Een hamster verzorgen is niet lastig maar je moet je wel verdiepen in dit diertje. Kom meer te weten over het houden van hamsters, hun bioritme, communicatie en omgang met kinderen. Zo houd je dit knaagdier als huisdier langer gezond en gelukkig!

 

Hamsters zijn geen aanhankelijke huisdieren, maar mooi om te observeren

De meeste hamsters houden er niet van om geaaid te worden en zeker niet om rondgedragen te worden. Maar dat betekent niet dat je geen band met je hamster op kan bouwen. In tegendeel! Om zijn vertrouwen te winnen houd je bij de verzorging van een hamster rekening met zijn karaktertje, levensritme, manier van communiceren en stressgevoeligheid.

 

Tip 1: Houd één hamster

Hamsters zijn solitaire dieren. Alleen tijdens de paringstijd accepteren ze soortgenoten van het andere geslacht in hun territorium. Houd en verzorg daarom maar één hamster in een verblijf; meerdere dieren zouden elkaar namelijk levensgevaarlijk verwonden.

 

verzorging hamster: nieuw thuis

 

Tip 2: Alles gereed voor de komst van je hamster

Als je een hamster als huisdier gaat verzorgen, richt je zijn verblijf in voordat hij bij jullie in huis is. Een lange tussenstop in een kleine transportkooi zal je dier namelijk onnodig veel stress opleveren. Vraag of je wat van zijn slaaphuisjes uit het oude verblijf mee mag nemen. Die zullen je knagertje kalmeren tijdens het vervoer en tijdens de eerste dagen bij zijn nieuwe verzorger. Tips voor de inrichting van een hamsterverblijf.

Extra tip: De nieuwkomer zal een heerlijk welkomstbuffet ook zeker waarderen.

 

Tip 3: Speciale bodembedekking voor hamsters

Iets wat je als verzorger van een hamster zeker moet weten, is dat het dier hele gevoelige luchtwegen heeft. Daarom zijn de standaard bodembedekkers voor knaagdieren vaak niet geschikt. Koop speciale bodembedekking voor hamsters om het verblijf mee aan te kleden.

 

Tip 4: Geef tijd om te wennen

Geef je hamster voldoende tijd om te wennen aan zijn nieuwe thuis en zorg de eerste paar dagen voor wat meer afstand. Zodra je dier niet meer wegduikt tijdens je aanwezigheid maar juist rustig rondloopt en snuffelt, is het tijd voor de volgende stap. Spreek hem met een kalme stem aan en als hij interesse toont, lok je hem met een traktatie. Het zal nu niet lang meer duren voordat je hamster uit je hand eet.

verzorging hamster houden als huisdier

 

Tip 5: Ontdek de signalen van je hamster

Verwelkom jij binnenkort een hamster of wil je jouw knaagdier beter kunnen verzorgen? Leer de hamstertaal om je diertje beter te begrijpen en er zeker van te zijn dat hij zich op zijn gemak voelt.

 

Tip 6: Leer kinderen vooraf hoe je met een hamster omgaat:

Hamsters zijn geliefde huisdieren bij gezinnen met kinderen., maar bereid ook je kleine huisgenoten goed voor op de komst van jullie nieuwe huisdier. Het is bijvoorbeeld handig om je kinderen vooraf te leren dat een hamster geen knuffeldier is.

In tegenstelling tot tamme konijnen en cavia’s verdedigt een onrustige hamster zich energiek en zijn beet kan behoorlijk pijnlijk zijn. Zorg ervoor dat je het contact tussen kind en dier goed begeleidt en bouw dit stapsgewijs op.

 

Tip 7: Respecteer het bioritme

Belangrijk om te weten als je een hamster verzorgt: hamsters zijn schemer – en nachtdieren. Maak je knaagdier dan ook nooit overdag wakker, maar wacht tot het zich ‘s avonds laat zien. Herhaaldelijke verstoringen van zijn slaaptijd hebben een negatief effect op de gezondheid van je hamster, en kunnen zijn levensduur zelfs drastisch inkorten. Laat je knaagdier daarom altijd met rust zodra hij in zijn slaaphuisje kruipt.

 

Tip 8: Nooit van bovenaf benaderen

Respecteer de grenzen van je hamster. Houd je hand nooit direct voor zijn slaaphuisje. Dit zal hij zien als een bedreiging waarmee je mogelijke en aanval uitlokt, of een heftige angstreactie. Vermijd onnodig aanraken en optillen, en jaag het diertje nooit op.

Mocht je je hamster toch een keer op moeten tillen, bijvoorbeeld om naar de dierenarts te gaan, benader hem dan nooit van bovenaf. Laat hem je handen duidelijk zien en maak een kommetje.

 

verzorging hamster houden: weetjes tips

 

Tip 9: Vergroot zijn leefomgeving

Wanneer je hamster eenmaal tot rust is gekomen in zijn nieuwe omgeving, zal hij op onderzoek uitgaan. Om verveling te voorkomen en je diertje wat meer bewegingsvrijheid te geven, geef je hem een ren. Bij voorkeur is dit een vrije uitloop aan zijn verblijf.

 

Tip 10: Dit is wat de natuur je hamster ingeeft

Hamsters zijn in de natuur prooidieren. Zodra de natuurlijke vijand in de gaten heeft dat een knaagdier verzwakt is, maakt dat het diertje een makkelijke prooi. Dit is waarom je hamster een meester is in het verbergen van fysieke ongemakken. Lees verder over hoe wilde hamsters in de natuur leven.

 

Tip 11: Seniorenhamsters vragen om een andere verzorging

Hamsters hebben niet zo’n lange levensverwachting. Afhankelijk van hun soort is dat gemiddeld 1 tot 3 jaar. Een hamster is daarom al snel een senior die om een andere verzorging vraagt dan de jonkies.

 

Verschillende hamstersoorten

Wist je dat er verschillende hamstersoorten als huisdier gehouden worden? De goudhamster en Russische dwerghamster zijn bijzonder populair. De laatste genoemde ook omdat hij van alle dwerghamsters het makkelijkste tam te maken is. Verdiep je in jullie hamstersoort om meer te weten te komen over zijn afkomst, specifieke karakter en leefwijze.

bron: Hart voor Dieren Magazine