Zeker 600 grote katachtigen, zoals leeuwen en tijgers, leven in Europa onder erbarmelijke omstandigheden. Ze zijn opgesloten in veel te kleine hokken, doodziek, uitgehongerd en worden mishandeld en misbruikt voor menselijk vermaak. Door verwaarlozing zijn ze vaak getraumatiseerd en hebben ernstige, soms levensbedreigende fysieke schade opgelopen. 

De internationale dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS zet zich in voor deze dieren. Dat doet ze onder meer door de dieren te redden uit benarde leefomstandigheden en ze naar een van haar opvangcentra en reservaten te brengen. Eén van die opvangcentra is FELIDA Grote-katachtigen-opvang in Friesland sinds 2014 gerund door VIER VOETERS. Voor die tijd bestond het al lange tijd als zelfstandige organisatie onder de naam Pantera. Vanwege financiële problemen en ernstig achterstallig onderhoud verkeerde een aanzienlijk aantal dieren op een gegeven moment in nood en werd VIER VOETERS eind 2013 om hulp gevraagd. De opvang is inmiddels dringend aan verbouwing toe. Niet alleen om te vernieuwen, maar ook om nog meer grote katachtigen op te kunnen vangen en te verzorgen, zoals leeuw Ivan-Asen die drie jaar geleden begon aan een nieuw leven in Nederland.

 

opvang leeuw ivan-assen

Foto’s: VIER VOETERS en VIER VOETERS I Jeanine Noordermeer

 

Tijgers en leeuwen in Friesland

‘’We willen zo snel mogelijk starten met de verbouwing van FELIDA, omdat er nog zoveel grote katachtigen in slechte omstandigheden leven’’, vertelt Petra Sleven, directeur VIER VOETERS Nederland. “Het is de bedoeling nóg betere omstandigheden voor de dieren te creëren en ook uit te breiden, zodat we meer dieren kunnen opvangen.’’

Er worden zes nieuwe buitenverblijven gebouwd, twaalf binnenverblijven, een quarantaineruimte en in de toekomst moet er ook een educatie- en bezoekerscentrum worden gerealiseerd. Daarnaast komen er nog meer dingen voor afleiding en vermaak van de grote katachtigen om natuurlijk gedrag te stimuleren, zoals zwemvijvers, klimmaterialen en beplanting.

 

Niet zomaar een opvangcentrum

“FELIDA is niet zomaar een opvangcentrum”, zegt Petra Sleven. “Het heeft zich toegelegd op de intensieve en gespecialiseerde zorg voor getraumatiseerde grote katachtigen. De leeuwen en tijgers die FELIDA hun thuis mogen noemen, zijn gered uit onder meer privébezit en erbarmelijke dierentuinen. Ze zijn er vaak fysiek en/of mentaal slecht aan toe door de dieronvriendelijke omstandigheden waaronder ze werden gehouden.”

Als dieren fysiek en mentaal zijn hersteld van de trauma’s, kunnen ze worden overgeplaatst naar LIONSROCK Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika, ook onderdeel van VIER VOETERS. In de afgelopen jaren hebben vijftien grote katachtigen deze reis gemaakt. Maar als ze het leven op de grote oppervlakte van LIONSROCK niet aankunnen, mogen ze de rest van hun leven bij het Friese opvangcentrum blijven, waar ze de zorg krijgen die ze nodig hebben.

 

Ondervoed en uitgemergeld

Eén van de dieren die zo’n drie jaar geleden bij FELIDA terechtkwam, is leeuw Ivan-Asen.

‘’Ivan-Asen werd in 2014 geboren in Razgrad Zoo, een dierentuin in Bulgarije die ook  diende als illegaal fokstation”, vertelt Simone Schuls, manager van FELIDA. “Hij is het resultaat van inteelt en heeft een heftig leven achter de rug. Toen VIER VOETERS hem redde, was hij ondervoed, uitgedroogd, uitgemergeld en erg angstig.”

Kort na zijn geboorte werd Ivan-Asen verkocht aan een andere Bulgaarse dierentuin. Toen die ontdekte dat Ivan-Asen gezondheidsproblemen had, werd hij teruggestuurd.  Maar in Razgrad Zoo was eigenlijk geen plek voor hem en daardoor kwijnde hij weg in een donkere kooi vol uitwerpselen.

Ivan-Asen was eenzaam en leed een uitzichtloos bestaan. Hij kreeg bijna geen daglicht te zien, was ondervoed en uitgedroogd. Door de inteelt heeft hij nog steeds  problemen met zijn ruggengraat en gewrichten.

 

Petitie en protesten

“Dankzij een internationale petitie, nationale protesten en financiële steun van donateurs, kon VIER VOETERS Ivan-Asen redden. In de nacht van 26 op 27 maart 2018 kwam hij, na een lange reis via Roemenië, Hongarije, Oostenrijk, Duitsland en uiteindelijk in Friesland, aan. Bij het eerste daglicht kon hij meteen worden vrijgelaten in zijn nieuwe verblijf.”

Ivan-Asen is een goed voorbeeld van een dier dat veel gespecialiseerde en intensieve zorg nodig heeft, door zijn moeilijke verleden en het feit dat hij het resultaat van inteelt is”, zegt Simone Schuls.

OPVANG LEEUWEN IN DELI

Simone Schuls, manager FELIDA, bij Dehli
Foto: VIER VOETERS I Janita Sassen

 

De huidige bewoners van FELIDA

De bewoners van FELIDA hebben één ding gemeen: ze zijn gered uit erbarmelijke omstandigheden, zoals privébezit, circussen en slechte dierentuinen. Maar natuurlijk zijn ze op een groot aantal vlakken verschillend.  Graag stellen we ze aan u voor: Ivan-Asen, Bobby en Dehli.

 


Foto: VIER VOETERS I Jeanine Noordermeer

 Ivan-Asen

 • Geboren in 2014
 • Komt uit een Bulgaarse dierentuin die tevens diende als illegaal fokstation voor leeuwen
 • Woont sinds 2018 bij FELIDA
 • Houdt van ijslolly’s met stukjes vlees en brullen
 • Is te herkennen aan zijn ‘out of bed look’, met piekerige manen

 

opvang leeuwen enkatachtigen

Bobby

 • Geboren in 2010
 • Komt uit een Albanese horrordierentuin
 • Woont sinds mei 2019 bij FELIDA
 • Is erg leergierig en houdt van ijslolly’s met stukjes vlees
 • Is te herkennen aan zijn gehavende neus en wilde donkere manen
 • Ligt het liefst in zijn hangmat, die van oude brandweerslangen is gemaakt

 

Dehli

 • Geboren op 30 augustus 2001
 • Komt uit een Duitse noodlijdende dierentuin
 • Woonde al bij het opvangcentrum toen VIER VOETERS het in 2014 overnam
 • Is de enige tijger bij FELIDA en de enige vrouwelijke grote katachtige
 • Houdt van eten en spelen met verrijking,  zoals touwen met kokers eraan
 • Kan herkend worden aan haar korte staart
 • Begroet mensen die ze leuk vindt met een typisch geluidje, dat frutten wordt genoemd

Gunt u  deze dieren en vele anderen een nieuw verblijf? U kunt meehelpen door een bijdrage te leveren aan de verbouwing van FELIDA Grote-katachtigen-opvang. Dat kan via bit.ly/tijgers-leeuwen

 

Vier Voeters

Over VIER VOETERS

VIER VOETERS is de wereldwijde dierenwelzijnsorganisatie voor dieren die onder directe invloed staan van mensen, die het leed van dieren blootlegt, dieren in nood redt en ze beschermt. In het buitenland heet de organisatie FOUR PAWS of VIER PFOTEN.

De organisatie, die in 1988 in Wenen werd opgericht door Heli Dungler, pleit voor een wereld waarin mensen dieren behandelen met respect, empathie en begrip.

De duurzame campagnes en projecten van VIER VOETERS richten zich op gezelschapsdieren, waaronder zwerfhonden en -katten, productiedieren en wilde dieren – zoals beren, grote katachtigen, orang-oetans en olifanten – die onder slechte omstandigheden worden gehouden of zich in ramp- en conflictgebieden bevinden.

Met zowel kantoren in Australië, Oostenrijk, België, Bulgarije, Duitsland, Kosovo, Nederland, Zwitserland, Zuid-Afrika, Thailand, Oekraïne, Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Vietnam als opvangcentra en reservaten in twaalf landen, biedt VIER VOETERS snelle hulp en lange termijnoplossingen.

Tekst & foto’s: VIER VOETERS

 

Foto: VIERVOETERS I Jeanine Noordermeer