Bij hamsterscaping, ook wel rodent scaping genoemd, richt je het hamsterverblijf zo creatief mogelijk in terwijl de natuurlijke behoeften van je hamster voorop staan. Zo creëer je een prachtig landschap waarin je knagertje op zijn gelukkigst is.

 

Met hamsterscaping instinct triggeren

Het doel van hamsterscaping is het nabootsen van de natuurlijke omgeving van je hamster. In de leefomgeving die dan ontstaat kan hij zijn natuurlijke gedrag kwijt. Het voordeel hiervan is dat stereotype gedrag en verveling voorkomen wordt. Je knaagdier zal bovendien minder spanning ervaren en zich veiliger voelen.

 

Natuurlijke behoeften van een hamster

Goed, genoeg redenen om het hamsterverblijf opnieuw in te richten. Maar met welke natuurlijke behoeften van je hamster houd je rekening bij hamsterscaping?

 • bewegen
 • graven
 • voedsel verzamelen
 • ontdekken
 • schuilen/ veiligheid
 • rusten

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hansterscaping voorbeeld

credits: Kidsproof Amersfoort en Gelderse Vallei

 

Welk hamsterverblijf kies je?

Een hamsterverblijf moet minimaal 70 x 50 cm zijn, maar een Syrische hamster heeft meer ruimte nodig. Sowieso geldt dat je een knaagdier bij voorkeur meer ruimte geeft dan het voorgeschreven minimale oppervlak.

Voor het verblijf heb je de keuze tussen een hamsterkooi of een glazen knaagdierenhuis met tralieafdekking bovenop en luchtgaatjes. De ventilatie bij deze glazen bakken is een extra aandachtspunt. Zorg voldoende luchttoevoer maar voorkom tocht.

 

Hamsterscaping: de basisbenodigdheden

Naast een ruim verblijf heb je deze dingen nodig om een natuurlijk landschap op te zetten:

 • verschillende soorten bodembedekkingen
 • takken
 • gras – riet – en rotshuisjes
 • grote steen: ook goed voor het slijten van de nageltjes
 • knaagspeelgoed
 • nestmateriaal
 • gedroogd mos
 • trappetjes, bruggetjes, tunnels
 • zandbakje

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hansterscaping natuur landschap

 

Aan de slag met hamsterscaping!

Start met een dikke laag bodemdekking van minimaal 15 t/m 20 cm maar het liefst nog dikker tot 40 à 50 cm. Dat komt overeen met de natuurlijke leefomgeving, want de in het wild levende hamster graaft zich voor de veiligheid lekker diep in.

Extra leuk is het om biij hamsterscaping met verschillende materialen te werken en zo laagjes te creëren. Let er wel op dat de bodembedekkers geschikt zijn voor hamstersDeze knagers hebben namelijk zeer gevoelige longen.

 

Een hamsterstrandje aan het landschap toevoegen

Geef je knagertje minimaal één zandhoek of ‘strandje’. De meeste hamsters zijn dol op een zandbadje en vinden het heerlijk om ook daarin te graven. Gebruik fijn chinchilla- of terrariumzand. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of je dier last van zijn oogjes of huid krijgt; sommige hamsters gebruiken het zand iets te enthousiast.

 

De hoogte in…

Maak tijdens hamsterscaping gerust verschillende hoogtes en heuveltjes waar je knagertje tegenop moet klauteren. Plaats na de bodembedekking als eerste de steen (goed voor de nageltjes) de takken en de huisjes. Zet zware dingen goed vast. Vervolgens maak je een netwerkje van trappetjes, bruggetjes en tunnels. Drapeer gedroogd mos over de verschillende meubetjes voor een extra groen en natuurlijk effect.

 

De finishing touch…

Nadat je het ‘basislandschap’ hebt gemaakt, ga je voor de finishing touch van hamsterscaping. Verdeel het knaagspeelgoed over het verblijf en maak verschillende hoopjes nestmateriaal. Verstop dagelijks wat van de voeding op verschillende plekjes van het hamsterverblijf. Dit stimuleert het zoek – en verzamelgedrag.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamsterscaping beweging

 

Renradje

Door hamsterscaping toe te passen krijgt je knaagdier als het goed is meer beweging. Toch legt een hamster in de natuur meerdere kilometers per dag, of eigenlijk per nacht af, rennend en klauterend. Veel mensen lossen een tekort aan beweging op met een renradje. Kies daarbij wel voor een gesloten rad zodat je dier niet met zijn pootjes tussen de spijlen terecht komt.

 

Zorg voor meer beweging op een natuurlijke manier

Bij hamsterscaping probeer je zoveel mogelijk aan de natuurlijke behoeften van je knaagdier te voldoen. Daarom zou het mooi zijn als je je hamster extra beweging geeft buiten het renradje om:

 

Plantjes maak de natuurlijke look helemaal af

Plantjes in het hamsterverblijf is misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch hoort wat groen wel bij een natuurlijk landschap. Bovendien geven planten je hamster extra knabbelmateriaal. Maar let op! Niet iedere plant is geschikt voor een hamsterverblijf:

 • Voorkom giftige plantjes
 • Kies plantjes die hooguit één keer per week water nodig hebben om een te hoge luchtvochtigheid in het hamsterverblijf te voorkomen.
 • De plantjes moet binnenshuis kunnen overleven
 • Gebruik alleen biologisch geteelde plantjes

Kattengras en graslelies zijn geschikte plantjes om bij hamsterscaping te gebruiken. Zet de plantjes in een laagje humus of in een klein potje. Zorg er wel voor dat zo’n pot stabiel staat.

 

nieuwsbrief dierentips