Een hamster verzorgen is niet lastig maar je moet je wel verdiepen in dit diertje. Kom meer te weten over het houden van dit knaagdier, zijn levensritme, communicatie en zijn omgang met kinderen. Zo houd je een hamster langer gezond en gelukkig!

 

Hamsters zijn niet aanhankelijk, maar mooi om te observeren

De meeste hamsters houden er niet van om geaaid te worden en zeker niet om rondgedragen te worden. Maar dat betekent niet dat je geen band met je hamster op zal kunnen bouwen. In tegendeel! Om het vertrouwen van dit knagertje te winnen, houd je rekening met zijn karaktertje, levensritme, manier van communiceren en probeer je stress zoveel mogelijk te vermijden.

 

Houd één hamster in een verblijf

Hamsters zijn – uitzonderingen daargelaten – solitaire dieren. Alleen tijdens de paringstijd accepteren ze soortgenoten van het andere geslacht in hun territorium. Houd daarom maar één hamster in een verblijf; meerdere dieren zouden vechten tot de dood er op volgt.

Tips voor hamsterverblijf

 

Het verwelkomen van je hamster

Richt het verblijf van je hamster in voorzijn komst. Een lange tussenstop in een kleine transportkooi zal je dier namelijk onnodig veel stress opleveren. Vraag of je wat van zijn slaaphuisjes uit het oude verblijf mee mag nemen. Die zullen je knagertje kalmeren tijdens het vervoeren en de eerste dagen in zijn nieuwe thuis.

Extra tip: De nieuwkomer zal een heerlijk welkomstbuffet ook zeker waarderen.  😉

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster vervoeren

 

Hamsters hebben een andere bodembedekking nodig dan overige knaagdieren

Hamsters hebben hele gevoelige luchtwegen en vragen daarom om een aangepaste bodembedekking.

Geschikte bodembedekkers voor hamsters

 

Tijd om te wennen

Geef de hamster voldoende tijd om te wennen en zorg de eerste paar dagen voor wat meer afstand. Zodra je dier niet meer wegduikt tijdens je aanwezigheid maar juist rustig rondloopt en snuffelt, is het tijd voor de volgende stap. Spreek hem met een kalme stem aan en als hij interesse toont, lok je hem met een traktatie. Het zal nu niet lang meer duren voordat je hamster uit je hand eet.

 

Is mijn hamster bang?

Leer de hamstertaal om je diertje beter te begrijpen en er zeker van te zijn dat je knaagdiertje zich op zijn gemak voelt.

 

Hamsters en kinderen: stress en ongelukjes voorkomen

Hamsters zijn geliefde huisdieren bij gezinnen met kinderen. Bereid ook je kleine huisgenoten goed voor op de komst van jullie nieuwe huisdier voor. Zo is het goed om kinderen vooraf te leren dat een hamster geen knuffeldier is.

In tegenstelling tot tamme konijnen en cavia’s verdedigt een onrustige hamster zich energiek en zijn beet kan behoorlijk pijnlijk zijn. Daarom is alleen met de juiste begeleiding het contact tussen kind en knaagdier voor allebei een fijne ervaring.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster houden kinderen

 

Respecteer het bioritme: het storen in de slaap kan gevaarlijk zijn voor je dier

 Belangrijk om te weten: hamsters zijn schemer – en nachtdieren. Maak je knaagdiertje dan ook nooit overdag wakker, maar wacht tot het zich ‘s avonds laat zien. Herhaaldelijke verstoringen van zijn slaaptijd hebben een negatief effect op de gezondheid van je hamster en kunnen zijn levensduur zelfs drastisch inkorten. Laat je huisdier daarom altijd met rust zodra hij in zijn slaaphuisje kruipt.

 

Omgang met je hamster

Respecteer de rechten van je hamster. Houd je hand nooit direct voor zijn slaaphuisje. Dit wordt gezien als een bedreiging en kan een aanval uitlokken, of een heftige angstreactie. Vermijd onnodig aanraken en optillen en jaag het diertje nooit op.

Mocht je je hamster toch een keer op moeten tillen, benader hem dan nooit van bovenaf. Laat je handen zien en maak een kommetje.

 

Als hij eenmaal gewend is, kun je zijn leefomgeving vergroten

Wanneer je hamster eenmaal tot rust is gekomen in zijn nieuwe omgeving, zal hij op onderzoek uitgaan. Om verveling te voorkomen en je diertje wat meer bewegingsvrijheid te geven, geef je hem een ren. Bij voorkeur is dit een vrije uitloop aan zijn verblijf.

Inspiratie voor een vrije uitloop

 

Houd je hamstertje goed in de gaten

Hamsters zijn in de natuur prooidieren. Zodra de natuurlijke vijand in de gaten heeft dat een knaagdier verzwakt is, maakt dat het diertje een makkelijke prooi. Dit is waarom je hamster een meester is in het verbergen van fysieke ongemakken. Lees verder over de meest voorkomende hamsterziektes en hun symptomen, zodat je op tijd in kunt grijpen.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster houden

 

Verschillende hamstersoorten

Wist je dat er verschillende hamstersoorten als huisdier gehouden worden? De goudhamster en Russische dwerghamster zijn bijzonder populair. De laatste genoemde ook omdat hij van alle dwerghamsters het makkelijkste tam te maken is.

Verdiep je in jullie hamstersoort om meer te weten te komen over zijn afkomst, karakter en leefwijze.

 

Hamsters zijn snel oud

Hamsters hebben niet zo’n lange levensverwachting. Afhankelijk van hun soort, is dat gemiddeld 1 tot 3 jaar. Een hamster is daarom al snel een senior die om een andere verzorging vraagt dan de jonkies.

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips