Hamsters hebben bewegingsvrijheid nodig. Door je hamster een ren te geven kan hij veilig loslopen en ga je verveling tegen. Met de juiste inrichting van de uitloop zorg je dat je knagertje niet kan vallen en veel plezier heeft.

 

Waarom heeft een hamster een ren nodig om los te lopen?

Een ren zorgt ervoor dat je hamster veilig buiten zijn kooi kan rondlopen en ontdekken; die extra beweging heeft hij regelmatig nodig om gezond te blijven. Je diertje zomaar loslaten in huis is echter onverstandig – voor hem schuilt in iedere kamer het nodige gevaar. Bovendien zou je hamster last van stress kunnen krijgen als hij teveel nieuwe indrukken opeens moet verwerken. Een ren zorgt voor een afgebakend en gecontroleerd gebied, waarin je hamster veilig van het loslopen kan genieten.

 

Uitloop voor je hamster kun je kopen of zelf maken

Een hamsterren kun je natuurlijk kopen, maar is ook eenvoudig zelf te maken. Met wat spaanplaten en scharnieren heb je er zo één in elkaar gezet. Zorg dat de wanden stabiel staan en glad zijn. De ideale hoogte is 40 tot 50 cm. Gebruik gifvrije verf of lak, mocht je het verblijf een kleurtje willen geven.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster een ren aan kooi

 

Verbind de ren aan het hamsterverblijf

Het beste is als je de ren direct tegen het hamsterverblijf plaatst. Zo kan je knaagdier bij gevaar direct naar zijn vertrouwde holletje vluchten. Bovendien krijgt je knager met een uitloop ‘aan huis’ zelf de keuze om te gaan wandelen of niet.

 

Drinkwater bij een gescheiden ren

Heeft je hamster een ren die niet direct met zijn verblijf verbonden is? Denk er dan aan om drinkwater en voer op het speelterrein neer te zetten, en natuurlijk voldoende schuilplekjes.

 

Leuke inrichting van de uitloopren

Met alleen een uitloopren ben je er natuurlijk nog niet. Zorg voor een  geslaagde inrichting die je hamster voldoende afleiding biedt:

 • buizen
 • bakje om in te woelen
 • hamsterspeeltjes
 • labyrint
 • badje met bladeren en kruiden of een zandbad

Tip: Plaats ook wat spulletjes in de ren waar je hamster al vertrouwd mee is. Zo zal hij snel wennen aan de extra ruimte.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster een ren: speelgoed

 

Voorkom grote hoogtes en laat je hamster niet alleen

Hamsters zijn slimme knagertjes en zeer goede uitbrekers. Voorkom daarom grote hoogtes in de ren en plaats bijvoorbeeld geen huisjes tegen de wanden. Verder laat je een hamster niet alleen in zijn uitloop, zodat je altijd een oogje in het zeil kan houden.

 

Voordat je de hamster in zijn ren loslaat even door deze checklist:

Stel jezelf iedere keer vooraf de volgende vragen:

 • Is mijn hamster veilig in zijn ren?
 • Kan hij uitbreken?
 • Heeft hij voldoende te doen?
 • Gaat hij zich hier op zijn gemak voelen?
 • Kan hij zich terugtrekken?
 • Is er vers drinkwater bereikbaar voor de hamster?

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster een ren maken

 

Als je hamster niet meer naar huis wil…

Soms heeft een hamster het zo naar zijn zin in de ren, dat hij niet meer terug naar zijn vaste verblijf wil. In dat geval kan een snackje wonderen doen. Lok hem daarmee weer naar binnen en laat je hamster natuurlijk zo vaak mogelijk van zijn vrije uitloop genieten.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou: