Lang niet alle strooisels zijn een goede bodembedekking voor een hamster. Ontdek welk materiaal wel geschikt is, hoe je knaagdier veilig kan graven en waarom sommige bodembedekkers gevaarlijk voor hamsters zijn.

 

Bodembedekking voor een hamster: gevoelige pootjes en luchtwegen

De bodembedekking voor een hamster verdient aandacht. Zijn pootjes en luchtwegen zijn namelijk heel gevoelig en raken snel geïrriteerd. Daarom zijn veel gangbare bodembedekkers voor knaagdieren niet geschikt voor hamsters. Een goed strooisel is zacht en absorberend, waardoor je hamster droge voetjes houdt.

 

Waarom veel bodembedekkers ongeschikt voor hamsters zijn

Standaard strooisels voor knaagdierverblijven bestaan meestal uit houtsnippers van naaldbomen. Die snippers bevatten oliën die de luchtwegen van je hamster irriteren. Ook worden er soms harsresten in een bodembedekker verwerkt. Die laten de wangzakken van hamsters mogelijk aan elkaar plakken. Gebruik bovendien ook geen deklaag met kunstmatige geurstoffen. Die ruiken voor mensen aangenaam, maar kunnen bij hamsters irritatie aan de slijmvliezen veroorzaken.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

bodembedekking hamster gevoelig

 

 

Geschikte bodembedekkers voor hamsters

Materialen die wel als bodembedekking voor een hamster gebruikt kunnen worden:

  • korenresten
  • hennepvezels
  • linnenresten
  • fijne hardhoutkorrels

Als je hamster allergisch voor deze stoffen is, probeer dan eens Miscanthus-strooisel. Dat bestaat uit Miscanthus, een snelgroeiende grassoort, die bekend staat als de Chinese Munt.

 

Hoe dik moet de bodembedekking zijn?

Zorg dat de laag bodembedekking in het hamsterverblijf minimaal 5 cm dik is. Daarnaast moet je tenminste één graafhoekje maken met een laag strooisel van 30 tot 40 cm. Meng wat kleine hoeveelheden hooi en stro door het strooisel en druk het geheel vervolgens stevig aan. Daarmee voorkom je dat de hamstergangen meteen weer in elkaar zakken. Ook een zandbak is bij hamsters erg populair om in te graven én  – mits het fijn zand is – om in te badderen. Daarvoor gebruik je het best chinchillazand.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

bodembedekking hamster graven

 

 

Grove korrels en pellets te hard

Grove korrels en pelllets worden niet aanbevolen voor hamsters. Ze zijn te hard voor de gevoelige voetjes en kunnen irritatie en infectie veroorzaken. Bovendien worden pellets door sommige knagers opgegeten wat tot fatale spijsverteringsproblemen kan leiden. Hetzelfde geldt voor kattenbakvulling.

 

Veilig bedje voor je hamster: geen hamsterwatten

Zorg voor een comfortabel bedje in een slaaphuisje waar je hamster zich veilig in kan terugtrekken. Gebruik hiervoor echter geen hamsterwatten. Die kunnen ervoor zorgen dat je hamster stikt en zijn ledematen afgeknepen worden. En als je knaagdiertje een stuk van de watten inslikt, ontstaat er misschien een ernstige verstopping in zijn darmkanaal. Kleed zijn slaaphuisje daarom liever aan met hooi van goede kwaliteit of hennepvezels.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips