Hamsters weten veel te zeggen zonder woorden te gebruiken. De hamstertaal lees je vooral af aan het gedrag en lichaamshouding van je knaagdiertjes. Geluiden spelen hierbij een hele belangrijke rol! Benieuwd wat je hamster zegt? in dit artikel vind je de vertaling van zijn berichten.

 

De hamstertaal: dit zegt je knaagdier

Zorg dat je de signalen die je hamster zendt juist interpreteert. Uit de hamstertaal leid je zijn behoeften af en kom je erachter hoe hij zich voelt. Op die manier verloopt de omgang met je dier harmonieus en kun je tijdig handelen als hij ziek blijkt te zijn.

 

1. Met mij gaat het prima


Na het ontwaken rekt en strekt je hamster zich eerst heerlijk uit en vervolgens begint hij aan zijn wasbeurt. Dit is hamstertaal voor ‘Met mij gaat alles ok, ik voel me prima.’ Je hamster heeft het onder jouw hoede zichtbaar naar zijn zin.

 

2. Laat me met rust

Als je hamster op zijn achterpootjes gaat staan, dreigend zijn voorpootjes omhoog houdt en zijn tandjes laat zien, daarbij zijn wangzakken opblaast en ‘blaast’, moet je echt even oppassen. Val je kleine huisgenootje nu even niet lastig, want hij wil absoluut niet gestoord worden. Accepteer zijn gevoelens en trek je terug.

 

Hamstertaal

 

3. Ik wil spelen

Staat de hamster op de achterpootjes en hangen zijn voorpootjes losjes voor zijn buik waarbij hij nieuwsgierig rondkijkt, dan geeft hij daarmee interesse en opmerkzaamheid aan. Dit is het beste moment om met hem te spelen.

 

4. Ik vertrouw je

Voelt de hamster zich prettig in zijn omgeving, dan beweegt hij zich volledig ongedwongen. Jouw aanwezigheid stoort hem helemaal niet en je wordt vriendelijk geduld. Misschien integreert hij jou zelfs in zijn dagindeling. Als degene die voert, ben je altijd welkom en na een tijdje komt de hamster zelfs persoonlijk lekkernijen bij je halen.

 

Hamstertaal

 

5. Niet storen a.u.b.

De hamster is een uitgesproken nachtdier en wordt pas actief als het donker wordt. De dag besteedt hij het liefst opgerold in zijn gezellig ingerichte huisje. Respecteer alsjeblieft zijn rusttijden en maak hem nooit wakker. Niet uitgeslapen hamsters zijn namelijk echte ‘chagrijnen’ en kunnen best verdedigend of afwijzend reageren.

 

6. Ik ben bang

Drukt de hamster zijn lijfje dicht tegen de grond, dan is hij angstig of onzeker. Het is nu aan jou om uit te zoeken waar de kleine bang voor is. Wacht geduldig tot hij zich weer ontspant. Want alleen dan kun je weer een vertrouwensband met het diertje opbouwen.

 

7. Ik voel me ziek

De hamstertaal bij ziekte kan per keer verschillen. Een paar mogelijke gedragingen op een rij: minder eten, niet alert zijn, minder actief, ongewoon snelle of trage ademhaling, verzorgt zijn vacht minder goed en laat zich steeds minder zien.

 

Gek op je hamster?

Ben jij idolaat van hamsters? Hart voor Dieren ook! Naast de hamstertaal ontdek je op hartvoordieren.nl ook de beste verzorgingstips voor je knagertje om hem langer gezond en gelukkig te houden. Ontdek bijvoorbeeld wat een gezond dieet voor je hamster is en welke knaagdieren een zandbad nodig hebben.

Bron: Hart voor Dieren Magazine