Een puppy uitlaten is een prachtige uitdaging. Misschien een beetje bang in het begin, hyper-enthousiast zodra hij vaker buiten is geweest. Maar hoe lang loop je met het kleintje en hoe vaak laat je een puppy uit? Tips voor leuke én verantwoorde wandelingen met je kleine viervoeter.

 

Hoe lang moet je een Puppy uitlaten?

Bij het uitlaten van je puppy is het belangrijk dat hij niet te lang loopt. Zijn spieren en gewrichten zijn namelijk nog in ontwikkeling, en een te zware belasting kan voor pijn en gewrichtsproblemen zorgen. Maar wat is een goede tijd om te wandelen met je kleintje? Gebruik deze richtlijn:

Aantal weken dat een pup oud is = het aantal minuten per wandeling

Maar ook bij het volgen van deze formule is het belangrijk dat je de puppy goed in de gaten houdt. Heeft hij nog energie na het wandelen en gaat hij een volgende ronde weer enthousiast mee? Dan was jullie looptijd goed.

 

Hoe vaak moet je een puppy uitlaten?

Bij pups ontkom je niet aan een zindelijkheidstraining. Dit betekent vaak naar buiten en tussentijdse plasjes, ook ’s nachts. Zo lang je puppy nog niet zindelijk is laat je hem iedere keer na het eten, spelen of slapen even naar buiten. Daarnaast moet je een puppy vier keer dag uitlaten.

 

Ongelukjes gebeuren…

Als je pup nog niet zindelijk is maak je waarschijnlijk meerdere ongelukjes in huis mee. Het is heel belangrijk om dan niet boos te worden. Straffen is zinloos en ongewenst. Het arme kleintje heeft simpelweg nog geen controle over zijn blaas en darmpjes. Neem je puppy direct mee naar buiten als hij in huis plast of poept. Ruim daarna de rommel op en zorg dat je hond dit niet ziet. Anders ervaart hij dat misschien als een vorm van aandacht. Maak de plek grondig schoon zodat alle geurtjes verdwijnen. Daarmee voorkom je dat je viervoeter dit als zijn vaste plas- en poepplek gaat zien.

 

puppy uitlaten zindelijk

 

Hoe loop je met een jong hondje?

Bij een gezonde volwassen hond zorg je tijdens het uitlaten voor afwisseling in oppervlaktes en bewegingssnelheid. Maar bij het uitlaten van een puppy moet je daarin juist heel voorzichtig zijn om de jonge spieren en gewrichten te beschermen. Laat je kleintje daarom rechtlijnig en op een rustig tempo lopen. Stippel jullie route bovendien zo uit dat hij alleen over vlakke ondergronden wandelt.

 

Buiten kan in het begin eng zijn

Buiten komen er veel nieuwe dingen af op je puppy. Ga maar na; allerlei geuren, geluiden, soortgenoten, andere dieren én mensen die hij nog niet kent. Na een tijdje zal je pup hier enthousiast van worden, maar in het begin kan hij dit erg spannend vinden. Sommige kleintjes worden er zelfs een beetje bang van. Misschien kruipt je pup achter je weg of trilt hij een beetje. Geef hem in dat geval de tijd om te wennen, maar ga niet direct terug. Daarmee zou je zijn angstige gedrag bevestigen. In plaats daarvan blijf je rustig en neutraal tegen je hond praten, en beloon je hem zodra hij weer met je meeloopt.

 

puppy uitlaten: socialisatie

 

Socialisatie bij het puppy uitlaten

De uitlaatrondes zijn voor je puppy een goed moment om kennis te maken met andere soortgenootjes. Dat is perfect voor zijn socialisatie mits je het kleintje hierin begeleidt. In zijn enthousiasme zal hij mogelijk iedere hond willen bespringen of zich mengen in wilde stoeipartijtjes. Het is voor hem ondenkbaar dat er honden zijn die niet dolblij van hem worden. En dat volwassen soortgenootjes mogelijk te sterk zijn, komt ook niet in hem op. Maar wanneer het er te ruig aan toe gaat, kan dat blessures opleveren. Houd je pup daarom altijd aangelijnd. En merk je dat een hond hem negeert? Loop dan gewoon samen rustig door.

 

Regeltjes zijn nog lastig

Als een pup eenmaal gewend is aan het buitenleven, betekent het uitlaten voor hem nog maar één ding: spelen!!!! Het netjes aan de lijn lopen zal hem dan echt een zorg zijn. En wat dacht je van zijn soortgenoten? Misschien voelt hij zich al een hele bink en ‘oefent’ hij met korte blafjes. Het is daarom belangrijk om de lessen van de puppycursus juist ook tijdens het uitlaten te oefenen. Geef je kleintje echter wel de ruimte om zelf te ontdekken. Trekt hij aan de lijn? Geef dan geen ruk aan de riem, dat kan alleen maar nekletsel opleveren. Blijf stilstaan en beloon je hond zodra hij weer naar je toekomt.

“Een puppy uitlaten gaat met vallen en opstaan, maar samen komen jullie er wel!” –  Nique, Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips