Als je meerdere katten in huis wilt houden, pas je de leefomgeving daarop aan. Deze van oorsprong voornamelijk solitair levende dieren hebben hun eigen regels, behoeften en karakters. Maar houd je daar rekening mee, dan kan het samenleven in een meerkattenhuishouden heel harmonieus zijn.
Meer katten vragen om meer zorg en aandacht
Voordat je besluit om nog een kat in huis te verwelkomen, moet je jezelf eerst iets afvragen… Kan ik de zorg voor meer katten wel aan? En daarbij gaat het zowel om praktische als financiële zaken. Heb je voldoende ruimte en tijd? De dieren verdienen immers de beste zorg en aandacht.
Als de omstandigheden niet goed zijn
Het laten samenleven van katten kan alleen als de omstandigheden goed zijn. Anders zal de spanning zich al snel opbouwen. Een kat begint te domineren over zijn soortgenootje, ‘pest’ hem of valt hem zelfs openlijk aan. Soms lijkt de sfeer in huis harmonieus, maar blijkt uit subtiele signalen een stille oorlog. En die wordt vaak pas duidelijk bij structurele gedragsproblemen. Maar bied je de juiste huisvesting en voorzie je in hun behoefte, dan kunnen meerder katten heel gelukkig zijn met elkaar.
Maar, een kat is toch solitair?
Van nature leven katten alleen, maar tijden veranderen en huistijgers soms ook. Mogelijk leert een kat te leven met een soortgenootje en sommige katten hebben zelfs behoefte aan een maatje.
Zoek een goede combinatie
De beste match onder katten is jong bij jong, oud bij oud en kater bij een kater, poes bij poes. Kijk daarnaast ook naar het karakter van de katten. De ene huistijger is zeer verdraagzaam, terwijl de ander dominanter is. Die twee bij elkaar kunnen een goede combinatie zijn, net als twee verdraagzame dieren. Maar twee ‘haantjes’ bij elkaar, is vragen om conflicten. En dan zijn er natuurlijk ook katten die een soortgenootje simpelweg nooit zullen accepteren in hun huis. Vraag daarom bij adoptie altijd goed door over de geschiedenis van een huistijger en zijn ervaring met andere dieren.
Kattenbakkenpraat
Katten zijn erg gesteld op hygiëne, heel belangrijk wanneer het op kattenbakken aankomt. Is hun toilet vies of moeten ze hem delen? Dan is de kans groot dat je huistijgers hun behoefte liever naast de bak doen. Zorg daarom voor voldoende en schone kattenbakken. De vuistregel voor het minimaal aantal toiletten: aantal katten + 1. Het liefst heeft iedere kat 2 bakken voor zichzelf; één voor de grote boodschap en één voor de kleine.
De 7 belangrijke tips voor kattenbakken
Ruimte, ruimte en nog eens ruimte!
Ook als de katten dikke vrienden zijn, blijven het dieren die hun eigen ruimte nodig hebben. Eén van de basisregels voor een meerkattenhuishouden is dan ook ‘niet meer katten dan de woning kamers heeft’. Maar er is meer om rekening mee te houden. Deel de kamers zo in dat je kat altijd een tweede ontsnappingsroute heeft. Anders heeft zijn soortgenootje de mogelijkheid hem te blokkeren.
Drink – en voerplaatsen
Meer katten betekent ook meer drinkplaatsen in huis. Op die manier kan ieder ‘groepslid’ drinken wanneer hij wil en dit in alle rust doen. Dat geldt ook voor de voerbakken. Door die te spreiden door het huis voorkom je een strijd om het eten. Iets wat de harmonie in huis ook op latere momenten goed zal doen.
Oase van rust
Zorg voor meer fijne lig – en schuilplaatsen dan het aantal katten in je huishouden. Plaats de rustplekjes bovendien door heel het huis. Hierdoor kunnen je dieren zich terugtrekken als ze dat willen. Alleen zo kan iedere kat op elk moment van de dag ontspannen. Vaak hebben huistijgers al snel hun eigen favoriete plekje. Alhoewel sommige katten hun schuilplekje graag met een huisgenootje delen.
Indoor speelterrein
Spelen heeft een belangrijke functie voor katten. Zorg dat iedere kat zijn eigen speelgoed heeft en geef bij voorkeur ieder dier een eigen krabpaal. Als het uiteindelijk klikt tussen de dieren zullen ze misschien samen dollen in hetzelfde kattenmeubel.
Waarom spelen zo belangrijk is voor katten…
Geef katten de tijd om aan elkaar te wennen
Je katten bepalen met wie ze vrienden worden en wie ze in hun territorium dulden. Dus ook als je alles goed inricht voor meerdere katten in huis en een goede match vindt, het is allemaal aan hen. Geef je dieren de tijd om aan elkaar te wennen en forceer niets. Mogelijk worden het ‘friends forever’ of accepteren ze elkaar maar doen ze niets samen. Allebei is prima. Zijn er veel ruzies onderling en blijven de katten onrustig? Dan moeten de dieren van elkaar gescheiden worden.
Ook interessant voor jou:
- Bah, dat lust ik niet – tips voor kieskeurige katten
- Waarom katten zo graag verzamelen
- Een veilig kattenluik