Veel diersoorten worden momenteel bedreigd door stroperij en klimaatverandering. Wij stellen er tien aan je voor die het zwaar hebben om te overleven.

 

 

aziatische leeuw

 

  1. Aziatische leeuw

    Gurjarat in India is het laatste toevluchtsoord van de Aziatische leeuw. Er zijn nog maar zo’n 175 vruchtbare exemplaren over en ze leven daar. Het is een ondersoort van de Afrikaanse leeuw: de dieren zijn kleiner en de manen van het mannetje zijn minder uitgesproken als bij de Afrikaanse verwanten. Ook de staart is kleiner. Veelal leven er tot zo’n zes vrouwtjes samen met elkaar en hun jongen. In de schemering en ‘s nachts gaan de leeuwinnen gezamenlijk op jacht: op hun menu staan antilopen, herten en wilde zwijnen. Of het kleine neefje van de Afrikaanse leeuw in het wild zal kunnen blijven bestaan, is momenteel nog erg onzeker.

    Beeksalamander

  2. Luristan beeksalamander

    Zijn thuis is het Zagrosgebergte in Iran. Zijn rode kleur dankt deze salamander aan de kreine krabbetjes die hij eet. Het aantal in het wild levende exemplaren ligt helaas nog maar in de drie cijfers; het diertje wordt voornamelijk bedreigd door de exotenhandel. Sinds 2010 mag de Luristan beeksalamander niet meer in het buitenland verkocht worden. 

    vaquita

  3. Vaquita

    Hij is mogelijk het meest zeldzame zeezoogdier ter wereld en zijn lot lijkt bezegeld. Er leven nog maar dertig vaquita’s in het noordelijke deel van Golf van Californië. De visserij is de schuldige: de zeldzame bruinvissen komen in de visnetten terecht en verdrinken op gruwelijke wijze. Momenteel trachten Mexicaanse marine patrouilles de laatste bruinvissen te redden. De uiteindelijke uitsterving van deze soort wordt nog dit jaar gevreesd.

    dwergluiaard

  4. Dwergluiaard

    Dit vreedzame kereltje werd pas in 2001 ontdekt op het Panamese eiland Escudo de Veraguas. Zijn onbewoonde thuis is slechts enkele vierkante kilometers groot en wordt regelmatig bezocht door mensen: ze jagen op het kleine zoogdier, dat half zo groot is als een huiskat. De dwergluiaard wordt in de Caraïben als vleesleverancier en als huisdier op waarde geschat. Er zijn slechts vijfhonderd exemplaren over.

    kakapo

  5. Kakapo

    Hij ziet eruit als een kruising tussen een grasparkiet en een uil en is de enige papegaai die niet kan vliegen. Op dit moment zijn er nog maar 150 exemplaren over in Nieuw-Zeeland. De mannetjes zijn pas op een leeftijd van vijf jaar geslachtsrijp, de vrouwtjes nóg later. Ze leggen maar eens in de twee tot vier jaar eitjes. Omdat ze geen natuurlijke vijanden kennen, vallen ze vaak ten prooi aan katten.

    echte karetschildpad

  6. Echte karetschildpad

    Al 225 miljoen jaar zwemmen er zeeschildpadden in de oceanen. Ze hebben de dinosauriër overleefd – maar tegen de mens is de echte karetschildpad niet opgewassen: zijn vlees en schild zijn  zeer in trek.

    Sumatraanse olifant

  7. Sumatraanse olifant

    Sinds 1985 is het aantal in het wild levende Sumatraanse olifanten gehalveerd. En nog altijd wordt zijn leefgebied verder verwoest, het bos gekapt. De dieren komen uitsluitend voor op het Indonesische eiland Sumatra en vormen één van de ondersoorten van de Aziatische olifant.

    berggorilla

  8. Berggorilla

    Deze mensapen leven in de regen- en bamboewouden van Centraal-Afrika. Omdat ze niet in dierentuinen worden gehouden, is de bescherming van de laatste 880 in het wild levende dieren erg belangrijk. Deze vreedzame reuzen eten het liefst bladeren en leven samen in grote groepen.

    Sumatraanse neushoorn

  9. Sumatraanse neushoorn

    Er zijn slechts nog honderd tot driehonderd exemplaren in Zuidoost-Azië, en daarmee is de Sumatraanse neushoorn het zeldzaamste landzoogdier. Hij is de kleinste van de vijf nog voorkomende neushoornsoorten en heeft als enige in de familie een vacht.

    saga

  10. Saiga

    Typerend voor deze in Rusland, Kazachstan en Mongolië voorkomende antilope is zijn sterk opgezwollen snuit, die doet denken aan een slurfje. In 2015 kwamen bij een massasterfte zo’n 200.000 dieren om het leven, aan – zo bleek later – een bloedvergiftiging.

Dit artikel komt uit Hart voor Dieren

 

Ook interessant voor jou:
Bijen dansen in dialect
De grote zebraverhuizing

nieuwsbrief dieren wildlife