Een constant gespannen lijn of keihard trekken gaat op je zenuwen werken en de hond heeft er ook stress van. Met onze tips loopt jouw viervoeter netjes mee aan de lijn.

 

1. Nooit aan de lijn rukken

Geen enkele goede trainer raadt aan om flink aan de lijn te trekken als je wilt dat je hond netjes aan de lijn loopt. Dit is schadelijk voor de gezondheid van je hond. Stop in plaats daarvan met lopen en trek de aandacht van je hond: door zacht te fluisteren of met iets lekkers. Ga door zodra de lijn los hangt. Staat de lijn weer gespannen, stop dan  opnieuw en herhaal.

netjes aangelijnd lopen

2. ‘Aan de voet’ of ‘bij mij?’

Het keurig en continu ‘aan de voet lopen’ is zeer vermoeiend voor een hond en niet geschikt voor dagelijks wandelen. Het (niet per se uitgesproken) ‘bij mij’ vereist dat de hond ervoor zorgt dat hij zich aanpast aan jouw snelheid, zodat de riem losjes blijft zitten. Het maakt niet uit of hij rechts, links, voor, of achter je loopt. En hij hoeft zijn hoofd niet tegen je knie te houden, maar kan lekker snuffelen en zijn omgeving in het oog houden.

3. Laat duidelijk merken waar jullie naartoe lopen

Wil je draaien, stoppen of sneller lopen, geef dit dan duidelijk aan. In woorden, met je ogen en je hele lichaam. Je hond zal dit registreren en zal na verloop van tijd correct reageren. Stop alsjeblieft nooit abrupt, want dan trek je aan de riem.

4. De juiste lijn

Ongeacht of je een flexlijn of een normale lijn hebt: hij moet ongeveer twee tot drie meter speling hebben. Als hij te kort is, wordt de hond ernstig beperkt in zijn bereik en komt hij in de verleiding om terug te ‘vechten’. Als de lijn te lang is, zal jouw invloed op het gedrag van je viervieter worden verminderd en zal hij moeilijker te corrigeren zijn. 

hond trekt aan de lijn

5. Als je hond altijd aan de lijn trekt

Begin dan helemaal opnieuw. Doe dit in een prikkelvrije omgeving, met slechts een paar stappen per keer en onmiddellijk belonen als de lijn los blijft hangen. Houd de traktatie niet voor zijn neus, anders zal hij zich daarop concentreren en niet op jou. Later vermijd je lastige plekken zoveel mogelijk.

6. Belonen heeft zin

Hoe raar het ook klinkt: Als je hond enkele meters met een losse lijn heeft gelopen, beloon je hem door ‘goed zo!’ of ‘braaf!’ te zeggen. Dat hoort hij graag en hij ziet al snel het verband met waar hij mee bezig is. Bovendien verlicht het een eventuele gespannen situatie en ga jij je er ook vrolijker door voelen.

7. Nervositeit is aanstekelijk

We weten het allemaal en desondanks gaan we gespannen en klaar om in te grijpen wandelen met een notoire lijntrekker. Helaas breng je dit gevoel over op je hond. Hij raakt dan ook gespannen en zoekt naar een uitlaatklep voor die spanning. Dus: neurie een deuntje en denk aan iets leuks. Daarmee bied je je hond zekerheid.

 

Uit: Hart voor Dieren 7.2020

Ook interessant voor jou:
Opvoeden zonder omkopen
Loslopen: oefentips

Nieuwsbrief