Teckels, ook wel dashonden genoemd, zijn van nature jachthonden. Inmiddels kent dit hondenras maar liefst negen varianten. Ieder met een eigen karakter, maar allemaal even eigenzinnig. Klein maar dapper gaat de Teckel door het leven en bewaakt zijn mensen met veel loyaliteit en doorzettingsvermogen.
Teckels van groot naar klein
Oorspronkelijk werd de Teckel gebruikt voor de jacht op vossen en dassen, daar komt de naam ‘dashond’ dan ook vandaan. Niet alleen renden ze hun prooien achterna, als het moest kropen ze zelfs in holen, net zo lang tot ze beet hadden. En als kleine spierbundels hadden ze vaak succes. Uiteindelijk wilden jagers de honden ook inzetten voor de jacht op kleinere dieren, waaronder konijnen waarvan de holen veel kleiner waren. Zo ontstond de wens om naast de standaard Teckel ook kleinere varianten te fokken.
Verschillende Teckels
Teckels zijn er in drie verschillende ‘maten’ die allemaal in drie vachttypes voorkomen:
- Standaard Teckel: kortharig, langharig, ruwharig
- Dwergteckel: kortharig, langharig, ruwharig
- Kaninchen Teckel: kortharig, langharig, ruwharig
De kortharige Teckels worden gezien als de originele honden. Langharige Teckels zijn ontstaan door de kruising Setter X Cocker Spaniël, voor de ruwharige viervoeters zijn terriërs betrokken in het fokproces. Alle drie de vachttypes hebben specifieke karaktertrekken. Met name de borstomvang bepaalt om welke groottevariëteit het gaat. De Standaard, Dwerg- en Kaninchen Teckel verschillen onderling ook in gewicht.
Borstomvang en gewicht
Standaard Teckel: borstomvang meer dan 35 cm, gewicht 9 kilo
Borstomvang Dwergteckel: borstomvang 30 -35 cm, gewicht 5-7 kilo
Kaninchen Teckel: borstomvang 30 cm, gewicht tot 3,5 kilo
Het uiterlijk van de Teckel
Het uiterlijk van alle Teckels is misschien het best samen te vatten in één woord: langgerekt. Natuurlijk is er de typische lange rug waar dit hondenras om bekend staat, maar ook hun borst is opvallend diep en breed t.o.v. de korte maar krachtige poten. De slanke hals van de Teckel zet zijn kop parmantig rechtop, de ogen staan zacht maar waakzaam in hun kassen. En tot slot is er nog de puntige neus die de hond helpt allerlei geursporen op te pikken.
Teckelharen
Kortharige en langharige Teckels zijn gladharig, de lange haren hangen stijl naar beneden. De ruwharige hond heeft korte, stugge haren en kent naast de vachtkleuren van de andere Teckels nog een andere kleurcombinatie.
Vachtkleuren
De erkende vachtkleuren op een rij:
- Eénkleurig rood, roodgeel en geel
- Tweekleurig zwart of donkerbruin met roestbruine, gele tekening.
- Gestroomd: rood of geel met een tekening van fijne strepen
- Extra erkende vachtkleur voor de ruwharige Teckel: grijs/bruin
De vachtverzorging
Bij kortharige Teckels is af en toe borstelen voldoende. Dit doe je één keer per week, tijdens de rui twee tot drie per week. De langharige honden van dit ras borstel je echter dagelijks om te voorkomen dat de haren gaan klitten. Als je de viervoeter als pup verwelkomt, laat je hem vanaf het begin aan dit proces wennen. Daarnaast moeten de haren bij de voeten zo nu en dan bijgeknipt worden. Controleer bij langharige Teckels ook regelmatig de haren die in de oren groeien. Indien nodig dun je de vacht daar uit.
Een ruwharige Teckel borstel je één keer per week, alleen in de rui wat vaker. Daarnaast is het belangrijk dat hij twee keer per jaar geplukt wordt bij een trimsalon. Zijn typische baard moet af en toe bijgeknipt worden. Bekijk onze selectie borstels voor uw teckel: h1 { font-size: 25px; } Bekijk onze selectie borstels voor uw teckel: Links var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686305200081", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000108151741","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Mister%20Mill%20Professionele%20Slicker%20Hondenborste...","linkSubId":""}; var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1686305369338", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9200000010749394","familyId":"","siteId":"1058902","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":true,"button":true,"linkName":"Furminator%AE%20Hond%20langhaar%20-%20Vermindert%20Haaruit...","linkSubId":""};
Meer tips voor de vachtverzorging
Het karakter van de verschillende Teckels
Teckels zijn vrolijke, intelligente en actieve honden met een eigen willetje en behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Verder zijn de honden waakse blaffers die erg gericht zijn op hun ‘roedel’.
