Let op: dit bericht is alleen bedoeld voor potentiële Nederlandse adoptanten omdat deze katten in België voor de wet niet mogen worden herplaatst of verhandeld.

Savannah

In het asiel van Sint-Truiden verblijven momenteel enkele Savannah katten en een Bengaal die in beslag werden genomen. Deze jonge en gezonde katten zoeken een voor-altijd-thuis, maar kunnen binnen België niet herplaatst worden. In Nederland mag dit wel, dus Nederlandse geïnteresseerden zijn zeker welkom om naar hen te informeren. Wel eerst een paar weetjes specifiek over deze te adopteren katten:

1. Dit zijn geen standaard huis-tuin-en-keuken katten. Ze zijn groter, de meeste zijn wilder en vaak niet bepaald schootliggers. Ze zijn bijzonder beweeglijk en nieuwsgierig en staan dichter bij de natuur dan de huiskat. Ze loslaten in de tuin is vragen om ellende want iedereen die zo’n schoonheid ziet zal hem mee willen nemen. Een afgesloten balkon of tuin, of bijvoorbeeld een stevige ren, is een must zodat de dieren aan hun energiebehoeften kunnen voldoen en ook van het buitenleven kunnen genieten. Soms kunnen Savannahs leren om aangelijnd mee naar buiten te gaan.

2. Ga niet alleen voor schoonheid! Dat wil zeggen: ja, ze zijn schitterend, maar dat betekent niet dat ze voor iedereen een ideaal huisdier zijn. Een kat en een mens moeten bij elkaar passen. Het asiel zal zeer kritisch zijn over waar haar beschermelingen geplaatst worden. Ook zijn de dieren geneutraliseerd zodat er niet langer met hen gefokt kan worden.

3. Een Savannah-kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De ongebruikelijke kruising werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 90 en in 2001 erkende TICA de soort als apart kattenras.

4. Omdat een Savannah een kruising is met een wild dier zijn er mensen die vinden dat zij vanuit ethisch oogpunt niet geschikt zijn als huisdier. Dat mag zo zijn, maar deze katten zijn er nu eenmaal al en ook zij hebben recht op een fijn thuis. Dus zijn we op zoek naar en mensen die zeker weten waar ze aan beginnen.

Heb je interesse in een of meer Savannahs of de Bengaal? Neem dan contact op met Dierenasiel Sint-Truiden.

Bengaal