Ontdek hoe vaak je de kat moet kammen, welke borstel bij hem past en wat je moet doen als je dier een hekel aan borstelen heeft. Een goede verzorging van de kattenharen is noodzakelijk om de vacht gezond te houden. Dat is belangrijk omdat voor je kat zijn vacht en huid een belangrijk ‘schild’vormen tegen invloeden van buitenaf. 

 

Hoe verzorg je de vacht van een kat het best?

Het belangrijkste onderdeel van de vachtverzorging bij je kat, is het regelmatig borstelen. Het wassen is veelal niet nodig. Katten poetsen zichzelf meerdere keren per dag om de hygiëne op peil te houden. Alleen haarloze kattenrassen moeten regelmatig gewassen worden. Zij produceren doorgaans een dikke talglaag die ze zelf niet weg krijgen. Voor andere kattenrassen geldt dat je ze alleen wast als ze extreem vuil zijn.

 

Regelmatig borstelen belangrijk voor welzijn

Je kat verliest – net als een mens – het hele jaar door haren. Met het dagelijks poetsen haalt hij zelf een deel van de dode haren al weg, maar het lukt hem niet ze allemaal kwijt te raken. De ondervacht blijft daardoor gemakkelijk aan de dekharen hangen, wat nare jeuk en klitten veroorzaakt. Bovendien kan je kat een teveel aan losse haren oplikken die zich in zijn maag samenkleven tot haarballen. Door je huistijger regelmatig te borstelen voorkom je deze narigheid en houd je zijn vacht in goede conditie.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

vacht van een kat wassen

 

Hoe vaak moet je een kat borstelen?

Hoe vaak je de vacht van een katt borstelt, hangt af van de lengte van de haren. Het is belangrijk hier rekening mee te houden omdat te vaak borstelen ook niet goed is. Dit zou het verharen van een kat juist extra stimuleren. Voor perioden buiten de rui om geldt:

  • Kortharige katten: 1 x per week kammen
  • Halflangharige katten: 2 x per week kammen
  • Langharige katten: dagelijks kammen

Twee maal per jaar komen katten in de rui, dan verwisselen ze hun mantel dan voor een zomer – of wintervacht. Tijdens deze periode verharen huistijgers veel meer dan normaal en hebben ze ook een intensievere vachtverzorging nodig.

Tips voor tijdens de rui

 

Vachtverzorging kittens

Kittens worden tijdens hun eerste weken gewassen door de moederpoes maar al snel nemen ze dit taakje zelf over. Als een kitten eenmaal bij jou in huis is, hanteer je dezelfde vachtverzorging als die voor een volwassen soortgenoot. Natuurlijk moeten het kleintje wel de tijd krijgen om rustig aan de borstel en vlooienkam te wennen. Ook kan het zijn dat een kitten je hulp nodig heeft op het moment dat hij wisselt van voer; neem dan iedere keer na het eten even zijn bekje af.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

vacht van een kat kitten

 

Met welke borstel kam ik mijn kat?

Voor het verzorgen van de vacht gebruik je een vlooienkam en een borstel. Welke borstel het best bij jouw kat past, hangt af van zijn haarlengte.

Kortharige katten: draadborstel met korte, gebogen tanden. Gebruik daarna een borstel van natuurhaar om de vacht mooi te laten glanzen.

Halflange en langharige katten: een speciale ontviltingskam met afgeronde tanden. Daarmee verwijder je makkelijker de klitten en stofresten. Kam ook eventueel vervilte vacht achter de oren en onder de staart weer mooi glad. Daarna gebruik je een draadborstel met lange, gebogen tanden. Bij langharige katten laat je een natuurborstel liever achterwege.

Bij voorkeur gebruik je voor katten geen kunststofborstel. Deze kan statisch geladen zijn en schokjes veroorzaken. Bovendien kunnen kattenharen daardoor lelijk  omhoog gaan staan.

 

Checks tijdens de vachtverzorging

Het moment waarop je de vacht van je kat verzorgt kun je ook gelijk gebruiken om de vacht en huid van je dier te controlen. Let daarbij op:

Ontdek je huidirritatie of gekke afwijkingen bij je huistijger, neem dan contact op de dierenarts.

Het controleren op teken doe je het best iedere keer dat je kat buiten is geweest. Verwijder een teek op een veilige manier.

 

Tekst gaat verder onder afbeelding.

vacht van een kat senior

 

Oudere katten wat meer verzorging nodig

De verzorging van een oudere kat kan wat intensiever zijn, ook als het op de vacht van een kat op leeftijd aankomt. Sommigen senioren kunnen door ouderdomsklachten zichzelf minder goed wassen. Help hen door ze wat vaker te kammen en met een vochtige doek eventuele vuiligheid weg te halen.

Meer tips om oude katten in de watten te leggen.

 

Help! Mijn kat heeft een hekel aan het borstelen

Sommige katten vinden het borstelen heerlijk en spinnen voluit tijdens de vachtverzorging, andere huistijgers moeten er juist niets van hebben. Toch is het ook bij hen belangrijk het kammen niet over te slaan. Maar hoe pak je het aan als je dier een hekel aan de borstel heeft?

  • Ga samen met je kat op een voor hem prettig plekje zitten.
  • Aai hem eerst een poos en speel samen voordat je de borstel of kam tevoorschijn haalt.
  • Laat hem er rustig aan snuffelen als hij dat wil en geef hem een snoepje en lieve aai als hij bij je in de buurt blijft. Tijdens dit eerste moment doe je verder niets. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar.
  • Ga dit goed en springt je kat niet meer weg zodra hij de borstel of kam ziet? Geef hem dan een paar streken en vervolgens weer positieve aandacht. Je merkt vanzelf wanneer hij weer ontspannen genoeg is om verder te kunnen borstelen.

Komen jullie samen niet verder? Overleg dan met de dierenartsassistent of een trimsalon.

 

Ook interessant voor jou:

 

nieuwsbrief