Ook met een cavia of hamster kun je een band opbouwen, daarvoor is het vertrouwen winnen een belangrijke eerste stap. Want deze knaagdieren moeten leren dat je geen gevaar vormt.  Ontdek hoe je stap voor stap de beste maatjes met je hamster of cavia wordt.

 

Eerst het vertrouwen winnen van deze schuwe dieren

Het vertrouwen winnen van knaagdieren, zoals hamsters cavia’s, vraagt om geduld. In het wild zijn dit namelijk prooidieren die gewend zijn om altijd op hun hoede te zijn. En wie vertelt hun dat jij als grote tweebener niet gevaarlijk bent? Als huisdier moeren deze knagers eerst leren dat ze mensen kunnen vertrouwen. Hebben ze vanaf hun geboorte al veel positieve ervaringen opgedaan met tweevoeters, dan kun je ze zo tam maken dat ze met de hand gevoerd kunnen worden.

 

Quality time

Een vriendschap sluit je niet binnen een dag of week. Het opbouwen van een band met je cavia of hamster vraagt om een rustige aanpak. Plan elke dag bijvoorbeeld een half uurtje met je knaagdier in. Zo kan hij wennen aan je geur en je stem. Breng wat tijd door in de buurt van je knagertje zonder dichtbij te komen. Ga bijvoorbeeld op de bank zitten, kijk een film of pleeg een telefoontje in de buurt van het verblijf. Hiernaast helpt dagelijks voeren bij het opbouwen van de vertrouwensband. Zorg ervoor dat dit in het begin steeds door dezelfde persoon wordt gedaan.

 

Zo benader je knaagdieren

Het is belangrijk dat je je knaagdier altijd op ooghoogte benaderd, maak jezelf klein of plaats het verblijf op een verhoging. Maak geen overhaaste bewegingen of harde geluiden, buig niet over de knaagdieren heen en raak ze (nog) niet aan. Haal de dieren in het begin ook niet uit hun schuilplaats en drijf ze niet in het nauw. Vermijdt het optillen en dragen van je hamster of cavia, ook wanneer er sprake is van veel vertrouwen. Dit doet de schuwe knaagdieren denken aan roofdieren die hen van boven grijpen. Het kan dan ook angst en wantrouwen als gevolg hebben. Loop regelmatig met een rustige stem langs, kleine huisdieren kunnen je dan vanaf een veilige afstand leren kennen en herkennen. Angst maakt dan plaats voor acceptatie en zelfs vriendschap.

 

Lokken met voedsel

Liefde gaat door de maag, ook bij knaagdieren. De volgende stap is om je huisdier met een rustige stem te lokken met voedsel. Benader hem weer op ooghoogte en houd je hand in het verblijf met een stukje fruit of groenvoer. Als je hamster of cavia je al genoeg vertrouwt, komt hij automatisch dichterbij en begint hij aan je hand te ruiken. Zeker als hij nieuwsgierig van aard is.

Zorg dat je huisdier elke ontmoeting met jou aan iets positiefs kan verbinden. Met voedsel geef je aan dat je het beste voor hebt met je huisdier en dat je nuttig voor hem bent in plaats van een bedreiging.

Tekst gaat verder onder de foto. 

Aaien?

Eet je knaagdier zonder problemen uit je hand? Begin hem dan voorzichtig aan te raken en zachtjes te aaien. Vaak geven hamsters en cavia´s de voorkeur voor aanrakingen op hun rug, waar andere knaagdieren misschien liever over hun kop gestreeld worden. De meeste kleine huisdieren zijn gevoelig in hun nek, bij hun oren en op hun buik. Probeer uit welke plekjes jouw knagertje fijn vindt en vermijd plekken waar hij je hand ontwijkt. Deinst je huisdier terug? Probeer dan de volgende keer een andere plek en forceer niets.

 

Contact met je knaagdier

Voor het winnen van vertrouwen en het opbouwen van een band, is het belangrijk dat je je huisdier het tempo laat bepalen. Het is aan hem hoe snel en hoelang hij contact wil maken. Als je hamster of cavia niet vrijwillig naar je toekomt en niet wil worden gevoerd of geaaid, laat het dan even met rust. Mocht je kinderen hebben, dan is dit ook een belangrijke les voor de kleintjes.

In de loop van tijd krijgen knaagdieren steeds meer vertrouwen in je. Op den duur komen ze naar je toe om lekker geaaid te worden. Voor je het weet beleef je knuffelmomentjes waar je allebei van kunt genieten!

 

Als het niet lukt…

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: dwing je knagertje niet tot contact. Soms heb je zijn vertrouwen wel gewonnen, maar heeft je knaagdier simpelweg geen behoefte aan aanrakingen. Zeker hamsters kunnen erg op zichzelf zijn en daar is niets mee. Je bent een vriend voor hem, maar wel één die hem zijn eigen gang laat gaan. Ontdek wat jouw huisdier prettig vindt en geniet ondertussen ook van het observeren van je hamster of cavia.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

nieuwsbrief