De kortharige honden van dit ras zijn daarnaast vriendelijk, meegaand, maar kijken bij vreemden wel eerst de kat uit de boom. Ze wille weten wie ze tegenover zich hebben en wat ze van hem of haar kunnen verwachten. De ruwharige Teckel heeft een pittiger karakter, deels doordat hij terriërs in zijn oorspronkelijke bloedlijn heeft zitten. De langharige Teckels zijn juist de gevoelige broertjes en zusjes. Zij zijn het meest aanhankelijk van alle vachttypes, soms verlegen en schrikachtig. Met een liefdevolle en uitgebreide socialisatie geef je deze honden meer zelfvertrouwen.
Naar buiten toe
Het jachtinstinct zit nog steeds in dezen honden. Ze hebben dan ook veel beweging nodig en kunnen het buiten behoorlijk druk hebben. Interessant geurtjes of dieren die voorbij komen moeten natuurlijk achterna gezeten worden! En zie een Teckel dan nog maar eens terug te krijgen, hij ziet het immers als zijn taak een prooi te vangen en opgeven komt in zijn woordenboek niet voor. Honden van dit ras kunnen dan ook alleen loslopen als er intensief getraind is met het terugkomen. En zelfs dan moet je de lichaamstaal van je hond goed in de gaten houden, want wat de natuur hem ingeeft is vaak sterker dan het aangeleerde.
Alleen blijven
Teckels vinden het alleen thuis blijven vaak geen succes, dat heeft met hun baasgerichtheid en alerte karakter te maken. Deze honden zijn gewoon het liefst heel de dag bij hun ‘mensenroedel’ en snappen weinig van solo door het leven gaan. Natuurlijk kun je het alleen blijven wel stapsgewijs oefenen, maar besef dat je hond het gelukkigst is als jullie samen zijn.
Leuke activiteiten voor Teckels
Deze actieve honden bewegen graag en zijn altijd wel in voor een spelletjes waarbij ze iets moeten vangen. Met jachttraining en intelligentiespelletjes waarbij gezocht moet worden doe je ze dan ook een groot plezier.
Voorzichtig met de lange rug
De langgerekte rug van een Teckel vraagt om extra voorzichtigheid. Let bijvoorbeeld goed op hoe je de hond oppakt. Lift hem nooit in het midden van de romp en ondersteun zijn hele lijf zo goed mogelijk, bijvoorbeeld door het op je hele arm te laten rusten. Verder houd je bij dit hondenras het gewicht extra goed in de gaten. Overgewicht is überhaupt belastend voor hondengewichten en -botten, maar de lange rug van de Teckel heeft zeker zwaar te lijden bij extra kilo’s.
Hoe oud worden deze honden?
Teckels worden gemiddeld zo’n 12 tot 16 jaar oud. Met de juiste verzorging, activiteiten en liefdevolle aandacht houd je je hond zo lang mogelijk fit en gelukkig.
Ongewenste gasten voor de Teckel
Zowel binnenshuis als buiten kunnen Teckels parasieten tegenkomen die de viervoeters het leven moeilijk maken. Denk bijvoorbeeld maar aan vlooien, teken en wormen. Ze veroorzaken lichamelijk klachten en kunnen ziekteverwekkers overbrengen. Bescherm je hond daarom heel het jaar door tegen deze ongewenste gasten en nare ziektes. Overleg met je dierenarts welke preventieve middelen het best bij je dier passen.
Erfelijke ziektes
Net als bij andere hondenrassen komen bij Teckels erfelijke ziektes voor. Ze blijken gevoelig voor onder meer:
Bij Nederlandse Teckels met een erkende stamboom moeten de moeder- en vaderhond een ECVO-oogonderzoek ondergaan.
Bron: Hart voor Dieren Magazine, Raad van Beheer, LICG