Dat de socialisatiefase van een puppy belangrijk is, weten de meeste hondeneigenaren wel. Maar wat is het precies en hoe werkt het socialiseren in het hondenbrein? En hoe lang duurt de socialisatiefase van een hond?

 

Wat is de socialisatiefase van pups?

De socialisatiefase is de periode waarin puppy’s sterk open staan voor het aanleggen van sociale banden en ze actief contact zoeken met vreemden. Ze raken in deze fase ook snel gewend aan nieuwe plaatsen en karakteristieke geluiden, geuren en visuele indrukken. De socialisatiefase van je puppy duurt grofweg van de 4e levensweek t/m 12e week, soms nog iets langer..

 

Ook ongeboren puppy’s worden al sociaal beïnvloed

In de hersenen van ongeboren pup heerst chaos. Zenuwcellen worden verspreid door het groeiende embryo en bevinden zich in alle uithoeken. De hersenen zijn al voor de geboorte druk met het aanleggen van allerlei verbindingen. De routes van deze ‘circuits’ zijn grotendeels genetisch bepaald. Toch hebben bij de verdere opbouw de eerste omgevingsinvloeden in de baarmoeder al invloed. Bijvoorbeeld wat de moederhond eet, waar ze voor terugdeinst en haar contact met sociale partners.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Socialisatiefase puppy ongeboren

 

Impact omgeving en vroege ervaringen

Eenmaal geboren hebben de omgeving en de eerste ervaringen van een puppy grote invloed. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is dat het kleintje lang genoeg in zijn nestje verblijft, in een huiselijke en veilige omgeving.

 

Hulp van de natuur bij het socialiseren

Meestal is tijdens de eerste levensweken van je pup de invloed van genen nog heel vaag. Dit is een trucje van de natuur. Hoe minder details op dat moment zijn bepaald, hoe makkelijker de hondenhersenen zich aan kunnen passen aan verschillende leefomstandigheden. En vroeger bepaalde het aanpassingsvermogen van een wilde hond zijn overlevingskansen.

 

De mens is onbegrijpelijk…

Doordat honden zo’n groot aanpassingsvermogen hebben kunnen ze ook met mensen samenleven. Want geloof één ding maar; mensen zijn gekke wezens voor viervoeters. Ze verhuizen regelmatig, zijn druk, de samenstelling van hun ‘roedel’ verandert regelmatig én ze gebruiken soms gekke wielen in plaats van te lopen… Voor de hond is onze wereld onbegrijpelijk. Bovendien krijgt hij er te maken met allerlei onnatuurlijke prikkels, waar hij eigenlijk niet op toegerust is. En dat zou hem een gevoel van onveiligheid kunnen geven. Je puppy heeft jouw hulp daarom nodig om wegwijs te geraken in onze maatschappij.

 De tekst gaat verder onder de afbeelding.

socialisatiefase puppy leren

 

Stabiele socialisatiefase

Ondanks onze eigenaardigheden lukt het honden toch aan ons te wennen als ze een veilige, stabiele socialisatiefase doorlopen. Honden zijn erg gericht op mensen, ook als pup, en nieuwsgierig. Ze communiceren met ons en ze leren onze gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen kennen. Dankzij deze eigenschappen kunnen we een puppy helpen om onze wereld te begrijpen. Timing is hierbij wel cruciaal. Het vermogen om te leren en veranderingen op te pikken, verandert namelijk in de loop van de eerste levensmaanden.

 

Ook tijdens de socialisatiefase is voldoende rust belangrijk

Voordat je tijdens de socialisatiefase je pup bombardeert met allerlei nieuwe ervaring, nog even een waarschuwing. Nieuwe ervaringen, op allerlei verschillende vlakken, zijn belangrijk voor de ontwikkeling van puppy’s. Maar kwaliteit gaat echt boven kwantiteit. Bovendien heeft je kleintje ook veel rust nodig om nieuwe indrukken te verwerken. Overprikkeling en stress kunnen anders op de loer liggen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Socialisatiefase puppy: rusten

 

Iedere pup is anders

Iedere puppy kan nieuwe dingen leren, maar ieder kleintje zal zijn eigen tempo en voorkeuren hebben. Al bij de eerste stapjes in huis zullen bepaalde dingen opvallen. Maar vergis je niet: dit is ook voor je pup een spannend moment en hij moet wennen. Spanning kan daardoor even een schaduw leggen over zijn ‘normale doen’. Zorg vooral voor een ontspannen sfeer en geef je kleintje de tijd. Ontdek wat hij leuk vindt en hoe hij nieuwe dingen het best oppakt.

 

Nieuwe dingen zijn leuk!

Het is belangrijk om vanaf het begin aandacht te geven aan de socialisatiefase. Maak je puppy duidelijk dat er in de nieuwe omgeving leuke en lonende ervaringen op hem wachten. Zo leert hij zonder angst nieuwe dingen tegemoet te treden. Je pup zal hierdoor uitgroeien tot een viervoeter met een ijzersterk vertrouwen die consistent op zijn omgeving reageert.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief