De bever staat vooral bekend om zijn kunstige dammen. In dit artikel lees je alles over de kenmerken, het uiterlijk, de voortplanting en allerlei andere informatie over dit dier.

Informatie:

Lichaamslengte:                               70-100 cm
Gewicht:                                             20-35 kg
Levensverwachting:                         10-20 jaar
Komt voor in:                                    Noord-Amerika, Scandinavië, Polen, Baltische staten, Rusland, Frankrijk, Duitsland
Leefomgeving:                                  Rivieren en beken
Soorten:                                             Europese bever, Canadese bever. In Duitsland is de bever in gevaar, in Oostenrijk en Zwitserland zelfs bedreigd.
Klasse:                                                Zoogdieren
Familie:                                              Knaagdieren
Geslacht:                                            Castor

Verschijning

De bever heeft een gedrongen lichaamsbouw. Zijn ogen en oren zijn klein en zijn oren kan hij, net als zijn neus, tijdens het duiken. Bevers brengen een groot deel van hun leven onder water door en daar zijn zij dan ook goed op aangepast. Zo hebben ze zwemvliezen tussen de tenen van hun achterpoten en hebben ze een harde, geschubde staart die als roer dient. De rest van het lichaam is bedekt met een hele praktisch, waterafstotende vacht. Bij de anus zit  een klier die een bepaald vet (castoreum ofwel bevergeil) produceert die de bever over zijn lichaam verdeeld. De Canadese bever is roestachtig van kleur, de Europese bever is licht- tot donkerbruin.

Voortplanting

Aan het begin van het jaar, zo tussen januari en maart, is het paartijd voor de bever. De bevers paren in het water en na ongeveer 105 dagen worden de jongen geboren. De vader, die monogaam samenleeft met zijn bevervrouwtje, moet dan tijdelijk de ‘woning’ verlaten. Ook  de kinderen van het jaar ervoor moeten even weg. De knaagdieren leven samen in gezinsverband, meestal met drie generaties bij elkaar. Wanneer de dieren ongeveer twee jaar oud zijn, is het tijd voor hen om op eigen benen te staan. De moeder bevalt ieder jaar opnieuw en de jongen moeten plaats maken voor de nieuwe generatie. Na drie-vier jaar zijn bevers seksueel volwassen.

de bever bouwt een dam

Levensstijl en gedrag

Wanneer we het hebben over de bever, denk je al snel aan zijn indrukwekkende bouwwerken als dammen. De bever bouwt deze woning helemaal zelf. Het begint met het knagen van takken en boomstammen tot deze omvallen. Met een beetje zand, modder en stenen, metselen ze van de takken hun bouwwerk. Dit begint onder water en moet boven het waterniveau uitkomen. Nog even stuken met klei en de dam is klaar. Zo’n bouwwerk kan tot wel 1,5 meter hoog worden en er zijn zelfs beverdammen gezien die meer dan honderd meter lang waren. Is een rivier erg breed? Dan beperkt de bever zich tot de oever. Het zijn behoorlijke goede duikers, de bever kan tot wel 15 minuten onder water blijven. Bevers markeren hun woning met castoreum.

Eten

Bevers zijn vegetariërs. Ze eten kruiden, struiken, jonge scheuten, waterplanten en boomschors. Castoreum staat bekend om zijn medicinale werking en onderzoekers nemen aan dat dit komt door het dieet van de bevers. Castoreum word al sinds de middeleeuwen als medicijn voor bepaalde kwalen gebruikt en zelfs vandaag de dag kom het nog voor in de homeopathie.

Wist je dat

Er is in het verleden veel gejaagd werd op de bever. Men was uit op het castoreum, maar ook op zijn pels. Daarnaast werd het vlees van de bever in de middeleeuwen als een culinair hoogstandje gezien. Bevergebraad was een ware delicatesse.