Teken zijn actief zodra het buiten 7 graden of warmer is. Door de milde winters kun je ze bijna het hele jaar door tegenkomen. Ontdek waar teken leven, wie er risico loopt op een beet en wat de beste bescherming tegen deze parasieten is.

 

Teken zijn actief in verschillende gebieden

Helaas overheerst nog altijd het fabeltje dat een teek vooral in bossen leeft. Maar teken zijn actief op veel meer plaatsen. Denk maar aan duinen, parken, weilanden… Eigenlijk op alle buitenplekken waar jij en je hond of kat regelmatig komen, zelfs in de tuin!

 

Een tekenbeet hebben jij en je huisdier zo te pakken

Het lastige aan een teek is dat het zo’n minuscuul parasietje is dat je hem met het blote oog nagenoeg niet ziet. Een tekenbeet is daarom zo opgelopen. Daarbij is uit onderzoek gebleken dat hondeneigenaren 1,5 keer meer kans hebben om door een teek gebeten te worden, met alle gevolgen van dien…

 

Waarom heeft een teek bloed nodig?

Een teek is een parasiet die zich volzuigt met het bloed van zijn gastheer. Dat bloed heeft hij nodig om zich te voeden en te ontwikkelen tot een volgende levensfase. Het tekenleven kent vier verschillende stadia: ei – larf – nimf –volwassen teek.

Wist je dat pas bij de overgang naar de volwassenheid het genderonderscheid gemaakt wordt? Vanaf dat moment zijn ze pas in staat zich voort te planten. Bovendien ontstaat er dan ook een verschil in levensbehoeften; alleen de vrouwtjes hebben als volwassenen nog het bloed van hun gastheer nodig.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

teken actief 2

 

Wie loopt risico op een tekenbeet?

Zoogdieren (waaronder wij en onze honden en katten), reptielen en vogels worden door teken als gastheer en dus als mogelijk doelwit gezien. Ze detecteren hun ‘prooi’ onder meer via zijn lichaamsgeur – en warmte zodra de potentiële gastheer voorbij loopt.

Daar komt bij dat sommige teken in iedere levensfase een andere gastheer kiezen. Is een teek eenmaal via je huisdier binnenshuis gekomen, lopen jij en je gezinsleden zodoende ook het risico het volgende slachtoffer te worden.

 

Het gevaar van een tekenbeet

Wanneer een teek zich eenmaal heeft vastgebeten, kan hij gemakkelijk allerlei ziekteverwekkers via zijn speeksel overdragen. Die hebben via het bijtwondje immers een directe toegang tot de bloedbaan. Lyme is weliswaar de bekendste ziekte die teken over kunnen dragen, maar ook ziektes als Babesiose en Ehrlichiose vinden via deze parasiet hun weg.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder.

Teken actief 3

Teken direct verwijderen

Ontdek je een teek op je lichaam of op dat van één van je gezinsleden of huisdieren? Dan is het zaak deze zo snel mogelijk, maar wel op de juiste manier te verwijderen. Hoe langer teken op hun gastheer zitten, hoe groter de kans op overdracht van ziekteverwekkers is.  Omdat de parasiet in steeds grotere getalen voorkomt, is een tekenbeet een reëel scenario. Met de juiste voorbereiding leer je in zo’n situatie juist te handelen.

Ja, leer mij hoe ik een tekenbeet op de juiste manier verwijder.

 

Preventieve bescherming tegen teken voor honden en katten

Gelukkig is voor honden en katten een preventieve bescherming tegen teken beschikbaar. Vraag je dierenarts om advies, hij weet welk middel het beste bij je huisdier past.

Vraag daarnaast ook naar een methode om je huisdier tegen vlooien te beschermen. Die parasiet houd je namelijk ook liever buiten!

 

Ja, ik wil meer weten over het voorkomen van vlooien.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine