Katten staan vaak bekend als huisdieren voor mensen met weinig tijd, simpelweg omdat ze niet uitgelaten hoeven te worden en veel huistijgers goed alleen kunnen zijn. Maar vergis je niet, een kat in huis halen is een hele verantwoording. Ook dit dier vraagt om dagelijks verzorging en liefdevolle aandacht. Lees je vooraf goed in en denk ook aan de lange termijn wanneer je overweegt een kat te verwelkomen.

 

Heb je tijd voor de verzorging van een kat?

Wanneer je je afvraagt of een kat goed bij jou past, is het slim de vraag eens om te draaien – of jij wel goed bij een kat past. Hoe zien jouw dagen eruit, heb je een vaste dagstructuur en hoe vaak ben je thuis? Want alhoewel de meeste katten doorgaans goed op zichzelf kunnen zijn, hebben ze zeker behoefte aan dagelijks gezelschap van hun baas.

Waar de ene kat het fijn vindt om echt te kroelen, zal een ander alleen willen spelen, tegen je aan willen liggen of graag je stem horen. De voorkeuren verschillen dus per kat, maar zonder dagelijkse aandacht vereenzamen de dieren. Bovendien hebben ze ook dagelijks fysieke verzorging nodig. Een overzicht:

 

Voeding

Katten geef je vaak meermaals per dag een portie voeding, dit kan droogvoer en/of natvoer zijn. En omdat huistijgers gewoontedieren zijn, is het belangrijk dat je hiervoor vaste tijden aanhoudt. Dit hoeft niet op de minuut precies te zijn, maar zorg wel voor een vast ritme. Continu afwijkende tijden kunnen namelijk een stressfactor voor katten zijn. Daarnaast ververs je het drinkwater regelmatig.

 

De kattenbak

Onmisbaar wanneer je een kat in huis neemt, is de kattenbak. Het is belangrijk dat je die goed schoon houdt. Dit betekent dat je één à twee keer per dag vochtige plekken en drollen uit de bak schept, en wat verse grit toevoegt. Daarnaast verschoon je de bak minimaal één keer per week helemaal.

 

Vachtverzorging

Hoeveel tijd je dagelijks kwijt bent aan de vachtverzorging van een kat hangt vooral af van zijn vachttype. Langharige katten moeten dikwijls iedere dag gekamd worden, kortharige katten één keer per week en in de rui wat vaker.

 

Tandverzorging

De tandverzorging van je kat is ook iets wat jouw dagelijkse aandacht verdient. Hierbij kun je denken aan tandenpoetsen en kauwsnacks en -speeltjes die tandplak tegengaan. Check ook regelmatig het gebit en het tandvlees van je kat op verkleuringen. Bij twijfel neem je contact op met de dierenarts.

 

Kattennagels

Kattennagels hoeven niet dagelijks geknipt te worden, maar moeten wel regelmatig gecheckt worden op hun lengte. Zeker bij binnenkatten. Met een uitgebreide krabpaal en andere krabmeubels zorg je bovendien dat je kat ook binnenshuis dagelijks zijn nageltjes kan slijten.

 

Oogjes

Sommige katten hebben snel last van ‘traanoogjes’. Naast dat dit een teken van ziekte kan zijn en je contact opneemt met de dierenarts, is het bij deze dieren verstandig om de ooghoeken dagelijks met een steriele doek en water schoon te deppen.

 

Kattenoren droog en schoon

Kattenoren maak je bij regen droog als je kat van buitenkomt en zijn vacht erg vochtig is. Zo voorkom je dat achtergebleven vocht in de oorschelpen blijft staan en daar gaat broeien. En ook het reinigen van kattenoren kan af en toe nodig zijn. Gebruik hiervoor nooit een wattenstaafje, maar het liefst een kwalitatief erkende oorreiniger. Overleg met de dierenarts welke geschikt is voor jouw dier.

 

Beweging

Katten slapen binnenshuis veel, heel veel. Die slaap hebben ze nodig om fit te blijven, maar daarvoor hebben ze ook voldoende beweging nodig. Dieren die regelmatig buiten komen bewegen daar al, maar ook zij kunnen binnenshuis spelenderwijs extra uitgedaagd worden. Dat is goed voor hun lichaam en geest. Wie een kat verwelkomt, plant daarom ook dagelijks speelmomenten met zijn dier in.

