Veel hondeneigenaren lopen constant rond met een slecht geweten: ‘Hou ik mijn hond wel genoeg bezig?’ Maar het gaat niet alleen om hoelang een hond bezig is, maar ook om wát je allemaal met je hond onderneemt. 

 

Waarom moeten we honden bezighouden?

Honden hebben behoefte aan beweging en mentale activiteit, dat is één van hun basisbehoeftes. Waar ze in het wild continu bezig zijn met de roedel en het overleven, is dat nu anders. Er hoeft niet meer gejaagd, verdedigd en gespeurd te worden om in leven te blijven. Maar jouw viervoeter heeft die drang nog altijd.

En hoe zat het dan vijftig jaar geleden, toen waren hondensporten en –cursussen nog geen issue en de viervoeters waren desondanks gelukkig, toch? Dat is waarschijnlijk waar, maar toen leefden niet zoveel werkhondenrassen als een gezinshond. Ze werden ingezet om het vee bijeen te drijven, tijdens de jacht of als bewaker.

 

‘Ik mag niet doen wat mijn ras mij ingeeft’

Bij gezinshonden is het niet alleen zo dat ze soms te weinig actie in hun leven hebben. De eisen aan het dagelijks leven als gezelschapsdier, zijn soms zelfs in strijd met hun natuurlijke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld eens aan een jachthond die niet in het struikgewas mag verdwijnen, of een herdershond die niet voor schapen of het gezin mag zorgen. Dit kan tot problemen en een doodongelukkige hond leiden. Dikwijls ontwikkelt een viervoeter met te weinig uitdagingen die bij hem passen, gedragsproblemen. Gelukkig kan je dat met behulp van hondencursussen en-sporten je viervoeter afwisselende activiteiten aanbieden die aansluiten op dat wat hij het liefst doet.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Wat pas het best bij mijn hond?

Om te achterhalen welke sport of andere activiteit het best bij je hond past, is het belangrijk dat je verschillende dingen uitprobeert en je viervoeter daarbij observeert. Waar wordt hij enthousiast van? Laat hij echt de hondentaal van blijdschap en focus zien, of lijkt dat maar zo? Misschien ben je geneigd vooral naar de eigenschappen van het specifieke hondenras te kijken. Dat is logisch en ook een goed vertrekpunt, maar het is belangrijk dat je jouw hond als individu bekijkt. Zo kunnen Labradors over het algemeen echte balfanaten zijn, maar vind jouw Lab daar misschien niets aan. Samen verschillende  dingen ondernemen en ontdekken, is het advies.

 

 

Voorbeelden van hondensporten

Naast dat hondensporten je dier zowel mentale als fysieke uitdagingen bieden, versterken ze jullie band doordat jullie samenwerken.

 

Tekst gaat verder onder de afbeeling

Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Voordat je goed bedoeld de agenda van je hond helemaal vol plant, nog even dit. Ook honden hebben rust nodig, kunnen zelfs overspannen raken én zijn ze heel de dag actief met niet passende activiteiten, kan dat ze juist gespannen maken. Moe omdat ze veel energie gegeven hebben, maar zeer gestrest omdat niet aan hun natuurlijke behoefte is voldaan. Echt ‘hond’ zijn en leven naar eigen behoefte, stond niet op de agenda. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

 • Geschikte werkomgeving: de hond moet zich prettig voelen, niet te afgeleid zijn en niet te gefrustreerd raken als hij moet wachten.
 • De activiteit moet de behoeften van de hond vervullen waaraan hij in het alledaagse leven niet kan voldoen.
 • Als baasje moet je letten op eventuele impulscontrole en frustraties bij je hond.
 • Binnen de activiteit moet er een mentale en fysieke warming-up en cool-down zijn.

Hoe weet ik of ik de juiste balans heb gevonden?

 • De hond komt thuis snel tot rust na de activiteit, maar valt niet ‘in coma’.
 • De hond kan een dag of twee, bijvoorbeeld omdat het baasje ziek is, rondkomen met een minimale entertainment, zonder sloopgedrag te vertonen of in toenemende mate aandacht te vragen.
 • De hond vertoont in het dagelijks leven weinig of geen ongewenst gedrag, en is ook buiten goed aanspreekbaar.

Hoe weet is of het misschien te veel is?

 • De hond komt thuis en valt uitgeput in zijn mand.
 • De hond wil na afloop meteen weer spelen of is erg druk en opgewonden.
 • De hond is de volgende dag nog impulsiever.
 • De hond vertoont steeds meer ongewenst gedrag.

 

Echte Workaholics

Iedere hond heeft actie in zijn leven nodig omdat hij zich anders zal vervelen en stress ervaart, maar er zijn hondenrassen die de kroon spannen. Dit zijn de echte werkhonden die gelukkig zijn met heel veel bewegingen en diverse taken. Bekende voorbeelden daarvan zijn de Border Collie  en Australian Shepherd.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips