Van schurft tot een oogontsteking, helaas kan ook jouw kleine huisgenoot door een ziekte getroffen worden. We hebben de meest voorkomende ziektes bij de hamster op een rijtje gezet om je te informeren en te helpen je hamster gezond te houden.

Wat te doen met een zieke hamster?

De hamster is heel gevoelig voor stress en kan hierdoor gezondheidsproblemen krijgen. Vermijd daarom stressfactoren zoals luide muziek en temperatuurschommelingen. Je kleine huisgenoot heeft zijn rust hard nodig. Om goed in de gaten te houden of je hamster gezond is, kun je onze gezondheidscontrolelijst gebruiken.

In geval van twijfel moet je altijd een dierenarts een bezoeken. Als je hamster ziek is, heeft hij in ieder geval veel rust nodig. Zorg ervoor dat de temperatuur van zijn verblijf niet verandert. Je kunt een rode warmtelamp plaatsen in het hok en zorg ook voor en huisje waarin de hamster zich kan terugtrekken als het te warm is.

Als je twijfelt over de gezondheid van je hamster, ga dan voor de zekerheid naar de dierenarts, hoe groot of klein de problemen van het knaagdier ook zijn. Deze checklist met symptomen en ziekten is geen vervanging voor een dierenartsconsult.

Oogziekten

Er zijn twee soorten oogaandoeningen die vaak voorkomen: conjunctivitis (bindvliesontsteking in het oog) en keratoconjunctivitis (droge ogen). De eerste kan ontstaan door een bacteriële infectie, abcessen in de bovenkaak of andere tandproblemen. Ook door beten en stof- of vuildeeltjes (bijvoorbeeld uit het zaagsel) kan deze ontsteking ontstaan. Bij de bindvliesontsteking zijn de oogleden of een deel van het gezicht opgezwollen. De ontsteking kan worden behandeld met druppels of een zalfje.

Droge ogen komen vaker voor. Hier is geen duidelijke oorzaak voor. Het gaat vaak gepaard met letsel aan het hoornvlies en het vermoeden is dan ook dat stof en vuil de oorzaak voor deze aandoening zijn. In principe komt dit maar aan één oog tegelijk voor. In eerste instantie zal het oogje van de hamster erg tranen, maar daarna droogt het uit. Het ooglid kan aan elkaar gaan kleven. Ga zeker langs de dierenarts, deze kan beslissen voor welke medicatie gekozen wordt of dat een operatie noodzakelijk is.

Wangzakken

Een hamstersnoepje is op zijn tijd erg lekker, maar kan er voor zorgen dat de wangzakken aan elkaar gaan kleven. Mocht je dit bij je hamster constateren, maak dan snel een afspraak bij de dierenarts. Deze kan de wangzakken legen.

Het is ook mogelijk dat door een scherpe pit of schil de wangzak beschadigt en je hamster zich bezeerd. Breng ook in dit geval een bezoekje aan de dierenarts zodat de wondjes nagekeken kunnen worden en je een eventuele ontsteking kunt voorkomen.

Bijtwond

Het is niet altijd peis en vree wanneer je twee (onbekende) hamsters bij elkaar zet. Een typisch voorbeeld is wanneer je bij een poging tot paren het mannetje in het territorium van de vrouw zet, terwijl zij hier nog niet klaar voor is. Om de ‘indringer’ te verdrijven zal het vrouwtje de andere hamster bijten. Dit gebeurt meestal in het hoofd, de flank of rond de anus. Ga met de verwonde hamster naar de dierenarts, deze kan de wonden nakijken en indien nodig verzorgen.

Diabetes

Een wondje of ontstoken oog zie je meteen, maar met diabetes is dit wel anders. Toch zijn er symptomen die wijzen op deze ziekte. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd lichaamsgewicht, wazige ogen en meer urineverlies. De belangrijkste oorzaak van diabetes is een verkeerd voedingspatroon. Vermijd suiker en vet zo veel mogelijk. Vermoed je dat je hamster diabetes heeft? Ga dan langs de dierenarts, deze kan de diagnose stellen.

Diarree

Diarree is een veel voorkomend probleem bij hamsters. Het kan een symptoom zijn voor verschillende ziekten. Alleen de dierenarts kan zien om welke ziekte het gaat en wat de ernst hiervan is. Ga daarom dezelfde dag nog naar de dierenarts. Mogelijke oorzaken zijn: verkeerde voeding, een bacteriële infectie of een vergiftiging. Heeft je hamster last van diarree? Geef hem dan even geen vers voedsel, maar beperk het tot hooi en water.

Verkoudheid

Als de hamster niest, een loopneus heeft, gewicht verliest, een tranend oog heeft en piepend of fluitend ademhaalt, heeft hij waarschijnlijk een verkoudheid onder de leden. Dit kan komen door tocht, maar ook door stress, temperatuurschommelingen in de omgeving of slechte hygiëne. Een koudje hoeft voor ons mensen niet erg te zijn, maar mag bij een hamster niet worden onderschat. Breng een bezoek aan de dierenarts om te voorkomen dat een onschuldige verkoudheid zich ontwikkelt tot bijvoorbeeld een longontsteking.

Artritis

Spier- /gewrichts-/peesaandoeningen, zoals artritis, kunnen worden veroorzaakt door vitamine E-tekort. Tarwe- en haverkiemen, maar ook kwark, yoghurt, en verse groenten worden beschouwd als vitamine E-rijk voedsel, dus deze kunnen een goede aanvulling op het dieet zijn.

Zonnesteek

Omdat hamsters geen zweetklieren hebben om hun lichaamstemperatuur te reguleren, trekken ze zich in het wild onmiddellijk terug als ze het te warm hebben. In een kooi of terrarium hebben ze deze mogelijkheid niet. Zorg er daarom voor dat de omgevingstemperatuur niet hoger is dan 25 graden. Anders kan het metabolisme van het kleine knaagdier verstoord raken. De hamster wordt dan apathisch en de ademhaling wordt enorm versneld. Breng de hamster naar een koele plaats en bedek de kooi met een natte doek om hem koel te houden.

hamster

Botbreuk

Meestal raakt de hamster gewond wanneer hij uit z’n kooi gaat. Zorg voor een veilige uitloop zoals een stevig plankje.  Vermoed je een botbreuk? Ga dan altijd langs de dierenarts. Deze kan met een röntgenapparaat onderzoeken hoe erg de verwonding is en of genezing mogelijk is..

Luizen

Luizen kun je met het blote oog zien. Ze laten hun eitjes, die eruit zien als klein schubben, achter in de vacht van de hamster. De luizen zullen voor veel jeuk zorgen bij de hamster en zijn ook overdraagbaar op mensen en andere dieren. Ga met de hamster langs de dierenarts en vraag naar een middel om je knaagdier van de luizen te bevrijden.

Lymfatische choriomeningitis (LCMV) / meningitis

Lymfatische choriomeningitis, kortweg LCMV, is een infectieziekte. Deze is zeer zeldzaam, maar wel overdraagbaar op mensen en erg gevaarlijk. Het virus komt vooral voor wanneer de hamster zo’n drie tot zes maanden uit is. Het is overdraagbaar via ontlasting, urine, melk en speeksel, maar alleen tot de derde maand. Hamsters zullen niet op latere leeftijd door de ziekte getroffen worden.

De symptomen zijn nauwelijks herkenbaar. In individuele gevallen gaat het om ontwikkelingsstoornissen, uitrekkende krampen, verlamming of conjunctivitis. De dierenarts kan de diagnose stellen aan de hand van een bloedtest. Een behandeling duurt ongeveer drie weken.

Raak je als mens besmet met de ziekte, dan zijn de verschijnselen vergelijkbaar met die van griep. Denk aan koorts, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn. In een enkel geval kan LCMV leiden tot meningitis (hersenvliesontsteking).

Zwangere vrouwen kunnen om deze reden beter geen hamster houden (in die leeftijdscategorie) omdat het virus ook aan de foetus overgedragen kan worden. In ernstige gevallen leidt dit tot aangeboren afwijkingen of zelfs een miskraam.

Wie voor de veilige optie wil gaan, kan zijn hamster halen bij een LCM-vrije fokkerij.

hamster

Mijten

Een hamster kan een schurftmijtbesmetting oplopen. Je kunt dit merken als de hamster zichzelf vaak krabt en de huid schilferig is. Bij de vrouwtjes vind je de schurft meestal tussen de oren, maar bij mannetjes verspreidt de mijt zich ook verder over het lichaam naar de neus, wangen, staart, geslachtsorganen en pootjes. Schurft is goed te behandelen, dus vermoed je dat je hamster hieraan lijdt, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

Natte staart ziekte

Natte staartziekte, ook wel bekend colibacillose, is een ziekte die alleen jonge hamsters tot acht weken oud treft. Het is een ernstige vorm van diarree waarbij sprake is van natte gebieden bij de staart en koorts. Mogelijke oorzaken van deze ziekte zijn stress, plotselinge verandering van dieet of omgevingstemperatuur. Ook kan een te vroege scheiding van de moeder deze ziekte veroorzaken.

Het is een gevaarlijke ziekte, waarbij snel handelen noodzakelijk is. Ben je er op tijd bij, dan kan de hamster nog genezen van deze dodelijke ziekte.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan lijken op schurft. De hamster krabt voortdurend en heeft korsten of schilfers op de huid. In sommige gevallen verliest de hamster ook plukken van zijn vacht en zullen er kale plekken vormen. De huid is rood en mogelijk ontstaan er blaren.

Een schimmelaanval komt veel voor bij dieren die een verzwakt immuunsysteem hebben. Vermoed je een schimmelinfectie? Breng dan een bezoek aan de dierenarts. Deze bepalen hoe en hoelang de schimmel behandeld moet worden.

Salmonella

Een salmonellavergiftiging is een heftige ziekte die zich snel ontwikkelt en tot de dood kan lijden. In de milde vorm heeft je hamster last van diarree en verliest hij eetlust en gedraagt hij zich apatisch. Daarnaast zal hij gewicht verliezen. Ga ten alle tijden snel naar de dierenarts. De ziekte kan onbehandeld tot de dood lijden en is daarnaast ook overdraagbaar op mensen.

Tumoren

Tumoren komen helaas veel voor bij hamsters. Controleer je hamster regelmatig door voorzichtig te zoeken naar harde plekken of knobbeltjes. Druk zachtjes op de huid om dit te controleren. Heeft je hamster bloed in de urine? Dan kan dit een symptoom van een tumor zijn. Vermoed je dat je hamster een tumor heeft? Ga dan naar de dierenarts. Deze kan beslissen of een operatie nodig is om je diertje te redden.