 

kat wel of niet tijd verzorging

 

Kun jij het financieel aan om voor een kat te zorgen?

Eenkat kost – net als ieder ander huisdier – geld. Wanneer je je afvraagt of je wel of niet een kat in huis zal nemen, is het belangrijk je bewust te zijn van de verschillende kosten dat het dier met zich meebrengt:

 

Aanschafkosten

  • vergoeding aan asiel of fokker
  • spullen vachtverrzorging,
  • tandenborstel voor katten
  • nagelschaar en /of vijl voor katten
  • transportmand
  • kattenbak
  • mand / bedje / hangmat
  • krabpaal
  • speelgoed
  • voer- en drinkbak
  • kattenluik

Sommige spullen die je in het begin aanschaft zal je na verloop van tijd vervangen of aanvullen om te zorgen voor afwisseling, en ze beter aan te laten sluiten op de levensfase van je kat.

 

Vaste kosten

  • voeding
  • snacks
  • kattengrit
  • parasietenbestrijding
  • tandpasta
  • vaccinaties / titerbepalingen
  • ziektekostenverzekering of maandelijks spaarbedrag voor ziektekosten

 

Incidentele kosten

  • Kosten dierenarts, ook als je een verzekering hebt, deze dekt namelijk niet alle kosten
  • Verblijf tijdens vakanties als je kat niet thuis verzorgd kan worden
  • Schades bij derden veroorzaakt door je kat, hiervoor kun je in sommige gevallen een verzekering afsluiten.

 

wat kost een kat

 

Verwelkom kattenharen in je huis

Als je besluit een kat te nemen zal je vrienden moeten worden met losse kattenharen. Die ga je namelijk in je huis tegenkomen, overal. Katten verharen het hele jaar door, tijdens de rui natuurlijk het meest, maar ook buiten die periode. Je zal dus vaker moeten stofzuiger en schoonmaken om je huis hygiënisch te houden wanneer je samenleeft met een kat.

Krijg jij al de kriebels als je aan al die haren op je meubels en kleding denkt? Dan moet je jezelf afvragen of een kat wel bij je past.

 

Hoe gehecht ben jij aan je meubels?

Als jij een kat alles geeft wat hij nodig heeft, ook qua aandacht, afleiding en beweging, verklein je de kans dat hij zijn nagels in je bankstel zet. Toch gaan er weinig kattenlevens voorbij zonder dat de dieren ooit een meubel van de baas bewerken of in de gordijnen hangen. En ook ‘ongelukjes’ komen bij zindelijke katten voor. Houd hier rekening mee als jullie voor een kat willen gaan. Bestraf zulk soort zaken overigens nooit, maar achterhaal waarom je kat dit doet. Misschien heeft hij pijn, is hij gestrest of slaat de verveling toe.

 

Kan de kat bij jou veilig naar buiten?

Wie nadenkt over een kat als huisdier, doet er goed aan ook eens na te gaan hoe makkelijk en veilig een kat bij hem/haar naar buiten kan. Woon je bijvoorbeeld in een rustige buurt of heb je een afgebakende tuin die interessant voor je toekomstige kat zal zijn? In andere gevallen kun je overwegen om een kat te adopteren die gewend is alleen binnen te leven.

 

Ben jij een leuke kattenbaas?

Heb jij het in je om je kat goed te kunnen verzorgen en dagelijks liefde te geven? Katten zijn geweldige huisdieren en geven je ook veel liefde terug. Alhoewel de meeste katten hun baasje natuurlijk wel als hun personeel zien ;-). Het zijn slimme dieren die veel plezier in je leven kunnen brengen. Maar voorop staat dat huistijgers vooral een baas en thuis verdienen waar ze een levenslang verzekerd zijn van goede zorg. Zo is het ook belangrijk je te verdiepen in de kattentaal zodat je signalen van je dier. Op die manier heb je het snel in de gaten wanneer er iets mis met hem is.

Dus  – wel of geen kat in huis? – bepaal je door eerlijk naar je eigen leven en mogelijkheden te kijken.

bron: Hart voor Dieren Magazine