Wanneer je vogels als huisdieren houdt, moet je weten welke vogelsoorten je bij elkaar kunt zetten zonder dat dit op een gevecht uitdraait. Ontdek welke vogels kunnen samenleven en hoe je ze een geschikte leefruimte biedt.

De juiste vogels bij elkaar

Wist je dat je niet zomaar verschillende vogelsoorten bij elkaar kunt zetten? Elke trotse eigenaar van vogels wil een fijn thuis bieden aan zijn huisdieren. Het gezelschap van soortgenootjes kan daar een belangrijke rol in spelen. Maar voordat je een nieuwe vogel introduceert, is het verstandig na te gaan welke soort bij jouw huisdier past. Zo kan het individuele karakter van de vogels botsen, maar het hangt het ook af van het vogelsoort of het samenleven überhaupt een optie is. Een ieder heeft namelijk zijn eigen lichaamstaal, die niet altijd kan worden ontcijferd door een andere vogel. En voor je het weet ziet het ene dier in de ander een bedreiging in plaats van een vriend.

Hoe vind je een soort dat wel bij jouw vogel past?

Grasparkieten kunnen meestal samenleven met valkparkieten en soms zelfs met zebravinken. Maar zet je parkieten bij agopronissen of zelfs bij papegaaien, dan is dat vragen om ruzie. Dat heeft onder meer te maken met hun grootte, temperament en het oorspronkelijke leefgebied van deze vogelsoorten.

Tip: Wil je dat vogels goed met elkaar samenleven? Vraag jezelf dan eerst af of deze potentiële huisgenoten ongeveer dezelfde grootte en een vergelijkbare aard hebben. Verder is het belangrijk dat ze ook om dezelfde behuizing en voeding vragen.

Tekst gaat verder onder deze afbeelding.

Krom- en spitssnavels

Een vaak aangehaalde basisregel zegt dat kromme snavels niet samen gehouden mogen worden met spitse snavels. .Maar zo eenvoudig is dat niet te bepalen. Besef dat zelfs leeftijdsgenoten van hetzelfde soort verschillend kunnen reageren op een nieuwkomer. Bovendien kan de situatie ook veranderen zodra er een paar dieren in broedstemming raken of al jongen in hun nest hebben. Huisgenoten – en dan vooral andere vogelsoorten- worden dan fanatiek weggejaagd. Vooral in kleine volières kan de situatie dan levensbedreigend worden voor je huisdieren.

Bied de verschillende vogels extra ruimte

In de vorige alinea werd het al even aangestipt; kleine volières. Die gebruik je sowieso liever niet – geef je vogels volop ruimte – maar zeker bij het houden van gemengde vogelsoorten is dat een probleem. De vogels moeten elkaar uit de weg kunnen gaan als dat nodig is. Bij voorkeur geef je de dieren naast een grote volière ook een extra ruimte om te vliegen. Bij veel samenlevende vogelsoorten is het zelfs beter om aparte rustkooien of –volières aan te bieden, naast de gemeenschappelijke ruimte die de dieren delen.

Bekijk in dit schema welke vogelsoorten bij elkaar passen. 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou