Katten zijn ontzettend populair op het internet, veel meer dan andere schijnbaar even leuke en grappige dieren. Waarom eigenlijk?

Het internet lijkt wel een gigantisch kattenpark. Miljoenen kittens en volwassen katten domineren op kat-eigen wijze YouTube, Facebook, Twitter en Instagram. Maar weet iemand waarom dit zo is? Waarom zijn er zoveel katten op het internet?

Verkeerde vraag

Eigenlijk stellen we dan de verkeerde vraag. We hadden ook kunnen vragen: ‘Waarom geen honden?’. Het antwoord daarop lijkt te zijn dat honden te hard hun best doen. Een hond die in een doos kruipt, zich onder de dekens verschuilt of een leuk hoedje op heeft, doet keihard zijn best om indruk op ons te maken. Hij zoekt onze goedkeuring en hij wil onze liefde. Wanneer een kat een van die dingen doet, doet hij het omdat het hem op dat moment een goed idee lijkt. En dat is ook meestal zo. De kat is cool, onbezorgd en het dier vraagt zich geen moment af wat jij ervan vindt. Het is kunst.

Het is maar een theorie

Dit is slechts een van de theorie├źn (waarvan er vele zijn) over het hoe en waarom de kat zoveel aandacht krijgt online. Wij vallen er bij Hart voor Dieren eveneens dagelijks voor, ook al zoeken mensen in de praktijk waarschijnlijk net zoveel naar honden als katten op het internet. Zoals zovelen zijn wij ten prooi gevallen aan de alles overheersende kattenhype en dragen we bij aan de voortzetting ervan.

Meer kat dan hond

Er is eigenlijk geen goede reden waarom katten meer grip op het internet hebben dan bijvoorbeeld honden, of welk dier dan ook (luiaards deden het in 2013 bijvoorbeeld heel goed online). Maar de kattenpropagandamachine is meedogenloos effectief, en de online dierenmedia vallen als dominostukjes voor de invloed van de machtige kattenlobby. Wij denken echter dat dit een goede zaak is voor de samenleving. Katten zijn immers schattig, grappig en knuffelbaar. Wij verwelkomen de kat dan ook als koning.

 

(Foto bovenaan: gengirl/Shutterstock)