Help, een tekenbeet! Dat is best even schrikken, ook als het je hond of kat betreft. Een teek kan namelijk nogal wat ziektes overdragen. Lees hier hoe je een teek moet verwijderen, welke stappen je nog meer doorloopt na een tekenbeet en hoe je handelt als een deel van de teek in de wond blijft zitten…  

 

Een tekenbeet ontdekt…

Het is verstandig om jezelf, maar ook een hond of kat, op tekenbeten te controleren. Deze spinachtige beestjes komen steeds vaker en op steeds meer plekken voor. Het risico op een tekenbeet wordt daarmee ook groter. Bovendien kunnen ze allerlei ziektes overdragen. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van hun leefgebied en vanaf wanneer de parasieten actief kunnen worden.

Ja, vertel mij waar en wanneer ik teken tegen kan komen

 

Zo verwijder je een teek op de juiste manier

Verwijder een teek zodra je hem ontdekt maar zorg er wel voor dat je dit op de juiste manier doet. Anders blijft een deel van de teek mogelijk zitten óf irriteer je de parasiet onnodig waardoor hij  mogelijk gestimuleerd wordt meer speeksel los te laten. En juist via dit speeksel kunnen ziekteverwekkers overgedragen worden.

Het weghalen van een teek gebeurt bij honden en katten op dezelfde manier als bij mensen:

  • Gebruik een puntig pincet, tekentang – of kaart om de teek te verwijderen.
  • Pak de teek bij de kop, zo dicht mogelijk bij de huid.
  • Trek het beestje in één beweging, recht uit de huid (draaien is niet nodig)
  • Check of je de hele parasiet, inclusief bijtmondje, uit de huid heb getrokken.
  • Desinfecteer na afloop de bijtwond en de spullen die je voor het verwijderen hebt gebruikt.

 

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

teek bij hond

Als een deel van de teek blijft zitten…

Als een deel van een teek toch blijft zitten, is dat meestal het bijtmondje. Probeer alsnog met een enkelvoudig handeling dit deel te verwijderen. Lukt dat niet? Contacteer dan direct een arts.

 

Gebruik vooraf geen olie, vuur of alcohol

Soms wordt het advies gegeven om bij een tekenbeet de parasiet voor het verwijderen te ‘bewerken’ met olie, vuur of alcohol. Doet dit vooral niet! Het zou het beestje alleen maar irriteren. Nadat je de teek weggehaald hebt, kun je het wondje wel met alcohol ontsmetten. Een andere optie is om dit met jodium te doen.

 

Gooi teek buiten en afgesloten weg

Zorg dat je de teek niet binnenshuis weggooit. Plaats hem in een afgesloten doosje dat je met tape dichtplakt en gooi hem buiten in een prullenbak of kliko weg. Zo voorkom je dat hij zijn uitweg vindt en alsnog iemand bijt.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

tekenbeet weggooien

Noteer datum van de tekenbeet en overleg met arts

Hoe langer een teek op zijn gastheer heeft gezeten, hoe groter de kans op overdracht van ziekteverwekkers is, waaronder die van Lyme. Noteer de datum van de beet en zoek contact met je huisarts of -in het geval van je hond of kat – met een dierenarts

 

Bescherm hond of kat preventief tegen teken

Natuurlijk voorkom je tekenbeten het liefst, ook bij je huisdier. Voor honden en katten is er een preventieve bescherming tegen teken beschikbaar. Bij de dierenarts kun je hiervoor verschillende effectieve middelen krijgen.

Maak de bescherming tegen nare parasieten, zoals teken en vlooien, een vast onderdeel van de verzorging van je huisdier. Daarmee voorkom je heel wat narigheid, zowel voor je hond of kat, als voor jouzelf.

Ja, ik wil meer tips om mijn huisdier de beste verzorging te geven