Het baden in een zandbad is voor sommige knaagdieren van levensbelang, anderen hebben het helemaal niet nodig. In dit artikel vind je de badbehoeften van de meest gehouden knaagdieren.

Hamster in een zandbad

Zowel dwerghamsters als goudhamsters nemen graag een zandbad, maar lijken het niet per se nodig te hebben. Je kunt hen daarvoor zowel chinchilla- als terrariumzand aanbieden – ze beslissen zelf welke soort ze het liefste gebruiken. 

Niet alle diertjes zullen meteen uitgebreid gebruik maken van hun zandbadje. Veel hamsters gebruiken hun zandbad ook als toilet. Dan moet het natuurlijk met grote regelmaat verschoond worden. Hoe groter het bad en hoe dieper het zand, hoe beter.

Lees ook: Leer de Hamstertaal

zandbad

Cavia’s baden niet in zand

Cavia’s zijn tevreden zonder zandbad. Ze hebben het niet nodig en zullen het ook niet gebruiken als het ter beschikking wordt gesteld – en dat hoewel ze verwant zijn aan de degoe en de chinchilla. Uiteraard bevestigt de uitzondering de regel.

Lees ook: Tips voor een gezonde cavia

 

Gerbil heeft zandbad nodig

Voor Mongoolse gerbils (woestijnratjes) behoort het baden in een zandbad tot het natuurlijke gedrag. Ze genieten er ook van. De kwaliteit van het zand speelt daarbij wel een grote rol. Bied daarom geen producten aan die bedoeld zijn voor vogels of reptielen. Het beste kun je kiezen voor chinchillazand, omdat dit geen kwarts bevat.

zandbad 2

Leuke afwisseling voor kleurmuizen en ratjes

Kleurmuizen en gewone ratten zijn niet per se aangewezen op een zandbad, maar ze vinden het vaak wel een leuke afwisseling. Bij deze dieren is het dus zeker een tip om ze af en toe zo’n badje aan te bieden.

 

Zandbad onmisbaar voor Chinchilla

De gevoelige knagers uit Zuid-Amerika behoren tot de dieren waarvoor een zandbad een absolute noodzaak is. En dat niet alleen voor de lichaamsverzorging, maar ook om stress tegen te gaan. Een geschikt ‘bad’ moet vrij groot zijn (minstens twintig bij dertig centimeter met een rand van vijf tot tien centimeter hoogte), zodat er voldoende zand in kan.  Er zijn modellen met deksels, die het verspreiden van zand verhinderen. De meeste chinchillahouders laten het zandbad niet in het verblijf staan, maar bieden het de dieren enkele keren per dag aan. Beter is het echter als het bad altijd ter beschikking staat. Het moet dan wel elke dag gereinigd worden.

 Lees ook: Voedingstips voor Chinchilla’s

 

Bad met hoge rand voor degoe

Degoes willen ook een dagelijks zandbad. Ze hebben echter de neiging hun badje leeg te scheppen en de inhoud over hun verblijf te verdelen. Daarom is het aan te bevelen om voor deze temperamentvolle knaagdieren een bak aan te schaffen die een hoge, eventueel naar binnen gebogen rand heeft. Speciale zandbadjes uit de vakhandel met deksel en ingangsopening bieden in dit geval uitkomst. Net als bij alle andere knagers geldt: alleen geschikte soorten zoals chinchillazand gebruiken. Het bad mag niet kleiner zijn dan twintig bij dertig centimeter.

 

Soortgenoten en sociale behoefte

Naast de behoefte aan een zandbad of niet, verschillen knaagdieren in nog meer dingen van elkaar. Eén van die zaken is of ze behoefte hebben aan een maatje. Weet jij of jouw knager een vriendje nodig heeft? Ontdek het in ‘Over soortgenoten en sociale behoeften van huisdieren’.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine