Zebravinken zijn unieke vogeltjes. Zo hebben hun eigen, unieke geluid en zijn een prachtige verschijning.  Ontdek alles over het verblijf, karakter en uiterlijk zebravinken.

 

Zebravinken in het kort

De herkomst en eigenschappen van zebravinken op een rij:

Familie: Prachtvinken

Orde: Zangvogels

Herkomst: Australië

Leefgebied: savanne, steppen en grasland

Lengte:  zo’n 11 cm

Gewicht: 12-14 gram

Leeftijd: 6-10 jaar

Karakter: houdt zich afzijdig van mensen

 

Uniek geluid 

Het geluid van zebravinken is heel anders dan die van ‘krassende’ parkieten. Typisch is het korte geluid dat velen omschrijven als “ehet”, “dedet” of als trompet. Dit geluid, dat hun stemming aangeeft, hoor je vaak op een dag. Hiermee bevestigen de vogels continu dat hun partners of groepsleden in de buurt zijn. De dieren kunnen daarbij behoorlijk druk worden en een compleet orkest vormen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 zebravinken zien er zo uit

 

Inrichting verblijf voor zebravinkpaartjes

Zebravinken leven in paartjes, daarom mag je ze nooit alleen in een verblijf houden. Zorg voor voldoende slaapnesten waarin de duo’s een schuilplaats vinden. Die kun je bijvoorbeeld van uitgeholde kokosnootschalen maken.  Buiten de broedtijd slapen ze ook op takken, waarmee je royaal moet zijn.

Verder zijn ook badhuisjes onmisbaar voor zebravinken. Deze vogels besteden namelijk veel tijd aan hun hygiëne en badderen graag.

 

Grootte verblijf

Het vogelverblijf moet  groot genoeg zijn zodat de vogeltjes en in kunnen vliegen. Minstens 1 meter  breed en 50 cm diep is de minimale afmeting voor twee zebravinken. Hoe groter, hoe beter!

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

zebravinken vrij vliegen

 

Vrij rond vliegen absolute must

Zorg dat je zebravinken ook buiten hun verblijf rond kunnen vliegen. Deze vogeltjes zijn nog actief, bewegelijk en hebben een grote bewegingsdrang. Bovendien is vrij rond kunnen vliegen voor iedere vogel een must.

Je woning moet dus vogelveilig zijn. Let op: de kleine vinken zijn snel en wendbaar. Een eigen kamer waarin de vogels ongestoord kunnen vliegen is geen overbodige luxe.  Om ze terug in hun volière te krijgen, moet je hun voer altijd alleen daarin aanbieden.

 

Geniet door te observeren

Deze vogeltjes worden zelden tam. Ze blijven altijd een beetje wild en laten zich niet veel bijbrengen. Daarin zijn als huisdier dus anders  dan bijvoorbeeld papegaaien en parkieten. Ze zullen bijvoorbeeld zelden op een hand klimmen.

Zebravinken zijn prachtige dieren waarvan je vooral geniet door ze te observeren. Ontdek hoe ze met elkaar communiceren en bewonder hun verenpak.

 

Andere interessante vogelartikelen:

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine