Voor een grijze roodstaartpapegaai zijn granen alleen niet genoeg. In het wild eet hij namelijk ook allerlei voedsel om aan voldoende vitamines en mineralen te komen. Maar welke groente en fruit zijn gezond, en welke voedsel is giftige voor papegaaien?

 

Waaruit moet het eten van een grijze roodstaartpapegaai bestaan?

Een grijze roodstaartpapegaai houd je langer gezond wanneer zijn dieet bestaat uit: fruit, groente, grassen, geweld en gekiemd voedsel. Daarnaast hebben papegaaien ook eiwitten en zout nodig.

Noten vormen een gezonde traktatie mits ze in kleine hoeveelheden én niet te vaak worden gegeven.

 

Welke zaken zijn giftig voor grijze roodstaarten?

Geef onderstaande zaken absoluut niet aan grijze roodstaarten:

  • avocado
  • cafeïne/ coffeïne
  • tabak
  • alcohol
  • suikerhoudende of vette voedingsmiddelen
  • rauwe kool; dit kan gevaarlijke gasvorming veroorzaken

 

Groente en fruit algemeen

Met groente en fruit kun je eindeloos variëren omdat grijze roodstaartpapegaaien bijna alle soorten daarvan kunnen eten. Vitamine A is zeer belangrijk voor deze dieren en komt onder andere voor in: wortelen, cichorei, sla en snijbieten.

Extra tip: Geef je gevederde vriend alleen onbespoten groenten en fruit.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

grijze roodstaartpapegaai eten

 

Bessen bevatten veel vitamines

In bessen zitten veel vitamines en sommige besjes bevatten ook veel mineralen. Bovendien zijn grijze roodstaartpapegaaien dol op deze vruchtjes! Bessen die rijke aan vitamine zijn: berberis, wilde lijsterbes en vuurdoorn. Verder kun je ook kornoelje, liguster, lijsterbes, sleedoorn, zwarte moerbei en meidoorn aan je papegaai voeren.

 

Kruiden voor je gevederde vriend

Kruiden zijn voor je papegaai ook onmisbaar. Daarbij maakt het niet uit of ze vers of gedroogd zijn. Probeer diverse kruiden uit om te ontdekken welk kruid jouw vogel het lekkerst vindt. En wat is er nou leuker dan het voeren van kruiden uit je eigen tuin?

Ik wil weten hoe ik kruiden in mijn eigen tuin kan kweken

 

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

grijze roodstaartpapegaai kruiden

 

Bloemen en weideplanten

Bloemen en weideplanten bevatten veel vitamines, mineralen en belangrijke enzymen. Geschikt om te voeren zijn onder meer: paardenbloem, madeliefjes, weegbree, klaver, duizendblad, zuring, brandnetel, distel, koolzaad en herderstasje.

 

Eiwit en zout

Voor de nodige eiwitten voer je een grijze roodstaartpapegaai eens per week een beetje gekookt ei, yoghurt of kwark. Voor zijn zoutbehoefte en wat extra mineralen, hang je een lijmsteen in de kooi.

 

Nieuws uit de dierenwereld

Meld je nu aan voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren en blijf voortaan op de hoogte van belangrijk dierennieuws.

 

Ja, ik wil mij aanmelden voor de gratis nieuwsbrief