Spaniel, West Highland Wite Terrier, of ruwharige teckel moet de vacht af en toe worden getrimd. Dit is het voorzichtig uittrekken van afgestorven haren. Het trimmen moet meestal elke drie maanden gebeuren, anders biedt de vacht onvoldoende of zelfs geen bescherming meer tegen bijvoorbeeld vocht en kou.

 

Tips tijdens de rui

Twee keer per jaar verharen honden extra om hun winter- of zomervacht te verruilen. Extra tips voor de strijd tegen alle losse hondenharen in huis:

  • Geef kortharige honden het dubbele aantal borstelbeurten;
  • Strijk met een vochtige doek langs de vacht, zo neem je losse haartjes ook mee;
  • Stofzuig dagelijks;
  • Borstel je hond buiten of op een uitwasbaar kleed;
  • Klop hondenkussens dagelijks uit;
  • Gebruik voor jezelf een plakkende kledingroller om haren te verwijderen.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vacht hond 4

Honden die weinig verharen

Niet iedere hond verhaart veel. Rassen zoals Labradoodle, Poedels,  waterhonden en alle Doodle-varianten staan erom bekend amper te verharen. Maar vergis je niet, ook zij moeten regelmatig geborsteld worden om losse haartjes te verwijderen.

 

Deze borstel past bij je hond

Bij voorkeur gebruik je een borstel van natuurlijk materiaal, omdat de plastic varianten statisch geladen kunnen zijn. Hardnekkige klitten verwijder je met een grove kam. Gebruik bij langharige honden een kam met lange, afgeronde tanden. Borstels en kammen met korte tanden zijn geschikt voor ruwharige rassen.

 

Controleer de vacht van je hond

Tijdens het borstelen van je hond controleer je zijn vacht en huid op:

  • teken
  • vlooien, vaak herkenbaar aan de poepjes
  • huidschilfers
  • wondjes

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vacht hond 3

 

Hebben honden regelmatig een bad nodig?

Een hond was zichzelf dagelijks, een bad heeft hij niet vaak nodig. Sterker nog, te vaak wassen zou zelfs zijn hondenhuid kunnen beschadigen doordat het de vetlaag aantast. Maar als je  viervoeter een keer door poep heeft liggen rollen, of spontaan in een modderpoel is gesprongen, is een bad noodzakelijk.

Verwijder klitten voordat je de hondenharen nat maakt. Gebruik vervolgens een shampoo speciaal voor honden. Na het baden volg je deze afdroogtips, kam je zijn vacht en indien nodig föhn je hem. Let er wel op dat je dit op een koude temperatuur doet.

 

Bezoek aan de hondenkapper

Vaak kun je bij een hondenkapper terecht voor zowel  het knippen als het trimmen, en het wassen van je viervoeter. Een bezoek aan een professional is belangrijk als je hond getrimd of geknipt moet worden. Zeker bij honden met gekrulde haren is een bezoek aan de kapper een vereiste. Daarnaast kan hij/zij je ook helpen als je extra tips voor de vachtverzorging van je hond nodig hebt.

Bron: Hart voor Dieren Magazine