De goudhamster – ook wel Syrische hamster genoemd – is een schemerdier. Het dier heeft een bijzondere vacht met verschillende kleuren. Ontdek alles over de winterslaap, verblijf, zintuigen en het gedrag van de goudhamster.

 

De goudhamster in het kort

 

Lichaamslengte:                               13-18 cm

Gewicht:                                             110-170 gram

Hoofd:                                                Rond, met grote zwarte ogen

Vacht:                                                 Dicht, zacht

Levensverwachting:                         1 – 3 jaar

Klasse:                                                Zoogdieren

Orde:                                                   Knaagdieren

Soort:                                                  Goudhamster

 

Kleuren van de goudhamster

De Syrische hamster kent verschillende kleuren. In het wild is de goudhamster roodachtig van kleur en heeft hij een grijze of witte buik. Verder wordt hij gekenmerkt door donkere strepen op de wangen en lichte strepen in de nek.

Met de kleur van de vacht aan de achterkant, is iets bijzonders aan de hand. Deze heeft een agoutikleuring, die wordt veroorzaakt doordat de haren drie kleuren hebben. Iedere haar is zwart, bruin én blond..

 

De tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Het lichaam van de goudhamster

Goudhamsters hebben grote zwarte knopogen die een beetje uitsteken. Ook heeft de goudhamster een staart, deze is ongeveer 1 cm lang en redelijk stomp.

 

Hoe groot moet de hamsterkooi zijn?

Zorg dat de hamsterkooi minimaal één vierkante meter is, maar het is natuurlijk beter om je diertje meer ruimte te geven. Vergroot het oppervlakte door bijvoorbeeld twee verblijven via tunnels met elkaar te verbinden.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

goudhamster kooi

 

Voortplanting

Goudhamsters paren tussen maart en november. Aangezien de vrouwtjes ongeveer elke vier à vijf dagen klaar zijn om te paren in deze tijd, loopt het mannetje van plek naar plek, om te kijken of een vrouwtje al zo ver is. Als de dame niet in de stemming is, kan dit tot ruzie leiden.

Is een vrouwtje wel in de stemming, dan kan het paren de hele nacht duren. Na een draagtijd van ongeveer 16 dagen werpt de hamster haar nestje van 5 tot 10 kleintjes. De moeder zorgt in haar eentje voor de kleintjes, die in het begin kaal en blind zijn.

 

Goudhamsters schemerdieren

Goudhamsters zijn schemerdieren en soms overdag actief. In de natuur brengen de dieren zo’n 90% van hun leven door in hun hol, welke 50 tot 100 cm diep in de grond gegraven is. Verder leven Goudhamsters solitair en komen ze alleen in elkaars territorium om te paren. Tegenover soortgenootjes zijn de dieren doorgaans agressief.

 

De tekst gaat verder onder afbeelding.

 

Winterslaap

Goudhamsters houden soms een winterslaap. Dit doen ze wanneer het kouder is dan 8 graden en wanneer er minder dan 10 uur daglicht op een dag is. Hun lichaamstemperatuur, die normaal zo’n 37-38 graden is, kan dan enorm dalen. Mogelijk lijkt het tijdens de winterslaap alsof je hamster overleden is.

 

Goudhamsters sterk ontwikkeld reukvermogen

Goudhamsters hebben een uitzonderlijk goede reuk, gehoor en tast. Hun zicht is waarschijnlijk slecht. Ze kunnen geen kleuren onderscheiden en zien alleen op een kleine afstand scherp.

 

Geuren belangrijk communicatiemiddel

Geuren zijn zeer belangrijk in de communicatie tussen goudhamsters. Zo scheidt een vrouwtje in het broedseizoen een geur af via haar ventrale klier, onder de buik. Een belangrijke manier om het mannetje duidelijk te maken dat ze klaar is om te paren.  Ook feromonen die de dieren via het orgaan van Jacobson waarnemen, kunnen dit vertellen.  Verder dienen deze stofjes om een territorium te markeren.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

goudhamster reukvermogen

 

Ultrasone geluiden

Naast geuren zetten goudhamsters ultrasone geluiden in om met elkaar te praten. Deze geluiden kunnen ze goed waarnemen en maken ze bijvoorbeeld tijden het paren en verdedigen.

 

Wist je dat…


Alle goudhamsters die we nu houden, stammen af van drie vrouwtjes en een mannetje die in 1931 bij de Syrische stad Aleppo gevonden werden. Professor Aharoni vond daar een hamsterhol van wel 2,5 meter diep. Hij nam de moeder en haar welpjes mee naar de universiteit in Jeruzalem en fokte daar met de jongen.

 

Interessante artikelen voor jou geselecteerd

 

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine