Als je parkiet ziek is, zal hij dat niet snel laten zien. Toch is het juist bij vogels belangrijk om snel in te grijpen als ze zich niet goed voelen. Leer daarom de symptomen van een zieke parkiet herkennen.

 

Blijf controleren of je parkiet ziek is

Blijf verschillende gezondheidscriteria controleren om te achterhalen of je parkiet ziek is. Van nature is hem namelijk ingegeven dat het gevaarlijk is om zwaktes te tonen. Daardoor zouden roofdieren hem immers als makkelijke prooi zien. Symptomen houdt je vogel dan ook zo lang mogelijk verborgen, maar met een regelmatige check zorg je ervoor dat je zelfs de kleinste afwijkingen opmerkt.

 

Ziektesymptomen veren

Zieke vogels hebben het vaak koud en zetten zich daarom uit. Is het verenpak rommelig en vormt zich geen enkele lijn tussen staart en rug, dan is dat vaak een alarmsignaal. Soms zit een parkiet die zich niet goed voelt ook scheef, gebogen of met de pootjes uit elkaar.

 

Bewegingen van de staart kunnen pijn aangeven

Het constant met de staart wippen kan een teken van pijn zijn. Mogelijk is je parkiet ziek of is hij gewond.

 

Ogen laten zien of je parkiet fit is

Doffe of vaak gesloten oogjes zijn bij vogels vaak een teken dat ze zich niet goed voelen. Troebele oogjes wijzen mogelijk op een oogontsteking.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Parkiet Ziek veren

 

Ademhaling en neus

Het hoorbaar ademen, veel niezen en nasale afscheiding (vocht/snot) laten ook zien dat je parkiet iets onder de leden heeft.

 

Spijsvertering

Het is belangrijk om de eetlust van je dier in de gaten te houden. Als deze vermindert of juist extreem vermeerdert, is dat een mogelijke symptoom van gezondheidsklachten. Verder wijzen ook het braken, verslikken, een vlekkerige cloaca en vochtige uitwerpselen op een zieke vogel.

 

Afwijkend gedrag…

Wees alert als je gevederde vriendje opeens ander gedrag laat zien of minder actief is. Hij speelt bijvoorbeeld niet meer en slaapt opvallend veel. Dit kan wijzen op fysieke klachten, net als wanneer hij opvallend tam wordt.

 

Beweging en vleugels

Wanneer een vogel zich niet goed voelt, zie je dat – afhankelijk van waaraan hij lijdt – vaak terug in bewegingsproblemen of hangende vleugels. Lukt het hem bijvoorbeeld niet meer op te vliegen of trekt hij raar met één van zijn pootjes, dan is dat een reden om de dierenarts te contacteren. Mogelijk is je dier gewond of geblesseerd.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Parkiet ziek klachten

 

 

Waar zit je vogel?

Zwakke dieren houden zich vaak op de bodem van hun verblijf; ze missen de kracht om op takken of stangen te zitten.

 

Help zieke parkiet snel voordat het te laat is

Ziektes ontwikkelen zich razendsnel bij parkieten en worden pas in vergevorderd stadium echt zichtbaar. Als je dier al overduidelijke symptomen vertoond, is het meestal al te laat. Blijf daarom alert en contacteer de dierenarts direct bij afwijkingen.

 

Stress door transport naar dierenarts

Het vervoer naar een dierenarts kan vogels veel stress opleveren, net als het meermaals oppakken. Daarom is het verstandig om je parkiet al vroeg te laten wennen aan een transportkooi en je te verdiepen in hoe je een vogel juist oppakt. Mobiele ornithologische dierenartsen die aan huis komen, zijn een andere optie.

Bron: Hart voor Dieren Magazine