Ook vogels willen spelen en kun­nen daartoe aangemoedigd worden. Het is niet alleen be­langrijk om plezier te hebben, maar ook om de dieren gezond en fit te houden. Al is het wel moeilijk om variatie erin te vinden. Daarom hier een paar tips zodat ook jij, je vogel bezig kunt houden. 

Klimmen is een goed idee

Klimmen is de gemakkelijkste manier om te spelen. Zelfs vogels die van nature geen goede klimmers zijn, maken graag gebruik van klimbomen en takken. Ook zitten de meeste vogels graag op een schommel, ook al vallen ze er vaak bijna af tijdens de eerste pogingen. In plaats van een schommel kunnen ook los ge­spannen lijnen worden bevestigd, die hebben hetzelfde effect als een schom­mel. Eenvoudige spelletjes en klim- en schommelmogelijkheden zijn leuk, maar ook goed voor de fysieke training en een minimale conditie van je vogels.

Spellen met een balletje

Houten balletjes zijn bij de meeste vo­gels favoriet. Vooral zeer speelse soorten, zoals papegaaien en parkieten, grijpen de bal met hun snavel en dragen hem rond of gooien er enthousiast mee. Am­bitieuze vogels dragen een balletje ook graag naar de hoogste tak om hem dan van zo hoog mogelijk te laten vallen.

Evenwicht trainen

De wip is ook erg populair bij vogels. Enthousiast rennen ze vrolijk van de ene naar de andere kant en weer terug. Dit is soms zo leuk voor de dieren dat ze zichtbaar geïrriteerd raken als een ande­re vogel hun speeltje in beslag neemt. Veel vogels beleven evenveel plezier aan een houten wiel met een verlengde as, waarop de vogels hun evenwicht moeten proberen te bewaren. Als ze het eenmaal onder de knie hebben, rollen ze vrolijk rond met hun geliefde speelgoed.

Altijd natuurlijk

Ladders van natuurlijk materiaal (bijv. van hout met schors) dienen de dieren niet alleen als kliminstrument, maar no­digen ook uit om lekker te beknagen. Zorg ervoor dat het ‘vogelmeubel’ niet met schroeven of spijkers is gemon­teerd; dit geeft risico op blessures. Na­tuurlijk is er veel speelgoed te koop in dierenwinkels. Veel dingen waar je je vogels een groot plezier mee doet, kun je echter ook gemakkelijk zelf regelen. Je hoeft alleen maar je ogen open te hou­den en je fantasie de vrije loop te laten. Probeer je vogels bijvoorbeeld eens warm te maken voor een pingpongbal. Ze vinden het vaak geweldig om hier­mee te spelen.

Stress vermijden

Geef je vogels geen spiegels en ander glimmend speelgoed, zoals belletjes. Ze denken dan een soortgenoot in de reflectie te zien en soms proberen ze de­ze zelfs te voeren. Omdat de verwachte reactie uitblijft, worden ze niet zelden wanhopig door het gebrek aan interactie of worden ze boos. Deze stress moet je je gevederde vriend besparen. Het is veel beter om meteen (minimaal) een twee­de soortgenoot bij je vogels te zetten. Die wordt meestal met vreugde begroet en dan kan een levenslange vriendschap beginnen.

Een of twee, of drie…?

Vrijwel alle papegaaien en parkieten zijn van nature groepsdieren, wat betekent dat ze gezelschap nodig hebben. Je moet je dus heel veel bezighouden met de vogel of – lie­ver nog – minimaal een soortgenootje erbij zetten (of een groepje). Zoek eerst uit welke vogelsoort het beste past bij jouw situatie en de leefomgeving die je kunt bieden. Voor sommige soorten heb je ervaring nodig.