De hermelijn komt ook in Europa voor, maar wat weten we eigenlijk van deze marterachtige? Ontdek alles over het uiterlijk, gedrag, leefgebied en de voortplanting van hermelijnen.

 

Hermelijn in het kort

Lichaamslengte hermelijn: vrouwtjes: 17 – 25 cm, mannetjes: 20 – 30 cm
Gewicht: vrouwtjes: 200 – 250 g, mannetjes: 300 – 350 g
Levensverwachting: 2 – 7 jaar
Voorkomend in: Europa, Azië, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland
Leefomgeving: bossen, houtwallen, duinen, akkers, vochtig terrein
Wetenschappelijke naam: Mustela erminea

 

Het uiterlijk van de hermelijn

De hermelijn heeft, net als alle andere marterachtigen, een langgerekt en slank lichaam. De poten zijn kort en stevig. De staart is 8-12 cm lang en geeft steun wanneer het dier op zijn achterpoten staat.

Hij heeft een klein hoofd met een spitse snuit. De ogen zijn groot en donker, de oren klein en rond.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hermelijn

Vacht verkleurt met het seizoen mee

De kleur van de vacht verandert naargelang het seizoen: in de zomer donkerbruin met lichte plekken aan de onderkant van het lichaam, in de winter is de hermelijn helemaal wit met een zwartgekleurde staartpunt.

In zeer koude gebieden blijven hermelijnen het hele jaar door wit, in warmere gebieden houden ze juist hun bruine kleur aan.

 

Voortplanting met bijzondere draagtijd

Hermelijnen paren in april. De mannetjes wedijveren in deze periode luidruchtig om de vrouwtjes. Na de paring gaat het mannetje onmiddellijk zijn eigen weg.

Zodra de bevruchting plaats heeft gevonden, verkeerd de eicel van de hermelijn in een soort slaaptoestand. Pas na 8 tot 10 maanden begint de actieve draagtijd. Deze duurt slechts 10 weken. In het voorjaar bevalt een vrouwtje dan, gemiddeld van 5 tot 7 jongen.

 

Van jong naar volwassen hermelijn

De babyhermelijntjes wegen slechts 4 gram en hebben een witte vacht. Ze zijn de eerste 5 weken van hun leven blind. De moeder zoogt haar nakomelingen twee maanden lang, maar voegt al na drie weken voorgekauwd vlees toe.

Het jagen leren de jongen van hun moeder. Hier oefenen ze al mee terwijl ze nog worden gezoogd. Aan het begin van de winter gaan ze hun eigen weg. De vrouwtjes zijn dan al geslachtsrijp, de mannetjes kunnen pas paren vanaf de leeftijd van een jaar.

 

Leefomgeving divers

De hermelijn lijkt geen voorkeur te hebben voor specifieke gebieden; hij leeft in bossen, moerassen, duinen, houtwallen, bergen en weilanden. De enige voorwaarde die een hermelijn, is dat er voldoende schuilplaatsen zijn, die hij zelf bekleedt met bladeren en mos

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

 

 

 

Solitaire dieren

Hermelijnen leven solitair. Alleen in het paarseizoen hebben ze interactie met soortgenoten. Hun territorium kan tot 40 hectare groot zijn. De dieren zijn voornamelijk actief in de schemering en ‘s nachts. Overdag trekken ze zich terug in beschutte schuilplaatsen.

 

Uitstekende zintuigen

De hermelijn heeft een zeer goed gezichtsvermogen. Hij kan zelfs kleuren onderscheiden en zich dus ook bij daglicht optimaal oriënteren. Daarnaast zijn ook het reukvermogen en het gehoor uitstekend. Zijn goed functionerende zintuigen maken van de hermelijn een goede jager.

 

Voedsel: echte vleeseter

De hermelijn voedt zich uitsluitend met vlees. Hij jaagt op muizen, mollen, konijnen, insecten en reptielen, maar ook vogels en vissen staan op hun menu. De hermelijn overmeestert zijn prooi met een snelle en doelgerichte bijt in de nek.

Als er verschillende prooidieren in de omgeving zijn, worden ze allemaal gedood voordat de eerste dieren naar de schuilplaats worden gesleept. Alleen daar eet de hermelijn zijn voedsel.

Vanwege de bouw van hun lichaam hebben hermelijnen een hoog energieverbruik en dus een hoge voedingsbehoefte. Daarom zijn ze vrijwel altijd op jacht.

 

Klein aantal hermelijnen haalt maximale leeftijd

Hoewel hermelijnen in theorie maximaal zeven jaar oud kunnen worden, zijn slechts enkele dieren ouder dan twee jaar. De reden: hun vijanden. Vossen, dassen en roofvogels vormen een dodelijk gevaar voor hermelijnen. Ook de mens is een vijand; de hermelijn wordt helaas nog steeds gevangen voor de productie van bont.

 

Ontdek ook deze interessante Wildlife-artikelen

 

 

 

Bron: Hart voor Dieren Magazine