De Australische herder is als hondenras niet geschikt voor minder actieve mensen die af en toe een wandelingetje willen maken. Deze hond heeft veel actie nodig met voldoende rustpauzes tussendoor om weer even bij te komen. Aan het baasje de taak om hier de juiste verhouding in te vinden. Wanneer dat lukt is deze intelligente schoonheid een echte droomhond.

 

Australische herder is een ondernemende hond

Deze intelligente herdershond is niet alleen erg mooi, maar ook bijzonder ondernemend. Actie is dan ook onderdeel van het leven van de Australische herder. Afhankelijk van zijn bloedlijn kan dat wat meer of minder zijn, maar lui is dit hondenras nooit!  Voordat je besluit een Aussie in je leven te verwelkomen, moet je er dus wel zeker van zijn dat je hem voldoende fysieke en mentale uitdagingen kunt bieden. En dat niet af en toe, maar gewoon iedere dag.

Verschillend in werklust

De werklust van de Australische herder ontwikkelt zich verschillend. Honden uit werkende herderslijnen zijn beduidend actiever dan honden uit lijnen die zich richten op de kwaliteit van familie- en gezelschapshonden.

 

Uitdaging voor de Australische herder

Wandelingen gecombineerd met veel spel zijn voor Australische herders net zo geschikt als behendigheids- en gehoorzaamheidsactiviteiten en het daadwerkelijke werk met een kudde. Deze intelligente honden blijven tot op hoge leeftijd leergierig en krijgen ook dan graag veel afwisseling in allerlei activiteiten.

Als deze herdershond te weinig te doen heeft

Bied je jouw Australische herder onvoldoende afleiding en beweging, dan zoekt de hond zelf dingen om zijn energie en spanningen kwijt te kunnen, bijvoorbeeld het slopen van de bank.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Aussie is een echte alleskunner

Dit hondenras is  een echte alleskunner, het is dan ook niet gek dat de Aussie altijd al heeft uitgeblinkt in allerlei hondensporten. Daarbij is het voor de Australische herder wel belangrijk om gericht bezig te kunnen zijn. Vroeger werden deze herdershonden ook ingezet voor het beschermen van de bezittingen van de baas. Daarom hebben de Australische herders ook een gezonde portie waakinstinct. Wat het hoeden betreft is de herder al even veelzijdig. Hij werkt niet alleen met schapen, maar ook met runderen en eenden.

 

Sociale honden gericht op hun  baas

In de omgang met soortgenoten blijken de meest Australische herders bijzonder sociaal en communicatief te zijn. De viervoeters geven vooral de voorkeur aan regelmatig contact met soortgenoten, dit maakt het gemakkelijk om meerdere honden te houden. Maar let op! De dieren zijn ook erg gericht op hun mens(en) en zodoende niet geschikte als kennel- of erfhonden.

 

Open karakter

In het verleden waren Aussies vaak erg terughoudend in de omgang met vreemden, al waren er ook individuele verschillen. Maar deze reserve heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een open karakter van de hond. Tegenwoordig worden Australische herders zelfs met succes ingezet als therapiehond. De veelzijdigheid van de Australische herder wordt verklaard door de kleurrijke geschiedenis van dit ras.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

 

Oorsprong: hond komt niet uit Australië

Ondanks dat de naam dat doet vermoeden, komt de Australische herder niet uit Australië maar uit de Verenigde Staten. Hoewel er talloze theorieën zijn over de precieze afkomst van de Australische herder, is het in ieder geval duidelijk dat dit ras uitsluitend in de VS is ontwikkeld.

In de 18e en 19e eeuw trokken veel avontuurlijke Europeanen naar het westen en zo vond ook een groot aantal herdershonden hun weg naar wat nu de Verenigde Staten zijn. Ook vanuit het Australische continent vertrok een groep emigranten en nam viervoeters mee met een flinke vleug Collie- en Dingo eigenschappen. In de loop van de tijd ontstond uit alle verschillende hoedende hondenrassen een langharige, sterke herdershond. De viervoeter werd gekenmerkt door een groot uithoudingsvermogen en zijn werkte vol enthousiasme met de schaapskudde.


Het waren de boeren die het ras verder ontwikkelden en probeerden de volgende gewenste eigenschappen te behouden:

  • intelligentie
  • herdersinstinct
  • waakzaamheid
  • prachtige verschijning

 

In de 20e eeuw begon de samensmelting van oude herdershondenrassen aan een nieuwe lange reis. Westernruiters brachten de eerste Australische herders naar Europa.

 

Hoe oud wordt een Australische herder gemiddeld?

Australische herders worden gemiddeld 12-15 jaar oud. Natuurlijk zijn er ook Aussies die een hogere leeftijd behalen. Met de juiste verzorging kun je daar als baas een belangrijke bijdrage aan leveren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Gezondheid van de Australische herder

Australische herders zijn actieve honden waarvan de gezondheid over het algemeen als zeer robuust wordt beschouwd. Maar ook bij dit hondenras komen erfelijke ziektes voor waar verantwoordelijke fokkers alert op zijn:

Lees verder

Gezondheid

Gedrag

Verzorging