Een gezond gebit is voor honden belangrijk. Het zorgt dat ze pijnvrij kunnen kauwen en daarmee hun voedsel beter kunnen verteren, maar ook voor de algehele gezondheid van je hond houd je nare bacteriën en infecties weg bij het hondengebit. Tips voor een goede gebitsverzorging bij je viervoeter.

 

Voor gebitsverzorging heeft je hond jouw hulp nodig

Het kauwen van honden kun je zien als hun natuurlijk manier van tandenpoetsen. Zeker droogvoer als brokken schuurt als het ware vuiligheid van hun tanden en kiezen. Bovendien komt er tijdens het kauwen extra speeksel vrij wat een desinfecterende werking voor het hondengebit heeft. Maar ook voedsel en snacks laten natuurlijk hun resten achter op het gebit. Wordt dit niet grondig schoongemaakt dan zullen de voedselresten samen met aanwezige bacteriën tandplak vormen. En dat kan zelfs al binnen 24 uur ontstaan! Er is dus meer nodig om het hondengebit schoon te houden en daar heeft je viervoeter jouw hulp bij nodig. Gelukkig is een goede gebitsreiniging niet lastig, zo lang je de verschillende onderdelen maar regelematig uitvoert.

 

Wat komt er kijken bij een goede tandverzorging?

Zo ziet een uitgebreide gebitsverzorging bij honden eruit:

  • Poets de tanden van je hond, het liefst elke dag. Oefenen met de poetsinstructies
  • Kies (deels) voor doorgvoer, dit helpt de tanden en kiezen schoon te houden.
  • Geef een supplement in de vorm van brokjes dat aanwezige tandplak verzacht, overleg dit eerst met de dierenarts.
  • Geef dagelijk kauwsnacks en verschillende kauwspeeltjes.
  • Laatde dierenarts het hondengebit twee keer per jaar controleren.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hondengebit verzorgen kauwen

 

Leuke kauwspeeltjes – en snacks

Bij (online) dierenspeciaalzaken heb je ruime keus in allerlei verschillende snacks en speeltjes. Welke je het best kiest om het kauwen van je hond te bevorderen, hangt af van de kwaliteit en natuurlijk van de voorkeuren van je hond. Waar de ene viervoeter enthousiast wordt van een kauwbal, zal de ander die links laten liggen en juist blij worden van bijvoorbeeld een flostauw. Probeer verschillende speeltjes uit om te ontdekken wat je dier leuk vindt. Het is sowieso handig om regelmatig af te wisselen om het speelgoed interessant te houden voor je hond. let bij de aanschaf van hondenspeeltjes vooral op de veiligheid. Onderdelen mogen niet los kunnen komen en scherpe randen of hoeken vermijd je beter.

Bij kauwsnacks kun je letten op de hardheid, er moet natuurlijk wel echt gekauwd kunnen worden, en naar de samenstelling. Sommige sticks of kluifjes bevatten ingrediënten die de gezondheid van het hondengebit en de aanmaak van speeksel extra bevorderen.

 

Als je de gebitsverzorging achterwege wilt laten…

Een stinkende adem, veelvuldig kwijlen, verkleurde tanden en kiezen. Veel honden lopen rond met gebitsproblemen die voor de baas misshien onschuldig lijken, maar voor veel narigheid als pijnlijke infecties kunnen zorgen. Naast tanden en kiezen die uiteindelijk kunnen uitvallen, weten de bacteriën soms hun weg te vinden naar het hart en de nieren van je hond. Het ene dier kan gevoeliger zijn voor gebitsproblemen dan het andere, maar zonder een goede gebitsverzorging kan geen enkele viervoeter.

Ontdek of je hond al gebitsproblemen heeft

 

Periodieke controle

Net zoals dat voor ons mensen geldt, is het verstandig om tenminste twee keer per jaar naar de tanden en kiezen van je hond te laten kijken. Ook als je zijn gebit uitgebreid verzorgt en je viervoeter geen last in zijn bek lijkt te hebben. Tandsteen in het beginstadium kan jou nog niet zijn opgevallen, maar het getrainde oog van de arts weet dat gelukkig wel op te merken. En hoe eerder tandsteen verwijdert wordt, hoe beter het is voor de gezondheid van je hond. De gebitscontrole kun je vaak combineren met een andere afspraak, zoals voor de vaccinaties of een titerbepaling.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou