Deze voedingstips voor chinchilla’s laten je zien welk voedsel deze knaagdieren gezond houdt. Deze dieren hebben namelijk een hele gevoelige maag en kunnen lang niet alles goed verteren. Bovendien is het voor chinchilla’s heel belangrijk dat hun stofwisseling op peil blijft.

Voedingstips voor chinchilla’s afgeleid van oorspronkelijk dieet

Voor de voedingstips voor chinchilla’s kijken we naar het oorspronkelijke thuis van deze dieren: het Andesgebergte. De droge omgeving biedt in het wild levende chinchilla’s karige kost. Ze eten daar grassen, kruiden, blaadjes, boomschors, bladeren en cactussen. Daarom moet ook het voer van chinchilla’s als huisdieren zo karig mogelijk zijn. Weinig vetten en eiwitten, en veel ruwe vezels, mineralen, koolhydraten en vitamines; dat is waar deze kleine knager behoefte aan heeft en wat zijn maagje goed aankan.

 

Weide- en groenvoer: hooi helpt kiezen slijten

Het ideale chinchilla-buffet is een wilde weide met verschillende grassen en kruiden die de dieren voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Omdat weides niet het hele jaar door ter beschikking staan, grijpen we terug op gedroogd voedsel. Hooi houdt door zijn hoge aandeel aan ruwe vezels de stofwisseling van de diertjes actief. Bovendien helpt het de continu doorgroeiende kiezen te slijten. Let er bij het voeren van je chinchilla op dat je goed droog en kwalitatief hoogwaardig hooi geeft. Behalve weideplanten houden chins ook van groenvoer als selderijblaadjes en het groen van wortels.

 

Pas op met fruit en verse groente

Mogelijk verwacht je verse groente bovenaan de lijst met voedingstips voor chinchilla’s, daar zijn deze dieren namelijk gek op. Verse kost wordt echter afgeraden omdat de dieren er doorgaans niet goed tegen kunnen. Als jouw chins  aan vers groenvoer gewend zijn, mag je best eens een blaadje sla of een mini-portie knollen of pompoen geven. Fruit moet je zoveel mogelijk beperken. Als je het geeft, bied dan aardbeien, frambozen en bramen aan. Een bijzondere lekkernij is gedroogde groente. Denk daarbij bijvoorbeeld aan venkel of erwtenvlokken. Maar geef dit altijd in kleine hoeveelheden.

 

Tekst gaat onder afbeelding verder

voedingstips voor chinchilla's

Pellets en zaadmengsels

Lange tijd was chinchillavoeding zonder pellets ondenkbaar. Pellets bevatten echter naast groenvoer en kruiden helaas ook melasse, suiker, granen en andere ‘afvalstoffen’. Chinchillahouders gaan daarom bij voorkeur toenemend over op een pelletvrije voeding. Dit vraagt echter om veel ervaring en geduld, want het omschakelen van een chinchilla op nieuwe voeding kan maanden duren. Daarom kun je als beginner toch beter starten met pellets. Werp echter altijd eerst een kritische blik op de lijst van ingrediënten. Als bijvoeding kun je sesam, lijnzaad en gierst aanbieden.

 

Knabbelende voedingstips voor chinchilla’s

Gedroogde takjes worden graag beknaagd en beperken de constante groei van de snijtanden. Dit echte knabbelwerk moet chinchilla’s altijd ter beschikking staan. Gebruik alleen onbespoten twijgen en verwijder de blaadjes als je dieren nog geen groenvoer gewend zijn. Anders worden ook takken met bladgroen zeer gewaardeerd. Geschikt zijn takjes van appel-, peer– en hazelnootbomen.

 

Vers water

Ook dagelijks vers water mag niet ontbreken aan de voedingstips voor chinchilla’s. Leidingwater is prima want dat is hier van een hoge kwaliteit. Bied het water aan in een stevige schaal, zodat de diertjes in een normale houding kunnen drinken.

 

Observeer je chinchilla’s en houd hun ontlasting in de gaten

Observeer je knaagdiertjes – en bekijk hun uitwerpselen. Is hun ontlasting opvallend anders dan normaal of blijft hij een dag achterwege? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

 

Meer informatie over knaagdieren

Meer informatie over knaagdieren vind je bij de kleine zoogdieren op hartvoordieren.nl. Lees bijvoorbeeld waarom chinchilla’s en andere knagers graag een zandbadje willen hebben.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine