De levensverwachting van hamsters ligt helaas niet zo hoog. Al snel is een hamster op leeftijd en kan hij ouderdomskwaaltjes ontwikkelen. Maar met wat aanpassingen en de juiste verzorging, kun je jouw senior alsnog een prachtig leven bieden.

 

Hoe oud wordt een hamster?

De levensverwachting van hamsters ligt gemiddeld tussen de één en drie jaar. De goudhamster leeft zo’n twee tot drie jaar, dwerghamsters leven vaak iets korter.

 

Gedragsverandering en ouderdomskwaaltjes

Zodra een hamster op leeftijd komt, zal hij zich wat vaker en langer terugtrekken. Vaak zal hij wat minder nieuwsgierig en actief zijn. Deze gedragsveranderingen zijn normaal voor een oude hamster. Dring jezelf niet aan hem op en laat hem rusten wanneer hij aangeeft daar behoefte aan te hebben.

Het minder soepel kunnen bewegen en een zwakker immuunsysteem zijn typische ouderdomskwaaltjes waar hamsters mee te maken kunnen krijgen. En ook ouderdomsdiabetes komt bij deze diertjes voor.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster op leeftijd: minder actief

 

 

De weerstand van een oude hamster

De weerstand van een oude hamster kan verzwakken waardoor hij gevoelig wordt voor allerlei ziektes. Naast een strikte hygiëne, is het voorkomen van stress de belangrijkste manier om je senior te beschermen. Zorg dat hij voldoende kan rusten en houd een teveel aan prikkels bij hem weg.

Verder kunnen voedingssupplementen zijn weerstand verhogen, maar raadpleeg altijd eerst een dierenarts voordat je die aan je knagertje geeft.

Deze ziektes komen bij hamsters veel voor

 

Pas het hamsterverblijf aan

Als je oudere hamster inderdaad moeite met bewegen krijgt, vraagt dat om aanpassingen in zijn verblijf.  In plaats van een steil trappetje, zal hij nu vlakke plankjes nodig hebben om op een etage te komen. Die plankjes moeten stabiel en niet te klein zijn om te voorkomen dat je diertje zijn evenwicht verliest.

Zorg er bovendien voor dat hij niet hoeft te klimmen om bij zijn slaap – en schuilplaats te komen, en dat zijn voerbakje slechts een lage rand heeft.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hamster op leeftijd: klimmen

 

 

Helpen poetsen

Hamsters zijn hele schone dieren maar als je knager door zijn leeftijd minder lenig is, zal hij moeite krijgen met het wassen. Hij kan immers niet overal meer bij en heeft hulp nodig bij het poetsen. Zijn vacht kun je schoonmaken met een vochtige doek en voorzichtig drogen met een warme handdoek.

 

Voorkom een te zware hamster: voeding en snacks

Het gewicht van een oudere hamster kan toenemen doordat hij minder beweegt dan toen hij nog een jonkie was. Wanneer je knaagdier echt in zijn laatste levensfase zit, hoef je hem niet op een streng dieet te zetten. Maar houd zijn gewicht wel een beetje in de gaten; je senior beweegt al iets minder soepel en overgewicht zou zijn gewrichtjes onnodig extra belasten. Natuurlijk mag je ook een hamster op leeftijd verwennen met een lekkere snack, maar doe dat dus met mate.

 

Meer verzorgingstips hamsters

Natuurlijk wil je jouw hamster het allerbeste leven bieden. Zorg daarom voor de juiste bodembedekking en geef je knagertje een hamster-ren.

Op de hoogte blijven van de nieuwste verzorgingstips? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

 

Ja, ik wil de nieuwste verzorgingstips ontvangen

 

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine