Hoe je de hond meeneemt in de auto hangt onder andere af van zijn grootte en jullie persoonlijke voorkeur. Het is vooral belangrijk dat je huisdier veilig vervoert en daar rustig aan laat wennen. Verzekeringen en andere landen schrijven soms wel een tuigje of juist bench voor. Tips om je hond veilig, ontspannen en comfortabel mee te laten rijden.

 

Hoe vervoer je een hond veilig in een auto?

Op verschillende manieren kun je ervoor zorgen dat je hond veilig in jullie auto mee kan rijden; met een mand / bench, tuigje, rek of net.  De Nederlandse wet schrijft niet één specifieke methode voor, maar geeft aan dat het vervoer geen gevaarlijke situaties of verkeershinder mag opleveren. Dit betekent dat je een hond in ieder geval niet zonder veiligheidsmaatregelen zomaar ‘los’ in de auto mag vervoeren.

Wie overigens wel specifieke veiligheidsmaatregelen voor kan schrijven, zijn verzekeringen. Sommige autoverzekeringen geven hun voorkeur aan een bepaalde methode van vervoeren. Hou hier rekening mee omdat je anders eventuele kosten niet vergoed zal krijgen.

 

Regels kunnen per land verschillen

De regelgeving over hoe je je hond in de auto mag vervoeren verschilt per land. Mocht je met je hond naar een ander land reizen, bijvoorbeeld om op vakantie te gaan, check dit dan vooraf. En let op! Controleer niet alleen de wetgeving van het land dat jullie eindbestemming is, maar van ieder land waar je doorheen reist.

Meer tips om met je hond op vakantie te gaan

 

Ook extra veiligheid voor je huisdier

Sommige huisdierbaasjes hebben er moeite mee om hun hond ‘vast te zetten’ wanneer ze met de auto reizen. Zeker wanneer het dier bijvoorbeeld duidelijk laat merken niet op zo’n tuigje te ziten wachten. Maar daar kun je rekening mee houden, zowel bij de keuze in hoe je voor veiligheid zorgt en door je viervoeter stapsgewijs te laten wennen. Vergeet bovendien niet dat het ‘los’in de auto mee laten rijden ook gevaarlijk voor hem kan zijn. Als je onderweg opeens een noodstop moet maken zou je dier zich immers makkelijk kunnen verwonden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond in auto vervoeren

 

Het tuigje als hondengordel

Een tuigje, ook wel harnasje genoemd, trek je een hond aan – vaak door een riempje of kliksysteem – en bevestig je aan de autoriem die je al vast hebt geklikt in de gesp. Met deze methode heeft je hond genoeg ruimte om te verzitten of liggen, maar kan niet door heel de auto lopen. Bovendien zit hij ook goed vast als jullie een scherpe bocht nemen of noodstop moeten maken. Maak je viervoeter trouwens nooit aan zijn halsband vast aan een gordel. Je hond zou dan kunnen stikken wanneer je onverwachts remt.

 

Reiskennel of mand

Een andere mogelijkheid om je hond in de auto te vervoeren is de reiskennel of -mand. Een kennel plaats je altijd op de achterbank, tegen de rijrichting in, net als grote manden. Kleinere manden of transportboxen plaats je het best achter één van de stoelen, overdwars op de vloer. Of je voor een kennel of mand kiest, is onder meer afhankelijk van de grootte van de hond. Kleed het aan met een vertrouwde deken van je hond en een knuffeltje of speeltje. Dit geeft hem afleiding en zorgt ervoor dat hij de mand of kennel ziet als ‘eigen’.

 

Achter rek of net in de auto vervoeren

Als laatste kun je er ook  voor kiezen om je hond in een open kofferbak te vervoeren, achter een net of rek dat je direct achter de achterbank plaatst. Hiervoor wordt vaak bij grote honden gekozen en in wat ruimere auto’s, zodat het dier alsnog comfortabel kan zitten, maar niet bij de bestuurder kan komen. Een nadeel aan deze manier van je hond vervoeren is dat hij niet beschermd is tegen een eventuele noodstop. Natuurlijk voorkomt een net of hek dat hij door de auto vliegt, maar je viervoeter zou zich alsnog flink kunnen bezeren.

 

Als je hond bang is voor de auto

Als je hond angstig is zodra jullie in de auto rijden, is hij misschien bang voor het voertuig zelf en de beweging daarvan, of wordt  hij nerveus van het onbekende tuigje of die vreemde mand. Laat je viervoeter eerst in huis uitvoerig wennen aan een tuigje of transportmand. Zo maakt hij daar kennis mee in een vertrouwde omgeving. Laat beide eerst goed besnuffelen en blijf rustig en positief tegen je dier praten. Leg in een mandje het lievelingskleed van je hond en een snoepje. Een tuigje hang je eerst los om de hals, beloon je hond las hij hier rustig onder blijft. Voor Sommige dieren is dit al genoeg, andere zullen meer oefeningen nodig hebben. Blijf geduldig en train stapsgewijs. Gaat een volgende stap even te snel? Herhaal dan rustige de vorige oefening die wel goed ging.

De situatie in de auto zelf kun je ontspannender maken door de radio zachtjes aan te zetten, dat kan je hond afleiding geven en eventueel een feromomenenspray te gebruiken, die kan je hond helpen te ontspannen. Blijf gedurende de rit rustig en vrolijk tegen je hond praten en zorg dat je zelf ontspannen bent. Heeft je hond echt extreme angst voor de auto? Beperk het vervoeren dan zo veel mogelijk en overweeg rustgevende medicatie voor de ritjes naar de dierenartsenpraktijk. Overleg het gebruik hiervan wel eerst met de dierenarts.

 

Ook honden kunnen wagenziek zijn

Net als bij mensen kunnen honden naar worden tijdens het vervoer omdat ze wagenziek zijn. De symptomen daarvan zijn misselijkheid, overgeven en kwijlen tijdens het rijden. Als je wagenziekte bij je hond vermoedt, overleg dan met de dierenarts. Hij kan je hond medicatie voorschrijven tegen deze kwaal zodat hij alsnog zonder klachten meekan op avontuur.

 

Extra tip: makkelijk in en uit de auto komen

Het in en uit de auto springen kan behoorlijk belastend zijn voor het hondenlichaam, zeker wanneer je hond al last heeft van zijn gewrichten. Een speciale hondentrap of -loopplank maakt dit een stuk makkelijker. Deze kun je ook prima preventief gebruiken als je hond nog een sterk gestel heeft.

 

Lees ook deze belangrijke artikelen voor hondenbaasjes: