Hoe maak je van een hamsterkooi een fijn thuis voor je hamster? Daarbij is grootte, het soort verblijf en een goede inrichting belangrijk.  Tips voor het kiezen van een goede hamsterkooi en een leuke inrichting.

 

Keuze uit verschillende soorten hamsterverblijven

Voor hamsters kun je uit verschillende soorten kooien en bakken kiezen:

  • Traliekooi
  • Gecombineerde kooi
  • Dichte (Duna) bak
  • Glazen verblijf

Ieder hamsterverblijft heeft zo zijn eigen voor- en nadelen, Hart voor Dieren Magazine somt ze voor je op zodat jij je favoriet kunt kiezen. Daarbij wordt gekeken naar of je hamster zijn kooi als klimwand kan gebruiken of het makkelijk schoon te maken en te verplaatsen is, en hoe het staat met de veiligheid en de ventilatie.

 

Traliekooi & gecombineerde kooi

Hamsters zijn echte klimmers. Het voordeel van een traliekooi of gecombineerde kooi is dat je hamster lekker veel kan klauteren. Maar let op+ dit mag nooit een vervanging van speelgoed in het verblijf zijn. Zie het echt als een extraatje voor je dier. Een aandachtspuntje bij dit soort verblijven is dat je hamster misschien op de spijlen knaagt en daarmee zijn tandjes kan beschadigen. Beschadigde tralies, vaak herkenbaar aan een donkere kleur, zijn vaak het eerste signaal van dit gedrag. Houd dit goed in de gaten, evenals de eetlust van je dier. Als hij opeens minder eet, is dat altijd een reden om contact op te nemen met een dierenarts. Verder kan een traliekooi bij fanatieke gravers zorgen voor veel troep buiten het verblijf, de bodembedekking vliegt gemakkelijk tussen de spijlen door.

 

Dichte (Duna) bak

Een dichte bak, ook wel Duna bak genoemd, heeft alleen bovenin – in de klep – tralies. Het voordeel hiervan is dat de bodembedekking niet buiten het verblijf kan komen. Bovendien zijn deze bakken makkelijker schoon te maken dan een traliekooi. Een nadeel is dat je hamster het verblijf niet als klimwand kan gebruiken. Zorg dat je hem andere klimopties in zijn verblijf geeft. Ook kan voldoende ventilatie een aandachtspuntje bij deze bakken zijn, omdat ze haast volledig gesloten zijn.

 

Hamsterverblijf glas

Een glazen hamsterverblijf is eigenlijk een soort terrarium. Vaak vinden mensen dit soort bakken het mooist, bovendien heb je door het glas goed zicht op je knagertje. Houd er wel rekening mee dat een glazen bak zwaar en breekbaar is, daardoor is hij moeilijk te verplaatsen. En net als bij de dichte bak is voldoende ventilatie bij dit verblijf een aandachtspunt. Tegen het glas kan je hamster bovendien niet klimmen. Een glazen bak is vaak wel geschikt om een traliekooi bovenop te plaatsen als je het dak´ verwijdert. Hierdoor geef je je knaagdier ook meer bewegingsvrijheid. Let daarbij wel extra op de stabiliteit van de constructie zodat deze veilig is.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamsterkooi bodembedekking

 

Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

Een hamsterkooi moet minimaal 70 x 50 cm zijn, maar liever geef je je hamster meer ruimte. Hoe groter zijn leefomgeving is, hoe meer bewegingsvrijheid je knaagdier immers heeft. Het bewegen houdt hem langer fit en kan stress bij hamsters helpen voorkomen. Zorg dat eventuele spijlen maximaal 8 mm – 1 cm uit elkaar staan. Daarmee voorkom je dat je knagertje uit zijn verblijf weet te ontsnappen.

 

Leefruimte groter maken

Wil je jouw dier blij maken met meer ruimte? Zo maak je de huidige hamsterkooi groter:

  • Maak meerdere verdiepingen in het hamsterverblijf;
  • Plaats een kooi bovenop de hamsterbak en geef je dier toegang met een trappensysteem;
  • Verbind met een buizensysteem meerdere kooien aan elkaar;
  • Geef je knagertje een vrije uitloop die je aan zijn verblijf bevestigt.

Bij alle manieren om het leefgebied van je hamster te vergroten staan veiligheid en stabiliteit natuurlijk voorop. Test een constructie daarom voordat je je hamster weer terug in zijn verblijf plaatst. Bij twijfel kun je advies vragen aan een dierenspeciaalzaak.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Een fijn thuis voor hamsters

Voor jou (toekomstige) knagertje wil je natuurlijk het allerbeste. Zo maak je van zijn verblijf een extra fijn hamsterthuis:

  • Zorg voor voldoende ventilatie maar voorkom tocht;
  • Vermijd direct zonlicht op het hamsterverblijf;
  • Kies voor een bodembedekking die rekening houdt met de gevoelige luchtwegen;
  • Houd het verblijf schoon en droog;
  • Geef je hamster volop ruimte en speeltjes om te graven, klimmen en knagen;
  • Creëer met huisjes en hutjes meerdere slaap- en schuilplekjes;
  • Zorg dat je hamster onbeperkt toegang tot vers drinkwater heeft;
  • Zet een zandbadje in het hamsterverblijf;
  • Ga aan de slag met hamsterscaping.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief