Met deze tips & tricks krijg je kieskeurige en kritische katten toch aan het eten.

 

1. Beetje saus erbij

Veel kant-en-klaar voer bevat smakelijke gelei of een sausje. Dit wordt door de kat meestal als eerste van het voedsel afgelikt. Als jouw kat ook een fan van sausjes is, kun je over zijn voer wat tonijnvocht of zoutloze kippenbouillon gieten.

kieskeurige kat

 

2. Opwarmen

Verwarm het voer circa 10 seconden in de magnetron. De warmte zorgt ervoor dat de geuren lekker vrijkomen en dat lokt je kat naar zijn voerbak. Ook voor oudere katten met een minder goed werkende neus kan dit uitkomst bieden. Erg koud voer is nooit populair onder katten; hun maag verdraagt dit niet.

kieskeurige kat

 

3. Toppings

Je kunt de maaltijd van je kat een beetje opleuken met toppings. Zo heeft rundvet zich al bewezen. De meeste katten vinden dit bijzonder smakelijk. Ook een klein beetje pasta of mager vlees dat over het voer is gestrooid vinden katten fijn.

 

4. Stressvrije maaltijden

De voerbakjes moeten altijd op een rustige plek in huis staan. De kat moet zich in alle rust op zijn maaltijd kunnen concentreren. Geen druk loopverkeer of een luid draaiende wasmachine dichtbij dus. Als een plek te druk is om te eten zal de kat deze vermijden en daarmee ook zijn voedsel.

kieskeurige kat

 

5. Uit de hand eten

Bij bijzonder kritische katten of zieke katten die toch echt iets moeten eten, kun je proberen wat voer uit je hand aan te bieden. Is jullie onderlinge band hecht, dan zal de kat het graag aannemen. Vervolgens kun je -als de kat eenmaal gaat eten – het voeren uit de hand langzaamaan weer verminderen.

kieskeurige kat

 

6. Acupressuur

Midden op het puntje van de kattenneus, daar waar het onbehaarde gedeelte overgaat in het behaarde gedeelte, zit een acupressuurpunt, dat door zachte druk de eetlust van een kat weer kan aanzwengelen. Als je kat deze aanraking toelaat kun je proberen om deze alternatieve aanpak te gebruiken. Maar dwing je dier nooit!

 

7. Massage & spel

Als een kat voedsel weigert kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien is zijn stofwisseling een beetje traag. Een zachte buikmassage of en spelletje kan de darmen op gang brengen.

kieskeurige kat

 

8. Kruiden

Catnip heeft een grote aantrekkingskracht op katten. Een klein beetje van dit kruid kun je probleemloos over het voer strooien. Katten die ervan houden zullen al snel richting de voerbak lopen.

 

Let op!

Laat bij voedselweigering je kat altijd door een dierenarts onderzoeken. Het is al schadelijk voor de lever je kat om zo’n drie dagen niets te eten!

 

Wil je meer weten over de juiste verzorging van je kat, hond, konijn of ieder ander huisdier? Neem dan een abonnement op Hart voor Dieren.

 

Ook interessant voor jou:
Je balkon katvriendelijk maken

Wat is beter: droogvoer of natvoer?